Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júna 2021, 14:30
Čas čítania 6:48
Tímea Krauszová

Vyberáme najlepšie opaľovacie krémy na tvár: neštípu, nerozmazávajú sa a nebudeš z nich mať vyrážky

MÓDA KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU
Uložiť Uložené

SPF krémy sú staronovým hitom a znovu o nich počujeme z každej strany. Ako si vybrať z desiatok možností?

Prázdniny a dovolenková sezóna sú za rohom. Konečne môžeme ležať na slnku, užívať si vodu a chytať bronz. Koľkokrát sa ti však už stalo, že sa z nevinného opaľovania stala epizóda v nejakom hororovom seriáli, pretože si si spálil kožu? Nasleduje nepríjemné štípanie, bolesti, šúpanie, a ak sa to stane v prvý deň dovolenky, zvyšok si môžeš rovno odpáliť v hotelovom bare alebo na chate v tieni.

Jedinou možnosťou, ako sa tomu vyhnúť, je chrániť sa pred slnkom. Najlepšou zbraňou (okrem sedliackeho rozumu) sú opaľovacie krémy.

Mnohí však majú s týmito krémami zlú skúsenosť: hrudkujú sa, pália v očiach, majú z nich mastnejšiu pleť alebo sa vyhádžu na celej tvári. Refresher preto vyberá top ochranné produkty na trhu, ktoré nesmrdia, neštípu, sú vhodné aj na citlivú kožu či dokonca pre „lenivcov“, ktorí hľadajú multifunkčný produkt. Niektoré ti môžu dokonca nahradiť aj sérum či hydratačný krém.

V skutočnosti krém s SPF nie je výmyslom pre dovolenkárov – mali by sme ho používať každý deň. SPF (z anglického sun protection factor, teda ochranný faktor) je najlacnejší anti-agingový produkt na svete. Okrem predčasných vrások nás chráni pred pigmentovými škvrnami aj pred rakovinou kože.

opálenie, spf, kozmetika
Zdroj: Instagram/@tan_luxe

Ak si chceš nejaký krém s SPF vybrať, ale nevieš, ako na to, prípadne máš už niekoľko negatívnych skúseností a nechceš byť len testovacím králikom, vyber si z nášho zoznamu produkt, ktorý ti najlepšie sadne.

Odporúčané
Čo sa ti stane, ak nebudeš používať opaľovací krém? Dermatologička vysvetľuje, prečo ti doslova zachráni kožu Čo sa ti stane, ak nebudeš používať opaľovací krém? Dermatologička vysvetľuje, prečo ti doslova zachráni kožu 22. júla 2020, 11:47

Na zmiešanú a mastnú pleť: krémy, s ktorými nebudeš žiariť ako diskoguľa

Biely lesklý maz na tvári, ktorý páchne a na mastnej pleti pôsobí, akoby bola natretá olejom. Takéto skúsenosti mávajú ľudia s mastnejším typom pleti, ktorí majú s pobytom na slnku už aj tak problém a nepotrebujú ho prehlbovať nepríjemnými opaľovacími krémami.

Vybrali sme preto tri, ktoré máme vyskúšané a ktoré odporúčajú aj dermatológovia a kozmetičky. Všetky sú na slovenskom trhu ľahko dostupné, nájdeš ich v lekárni alebo v salónoch krásy či v e-shopoch.

Všeobecné pravidlá pri výbere produktu s SPF:
– na telo a krk potrebuješ zhruba 1 kávovú lyžičku produktu (zakryje to štyri prsty na dlani);
– ak si dáš menej, musíš krém reaplikovať častejšie (podľa tejto vedkyne ti polovičná dávka zníži ochranu z SPF 50 len na SPF 10, chrániť ťa bude len pätinu predpokladaného času);
– pri reaplikácii radšej siahni po sprejoch (tie môžu ísť aj cez mejkap);
– mastná pleť: hľadaj produkt bez olejov, ktorý je nekomedogénny (znamená to, že neupcháva póry, vďaka čomu nebudeš mať zbytočne vyrážky); kľúčové slová pri mastnej pleti sú ľahká a gélová textúra;
– suchá pleť: hľadaj hydratačné zložky (ceramidy, glycerín, urea, skvalán);
– denný krém s SPF ti zvyčajne nebude stačiť práve pre potrebné množstvo (ale lepšie niečo ako nič).

