Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2021, 7:19
Čas čítania 4:51
Viktor Kniš

PREHĽAD: Máme nový covid automat, prinesie voľnejšie opatrenia v ťažkých časoch a menej plošného testovania

PREHĽAD: Máme nový covid automat, prinesie voľnejšie opatrenia v ťažkých časoch a menej plošného testovania
Zdroj: TASR/Martin Baumann
ZDRAVIE KORONAVÍRUS VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Vláda schválila nový covid automat. Prinesie voľnejšie opatrenia aj v prípade príchodu tretej vlny koronavírusu.

Vláda schválila nový covid automat, ktorým sa bude Slovensko riadiť vždy, keď Svetová zdravotnícka organizácia vyhlási pandémiu. Zmeny avizovali koaličné strany dlhodobo, starý semafor totiž nútil Slovákov pravidelne absolvovať plošné testovanie, ktoré sa ukázalo ako predražené a neefektívne.

Nový automat ešte nie je v definitívnej podobe, šéf SaS Richard Sulík na jednej strane prejavil spokojnosť s benevolentnejším automatom, na druhej strane dodal, že doň ešte môžu zapracovať zmeny, kým nadobudne platnosť. Minister hospodárstva si myslí, že tretej vlne koronavírusu dokážeme predísť a zároveň môžeme otvoriť život na Slovensku, no musíme zaviesť prísny kontrolný režim na hraniciach. 

„Kto chce dnu, buď preukáže, že je očkovaný, alebo že bol čerstvo testovaný, alebo že bol infikovaný. Keď nič z tých troch vecí nebude, tak na hranici by mal mať možnosť dať sa otestovať,“ povedal Sulík. 

Dokument upravujúci protipandemické pravidlá na národnej i regionálnej úrovni má 18 strán a má platiť od 17. mája. 

Odporúčané
Rytmus: Po vydaní albumu Bengoro ma chceli poznať politici aj mafiáni, bral som ich ako fanúšikov Rytmus: Po vydaní albumu Bengoro ma chceli poznať politici aj mafiáni, bral som ich ako fanúšikov 11. mája 2021, 14:34
V tomto článku si prečítaš:
  • Ktoré obchody zostanú v rámci nového covid automatu otvorené aj pri výrazne zhoršenej situácii.
  • Ktorí žiaci budú chodiť prezenčne do škôl, aj keby sa Slovensko ešte niekedy vrátilo do najhoršej, teda čiernej fázy.
  • Či sa od pondelka otvoria aj interiéry reštaurácií.
  • Ako bude vyzerať nová celonárodná testovacia stratégia, ako často sa budeme musieť dávať testovať a ktoré aktivity ministerstvo naďalej považuje za rizikové.
  • Ako sa uvoľní kultúra a kedy by sme sa mohli dočkať prvých koncertov.
  • Pre koho budú platiť výnimky v rámci celonárodného testovania.

Výrazne benevolentnejší automat 

Aktualizovaný covid automat uvoľňuje doterajšie obmedzenia pri organizovaní hromadných podujatí; od desiatich osôb môžu byť realizované už v 2. stupni varovania, svadby, kary a oslavy v prevádzkach verejného stravovania už v 1. stupni varovania pri maximálnom počte 25 osôb v interiéri a 50 v exteriéri. Organizátor podujatí a osláv musí mať k dispozícii zoznam účastníkov.


Zmierňujú sa obmedzenia pri konaní verejných bohoslužieb, návštev fitnescentier, wellnessu, kúpeľov a akvaparkov, kde sa navyšuje doterajší limit návštevníkov. Prístupnejšie budú aj návštevy hospitalizovaných v nemocniciach. V niektorých prípadoch sa posúvajú aj stupne varovania, v ktorých budú môcť byť služby otvorené v prípade, že by sa situácia začala opäť zhoršovať. 


Rovnako sa zmierňujú aj opatrenia pri organizácii športových súťaží. V interiéroch reštaurácií si budú môcť hostia posedieť už vo fáze II. stupňa ostražitosti; za jedným stolom budú môcť sedieť najviac štyri osoby alebo viac osôb z jednej domácnosti.

