Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júna 2021, 17:55
Čas čítania 2:50
Marián Mauik Biel

Huawei už má vlastnú náhradu Androidu. Nový Harmony OS funguje na mobiloch, hodinkách aj tabletoch

TECH
Uložiť Uložené

Po približne dvoch rokoch od zákazu spolupráce s Googlom sa Huawei púšťa vlastnou cestou. Vlajková loď Huawei P50 ostáva tajomstvom.

V máji pred dvoma rokmi sa spoločnosť Huawei dostala na zoznam firiem, ktoré americká administratíva vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa označila za bezpečnostné riziko. Podľa iných to bol následok pretrvávajúcej americko-čínskej obchodnej vojny.

Výsledkom bolo, že americké spoločnosti nesmeli s Huaweiom spolupracovať ani na hardvérovej, ani na softvérovej úrovni. A keďže aj Google je americká firma, Huawei prišiel o možnosť používať Google platformu. Rozhodol sa preto vytvoriť si vlastnú.

Odporúčané
Huawei chystá vlastný operačný systém a ďalšie zlepšenia. Chce nimi bojovať proti zhoršujúcim sa číslam predaja Huawei chystá vlastný operačný systém a ďalšie zlepšenia. Chce nimi bojovať proti zhoršujúcim sa číslam predaja 10. marca 2021, 11:50

Doteraz jeho mobilné zariadenia fungovali na Androide, ale nemal prístup k takzvaným Google Mobile Services. To najdôležitejšie pre bežného používateľa bolo, že prišiel o Google Play obchod s aplikáciami.

Za dva roky to Huawei vyriešil pomocou vlastného obchodu App Gallery, kam sa mu podarilo prilákať drvivú väčšinu vývojárov a aj slovenských aplikácií. Odteraz však už má aj vlastný operačný systém Harmony OS.

Harmony OS, Huawei
Zdroj: Huawei

Náhrada Androidu

Netreba sa obávať, že sa budeme musieť učiť používať úplne nový systém, ako to bolo napríklad pri Windows Phone. Nové mobily Huawei budú stále používať grafickú nadstavbu EMUI, ktorú poznáme už roky. Zmeny budú skôr pod kapotou.

Harmony OS má niekoľko nosných prvkov. Prvým je bezproblémová prepojenosť všetkých zariadení Huawei. Alebo inak povedané – jeden systém pre mobily, hodinky, tablety, televízory a podobne. Jednoducho pri sledovaní videa na mobile presunieš prst na ikonu televízora a video pokračuje tam. Ikonu slúchadiel presunieš na mobil a hneď sa zvuk z reproduktorov presunie do nich.

Harmony OS, Huawei
Zdroj: Huawei

S tým súvisí aj zjednodušené a jednotné ovládanie. Huawei uviedol funkciu Super Device. Z neho sa dajú aplikácie používať aj na ostatných zariadeniach, na ktorých spomínaná aplikácia ani nemusí byť nainštalovaná. A hoci toto všetko funguje medzi zariadeniami Huawei, uvedená bola aj funkcia Harmony OS Connect, ktorá do tohto ekosystému dokáže pridať aj zariadenia iných značiek.

Ďalšou charakteristikou je napríklad jednotná autentifikácia. Stačí byť prihlásený na jednom zariadení a prístup máš ku všetkým spárovaným. Bezpečnosť je pri tejto značke pikantná téma, takže veľkú pozornosť venovala spoločnosť uisteniu, že Harmony OS patrí k tým najbezpečnejším. S dôrazom na to, že žiadne údaje používateľa sa nedostanú nikam, kam nechce.

Harmony OS, Huawei
Zdroj: Huawei

V neposlednom rade vlastný softvér na vlastnom hardvéri vždy znamená ideálnu optimalizáciu. Svoje o tom už druhé desaťročie vie aj Apple. S Harmony OS budú smartfóny Huawei dosahovať ešte plynulejší chod a hlavne dlhšiu výdrž na jedno nabitie. Značka deklaruje, že nový systém zabezpečí, že mobil bude aj po dva a pol roku používania fungovať ako nový.

Prvé lastovičky

Prvými zariadeniami, ktoré budú od výroby vybavené Harmony OS, sú Huawei Watch 3 a MatePad Pro. Už z názvu je zrejmé, o čo ide. Tretia generácia smart hodiniek má strojček z nerezovej ocele a pod zakriveným sklom je 1,43-palcový Amoled displej s rozlíšením 466 × 466 bodov a maximálnym jasom 1 000 nitov. Okrem bežných vecí ako počet krokov dokážu merať aj teplotu tela, merajú glukózu v krvi, podporujú detekciu pádu a popritom rozoznávajú 100 režimov cvičenia a športov.

Harmony OS, Huawei
Zdroj: Huawei

Huawei Watch 3 majú výdrž v smart režime tri dni, respektíve dva týždne v režime predĺženej výdrže. Verzia Watch 3 Pro s titánovým telom a zafírovým sklíčkom vydrží päť dní, respektíve tri týždne na jedno nabitie.

Druhou novinkou je 12,6-palcový tablet s obrazovkou typu Oled, čo sa tak často nevidí. S rozlíšením 2 560 × 1 600 bodov, kontrastom milión k jednej a aktívnym filtrom modrého svetla by to mohla byť obrazovka konkurujúca aj novým iPadom Pro. Premiéru však mal aj MatePad Pro s 10,8-palcovým LCD displejom a rovnakým rozlíšením. Poteší hrúbka len 6,7, respektíve 7,2 mm a hmotnosť 609 a 460 gramov.

Harmony OS, Huawei
Zdroj: Huawei

Väčší z tabletov beží na čipe Kirin 9000E 5G, ten menší pomerne prekvapujúco na Snapdragone 870 5G. Oba sú vybavené 8 GB operačnej a 128 alebo 256 GB internej pamäte. Zaujímavo vyzerá zadná strana modelu MatePad Pro 12,6. Je tam totiž modul s trojicou senzorov prevzatý zo smartfónov Huawei. Primárny 13 Mpix, ultraširokouhlý 8 Mpix a ToF 3D senzor. Ale kto by už len fotil takmer 13-palcovým tabletom?

Nechýba podpora digitálneho pera, dokúpiť sa dá kryt s klávesnicou a to všetko beží na Harmony OS. Dátum začiatku predaja na našom trhu pre Huawei Watch 3 aj MatePad Pro zatiaľ výrobca nespresnil, ale dočkať by sme sa mali v lete. Aj ceny sú tajomstvom, ale v prepočte by väčší z tabletov mal začínať na sume okolo 650 eur bez dane a ďalších poplatkov.

Zatiaľ bez vlajkovej lode

Pri predstavení Harmony OS sa očakávala aj premiéra smartfónovej vlajkovej lode Huawei P50 Pro, o ktorej sa šepká už pár mesiacov. Malo by ísť o jeden z najlepších, ak nie úplne najlepší fotomobil dneška. Zástupcovia firmy však očakávanú novinku ukázali, ale nepredstavili. Inak povedané, dočkali sme sa len produktového videa.

Vieme teda, ako P50 vyzerá a už len pár drobností. Napríklad že na vývoji fotoaparátu so štyrmi objektívmi spolupracovala Leica. Zvyšok je stále tajomstvom. Neoficiálne správy hovoria o tom, že meškanie predstavenia tejto novinky majú na svedomí stále pretrvávajúce sankcie zo strany USA.

Domov
Zdieľať
Diskusia