Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2021, 17:52
Čas čítania 0:49
Daniel Mikolášik

VIDEO: Izrael odpálil budovu v Pásme Gazy, v ktorej sídlili zahraničné médiá

VIDEO: Izrael odpálil budovu v Pásme Gazy, v ktorej sídlili zahraničné médiá
Zdroj: Getty Images/Fatima Shbair
NEWS IZRAEL
Uložiť Uložené

13-poschodová budova sa po nálete zrútila.

Po tom, čo izraelské lietadlá v noci z piatka na sobotu zaútočili proti palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy a radikáli útok opätovali, došlo k ďalšiemu útoku. Izraelská strana zasiahla budovu, v ktorej sídlili zahraničné médiá.

Kancelárie patrili tlačovej agentúre AP (Associated Press), panarabskej televízii al-Džazíra a ďalším zahraničným médiám. Ako informuje televízna stanica al-Džazíra, izraelská armáda hodinu pred útočným náletom varovala majiteľa budovy a jej obyvateľov, aby sa evakuovali.

Odporúčané
Izrael v noci zaútočil proti radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas. Pri raketovom útoku zomrela 10-členná rodina Izrael v noci zaútočil proti radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas. Pri raketovom útoku zomrela 10-členná rodina 15. mája 2021, 9:37

Zatiaľ nie je potvrdené, či sa pri útoku niekto zranil. Budovu s médiami podľa izraelskej armády využívalo vojenské krídlo Hamasu, preto sa stala terčom náletu. 13-poschodová výšková budova sa po niekoľkých výbuchoch zrútila a zostal po nej len kúdol dymu, prachu a trosky.

Safwat al-Kahlou, reportér televízie al-Džazíra, sa hodinu pred náletom, keď o ňom dostal správu, nachádzal v budove. Spoločne s kolegami začal zhromažďovať čo najviac z osobného a kancelárskeho vybavenia, ako aj kamerové záznamy. V budove pracoval vyše 11 rokov a zo strechy často vysielal živé správy.

Konflikt medzi Izrealom a Palestínou sa vyostril ešte v pondelok a odvtedy hlásia desiatky mŕtvych a stovky zranených. Násilie v oblasti Blízkeho východu pokračovalo už piatu noc. V Gaze od pondelka zahynulo najmenej 132 ľudí vrátane 32 detí a 21 žien.

Ďalších 950 osôb sa zranilo, potvrdili tamojšie úrady. Izraelské úrady hovoria, že medzi mŕtvymi v Izraeli bol vojak hliadkujúci na hranici Gazy a šesť civilistov vrátane dvoch detí.

Domov
Zdieľať
Diskusia