Keď tento formát covid automatu vstúpi do platnosti, príde s ním aj ďalšia výrazná vlna uvoľňovania opatrení.  

Covid automat
Zdroj: MZ SR

Nové výpočty a väčší dôraz na regionálne rozdiely 

Covid automat sa bude posúvať najviac raz za 14 dní. 

Dvojtýždňové moratórium prechodu do nižšieho stupňa varovania dáva priestor na zhodnotenie dôsledkov opatrení pre epidemický vývoj.

Zároveň bude prebiehať celonárodné aj regionálne posudzovanie, pričom okres sa vždy sfarbí do farby s vyšším stupňom ostražitosti alebo varovania. Ak napríklad regionálne úrady verejného zdravotníctva povedia, že okres je v červenej farbe, a celonárodné hodnotenie ukáže ružovú, okres sa bude riadiť opatreniami z červenej fázy. 

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Aktualizovaný dokument pri klasifikácii epidemickej situácie na národnej úrovni berie do úvahy 7-dňovú incidenciu prípadov z PCR + AG testov, prípadne podiel pozitívnych osôb z celkového počtu PCR testov, ďalej počet akútnych hospitalizovaných pacientov na národnej úrovni a reprodukčné číslo, ktoré ukazuje, koľko ďalších ľudí dokáže nakaziť jeden človek. Ide o dôležitý indikátor v súvislosti so šírením nových mutácií. Na Slovensku v stredu potvrdili prípad indickej mutácie. 


„Pokiaľ tri zo štyroch indikátorov dosiahnu stanovený limit na celonárodnej úrovni, celá republika sa riadi opatreniami na celonárodnej úrovni a prechádza do daného stupňa varovania,“ priblížili predkladatelia. „Prechod z jedného do nasledujúceho stupňa nastane, ak sa dosiahnu tri zo štyroch limitov. Prechod do vyššieho stupňa varovania nasleduje najbližší pondelok po prehodnotení indikátorov,“ dodali.

V porovnaní s prvým covid automatom sa nároky na prechod do vyšších fáz znížili. Kým covid automat 2.0 vyžaduje na prechod do čiernej fázy viac ako 3 000 hospitalizovaných, v covid automate 1.0 to bolo 4 000 hospitalizovaných. 

Covid automat
Zdroj: MZ SR

Výrazne lepšie postavenie pre kultúru

Zmeny sa týkajú napríklad žltej fázy kultúrneho covid semafora, teda 1. stupňa ostražitosti. V ňom sa mení kapacita sedenia v exteriéri z pôvodných 50 na 75 percent, a to pri zachovaní maximálneho počtu 500 účastníkov.


Zároveň sa vo všetkých fázach ruší podmienka, ktorou je extra nutnosť testovania pre kultúrne podujatia. Po novom sa budú kultúrne podujatia riadiť testovacou stratégiou aktuálne schváleného covid automatu platného v danom okrese, v ktorom sa podujatie uskutočňuje. Do úvahy sa však bude brať aj rizikovosť podujatia.

Odporúčané
Ako kultúrny automat oživí koncerty pre 250 až 1000 ľudí na Slovensku? (Otázky a odpovede) Ako kultúrny automat oživí koncerty pre 250 až 1000 ľudí na Slovensku? (Otázky a odpovede) 29. apríla 2021, 20:00


Zmeny sa dotknú aj kultúrnych podujatí pre deti. Predstavenia určené pre školské skupiny a deti doteraz – v červenej a ružovej fáze – povolené neboli. Po novom povolené budú, výhradne však mimo územia školských a predškolských zariadení. Povolenie platí pre ustálené skupiny do 25 detí v interiéri a do 50 detí v exteriéri.

Kultúra sa bude môcť v obmedzenom počte konať aj v druhej najhoršej fáze, teda v bordovej. 