La Roche Posay Anthelios Shaka Fluid SPF 50+

La Roche Posay je spoločnosť, ktorá má za sebou množstvo obrovských klinických štúdií (aj s ľudskými testermi). Tento ľahučký fluid (tekutejší krém) neobsahuje parfumáciu a má v sebe aj nejaké hydratačné zložky. Nebudeš mať pocit mastnoty (trvá asi minútku, než úplne zaschne).

kozmetika, spf, krém
Zdroj: Instagram/beautyyybabe24

Má veľmi tekutú vodovú konzistenciu, ľahko sa roztiera. Tmavšie typy môžu mať mierny biely povlak, ktorý však rýchlo mizne (ide o chemický filter, ktorý nezanecháva až takú bielu vrstvu ako minerálne filtre). Zvládne aj potenie, no môže stiecť po pobyte vo vode alebo po nadmernom potení (zanecháva potom biele škvrny, ktoré sa dajú zmyť čistou vodou).

Odporúčané
TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur TOP 10 riaseniek, ktoré patria medzi najlepšie hodnotené na trhu. Za niektoré dáš len 10 eur 21. marca 2024, 11:30

Shaka Fluid má aj verziu s SPF 30, ktorá je vhodná na celoročné používanie. Ak je pre teba tvoja mastná pleť fakt veľký problém a chceš niečo ešte matnejšie, existuje aj Anthelios XL gélový krém, ktorý má zmatňujúci efekt.

Cena: okolo 15 € (50 ml, jedno balenie vydrží zhruba jeden mesiac)

Heliocare 360° Gel Oil-Free SPF 50

Heliocare je španielska značka a svetové eso v slnečnej ochrane. Iné produkty ani nevytvára a každý jeden je vyšperkovaný. Water Gel má ľahkú gélovú bázu, ktorá veľmi rýchlo zaschne. Zostáva po ňom matná koža, efekt je dlhotrvajúci.

spf, krém, kozmetika
Zdroj: Instagram/@heliocare_czsk

Kombinuje rôzne druhy filtrov a antioxidantov, takže chráni kožu pred slnkom aj voľnými radikálmi (čím spomaľuje starnutie a predchádza vzniku škvŕn). Keďže neobsahuje parabény ani alkohol, je vhodný aj na citlivú pleť, navyše je aj vodoodolný (zvládne bežný workout, no po sprche alebo kúpaní potrebuješ naniesť novú vrstvu).

Cena: okolo 21 €, v ČR aj lacnejšie (50 ml, jedno balenie vydrží asi dva mesiace)

Missha Sun Block Milk Essence SPF 50

Značka Missha je veľká kórejská láska v radoch milovníkov kozmetiky. Obsahuje chemické filtre, biely povlak na tvári zmizne v priebehu niekoľkých sekúnd a má kĺzavú textúru, skôr vodovú než gélovú (ako názov napovedá, je skoro ako mliečko). Má veľmi jemnú vôňu.

Pozdĺž dvoch prstov: toľko množstva ti stačí na tvár. Ďalšie dva vykryjú krk a dekolt.
Pozdĺž dvoch prstov: toľko množstva ti stačí na tvár. Ďalšie dva vykryjú krk a dekolt. Zdroj: Instagram/@glowypammy

Výhodou je, že obsahuje doslova desiatky výťažkov z rastlín, množstvo antioxidantov a hydratačných zložiek a pri mastnej pleti by v lete mohlo ísť o ideálne spojenie krému a opaľováku v jednom. Je ľahučký a vhodný aj na suchšie typy, ale Nagy ho neodporúča na citlivú a problematickú kožu (s množstvom aknóznych zápalov).

Cena: okolo 20 – 25 € v slovenských e-shopoch s kórejskou kozmetikou, na zahraničných lacnejšie (70 ml, jedno balenie vydrží asi 6 týždňov denného používania)

Odporúčané
Rihanna, JLo či Kylie Jenner. Roztrhlo sa nám vrece s kozmetikou od celebrít, stojí však za tie peniaze? Rihanna, JLo či Kylie Jenner. Roztrhlo sa nám vrece s kozmetikou od celebrít, stojí však za tie peniaze? 8. januára 2021, 14:30

Pre ľudí s akné alebo vráskami: krémy, ktoré zvládajú multitasking

Táto kategória je ideálna aj pre mužov, ktorí síce cielene nechcú mať vráskavú a škvrnitú tvár, ale nechce sa im ani riešiť kozmetiku. Tieto produkty zvládajú okrem ochrany pred slnkom aj ďalšie úlohy a teoreticky ich môžeš použiť aj namiesto bežného krému.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98605 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré tri produkty odporúčame na pleť s vyrážkami alebo vráskami.
  • Ako ti môže SPF pomôcť liečiť zápaly a zbaviť sa škvŕn po akné.
  • Ktoré krémy s SPF sú vhodné na suchú a citlivú pleť.
  • Ktoré sérum s ochranným faktorom je také dobré, že by mohlo nahradiť iné doplnkové produkty v tvojej dennej rutine.
Domov
Zdieľať
Diskusia