Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento obsah je PR správa spoločnosti Gemerka.
10. júna 2021, 11:32
Čas čítania 1:57
Sponzorovaný obsah

Polovica pila minerálku, polovica vodu z vodovodu. Vedci zisťovali, či má zmysel piť minerálne vody

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Má pitie minerálnej vody vplyv na tvoje zdravie? Slovenskí vedci zisťovali, aká je pravda.

Medzi naše „domáce zlato“ nepochybne patria bohaté zdroje rôznych minerálnych, liečivých a termálnych vôd.

Ak ťa však niekedy zaujímalo, či je pitie minerálky skutočne prospešné tvojmu zdraviu, slovenskí odborníci majú konečne v rukách hmatateľný dôkaz. V dobe hoaxov a rôznych „zaručených“ štúdií, ktorých je plný internet, vedci uskutočnili riadny biomedicínsky výskum AquaMin, ktorý realizovala spoločnosť MEDIREX, a. s., v spolupráci s internou klinikou Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a s Univerzitnou nemocnicou Bratislava. Navyše etickú stránku výskumu schválila etická komisia Bratislavského samosprávneho kraja.

Výskum prebiehal na vybranej vzorke 80 ľudí vo veku 30 až 65 rokov (muži aj ženy), pričom jedna polovica ľudí počas jedného mesiaca pila denne 1,5 litra slovenskej minerálnej vody a druhá polovica v rovnakom čase 1,5 litra mierne sýtenej vody z vodovodu. 

Voda
Zdroj: Pexels.com

Jasný výsledok výskumu

Biomedicínsky výskum AquaMin ukázal, že pitie slovenskej magnéziovej minerálky prospieva tvojmu telu i psychike. Spomínaná polovica výskumnej vzorky pritom pravidelne pila minerálnu vodu Gemerka, ktorej optimálny pomer magnézia (Mg) a kalcia (Ca) prispieva k efektívnemu vstrebávaniu oboch minerálov priamo do buniek ľudského organizmu i k lepšiemu zvládaniu stresových situácií.

„Pitie Gemerky nespôsobilo nárast sérových koncentrácií magnézia, ale oproti kontrolnej skupine sme nezaznamenali výdaj magnézia močom a stúpla koncentrácia magnézia v erytrocytoch. To znamená, že príjem magnézia v minerálnej vode spôsobil saturáciu organizmu magnéziom a magnézium šlo priamo do buniek, teda presne tam, kde má pôsobiť,“ uvádzajú vo výskumnej správe autori výskumu prof. MUDr. Juraj Payer. PhD., MPH, FRCP, a doc. MUDr. Peter Jackuliak, PhD., MPH.

Gemerka
Zdroj: R. Kopernický

Dostatočný príjem magnézia je aj témou pre odborníkov z oblasti duševného zdravia. Na to sa zamerala druhá časť štúdie, ktorá tiež priniesla pozitívne zistenia. Mgr. Petra Brandoburová, PhD., z riešiteľského tímu psychológov sumarizuje hlavné zistenia takto: „Účastníci štúdie zhodne vyhodnotili, že pravidelné dopĺňanie magnézia pozitívne ovplyvnilo kvalitu ich spánku. U osôb, ktoré boli v záťaži, príjem magnézia viedol k tomu, že svoje zdroje k podávaniu kognitívneho výkonu dokázali využívať efektívnejšie. Zaujímavé je aj to, že čím bola na začiatku štúdie u jednotlivca hladina magnézia nižšia, tým viac depresívnych a úzkostných prejavov v úvode výskumu udával.

 

Podčiarknuté a zosumarizované: pitím Gemerky môžeš nielen zlepšiť svoj spánok, ale budeš sa cítiť viac v pohode aj po psychickej stránke. 

Pitím minerálky si dopĺňaš potrebné minerály

O pozitívnom vplyve pitia Gemerky však nehovoria len vedci z citovaného výskumu. Doc. Ing. Pavel Blažíček, ktorý je viceprezidentom Slovenskej spoločnosti klinickej biochémie, jednoznačne uvádza, že najefektívnejším spôsobom, ako môže naše telo prijať potrebné hodnoty magnézia, je práve pitie minerálnych vôd (telo dokáže vstrebať cez minerálku až 60 % minerálov, cez výživové doplnky len 30 %).

Veľmi dôležitý je aj pomer s druhým minerálom, ktorým je v tomto prípade vápnik. Výhodou Gemerky je ideálny pomer medzi magnéziom a kalciom 1 : 3, ktorý pomáha efektívnemu využitiu oboch esenciálnych prvkov. Aby sa horčík naplno vstrebal, je potrebný zvýšený príjem vápnika, čo ti zabezpečí práve pitie Gemerky.

Voda
Zdroj: Pexels.com/Daria Shevtsova

Gemerka, ktorá pochádza zo sto metrov hlbokého vrtu v Slovenskom krase, tak dodá tvojmu organizmu potrebný ideálny pomer minerálov.

Prečo Gemerka?

  • Magnézium prijaté v Gemerke dokáže telo efektívne vstrebať a účinkuje priamo v bunkách.

  • Účinky a benefity tejto minerálnej vody sú vedecky potvrdené – ide o jediný prípad minerálnej vody na Slovensku.

  • Gemerka pomáha lepšie odolávať stresu.

  • Pozitívne vplýva aj na kvalitu spánku.

  • Prítomnosť magnézia v Gemerke napomáha tomu, aby si sa cítil lepšie po psychickej stránke.

Domov
Zdieľať
Diskusia