Kultúrne udalosti sú povolené najviac pre 500 sediacich alebo do kapacity maximálne 50 percent. Koncerty sa začnú o 18.00 h a skončia sa do 20.00 h, pretože naďalej platí zákaz vychádzania a organizátori myslia na to, aby sa návštevníci stihli do deviatej večer dostať domov. Zákaz vychádzania pravdepodobne skončí budúci týždeň a vláda ho nahradí zákonom o hospodárskej mobilite. 

Covid automat
Zdroj: MZ SR

Dôraz na študentov

Ak by sa náhodou ešte niekedy zhoršila epidemická situácia a Slovensko by sa znovu dostalo do čiernej fázy covid automatu, školy by už nezavreli.

Aj v najhoršom stupni varovania totiž zostanú otvorené školy pre žiakov základných škôl na 1. stupni a pre končiace ročníky stredných škôl a osemročných gymnázií. S učiteľom sa bude môcť stretnúť aj najviac päť žiakov iných ročníkov, ktorí nemajú prístup k dištančnému vzdelávaniu. Pre týchto žiakov budú dostupné aj školské jedálne. 

Odporúčané
Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri 21. decembra 2022, 18:26

Na každej ďalšej lepšej úrovni môže byť v školách viac žiakov, otvára sa viac internátov a umožňuje sa viac prezenčných mimoškolských vzdelávacích aktivít. 

Školy budú môcť byť otvorené na regionálnom princípe. Žiaci sa budú musieť dávať pravidelne testovať. Platí, že čím horšia fáza, tým častejšie testovanie. Testovanie bude možné AG, PCR aj LAMP testami.

Od pondelka 17. mája sa bez ohľadu na covid automat vrátia do škôl všetci žiaci na úrovni regionálneho školstva, teda žiaci materských, základných a stredných škôl. Vysoké školy sa budú otvárať podľa regionálneho covid automatu. Okrem toho budú môcť byť otvorené aj základné umelecké školy či centrá voľného času a školské kluby detí.

Covid automat
Zdroj: MZ SR

Ako sa zmení národná testovacia stratégia

Dôležité je, že testovať sa nebudú musieť dávať zaočkovaní ľudia, ktorých by malo do leta výrazne pribúdať. V súčasnosti je v čakárni na vakcínu proti koronavírusu toľko ľudí, že ich dokážu všetkých zaočkovať za pár týždňov.

Výnimku z celonárodného testovania budú mať ľudia, ktorí sú aspoň 2 týždne zaočkovaní druhou dávkou vakcín Pfizer-Biontech a Moderna. Rovnako sa testovať nemusia tí, ktorí sú aspoň 4 týždne zaočkovaní vakcínou Astrazeneca a Johnson & Johnson. Výnimku majú aj tí, ktorí sa v posledných 180 dňoch nakazili koronavírusom, a deti na 1. stupni základných škôl.

Odporúčané
Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? Anketa o páde vlády: Mali by sa rozpadnúť, alebo zachovať? Čo by si dal vláde pod stromček? 15. decembra 2022, 16:00

Odborníci naďalej považujú za rizikové najmä hromadné podujatia, ale aj oslavy, diskotéky, bary, večierky, svadby a kary, okrem toho aj akvaparky a športové podujatia s veľkým počtom návštevníkov. Naopak, ministerstvo sa neobáva o nákupy v maloobchode, služby, kostoly alebo individuálny šport.

Celkovo však národnú stratégiu testovania zúžili na niekoľko konkrétnych oblastí. Testovať do práce sa budú musieť dať Slováci len v najhoršej, tzn. čiernej fáze. V princípe platí, že čím horšia je situácia, tým viac a častejšie sa testuje. 

Samotné použitie testov je odstupňované podľa závažnosti situácie. Oveľa viac sa budú využívať klasické kvalitné PCR testy. AG testy sa vzhľadom na nižšiu presnosť začnú používať, až keď 7-dňová incidencia stúpne nad 100 pozitívnych na 100-tisíc obyvateľov. Novinkou bude automatické potvrdzovanie pozitívnych AG testov PCR testami. Ministerstvo sa chce zamerať aj na širšie použitie kloktacích testov.

Covid automat
Zdroj: MZ SR
Späť
Zdieľať
Diskusia