Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2021, 11:37
Čas čítania 1:10
Daniel Mikolášik

Kolíková: Je zrejmé, že so mnou má Matovič problém

POLITIKA
Uložiť Uložené

Ministerka spravodlivosti nevidí žiaden dôvod na odstúpenie z funkcie.

„Z reakcií Igora Matoviča bolo zrejmé, že má so mnou problém. Prvýkrát som počula, že som v konflikte záujmov, len pred pár dňami, konkrétne vo štvrtok, keď ma Matovič konfrontoval,“ uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíkova (Za Ľudí) v relácii V politike na TA3.

Na Kolíkovú vyvíja tlak nielen OĽaNO, ale pridávajú sa aj opozičné strany. Problémom údajne je to, že ministerkin brat Michal Kolík podniká s človekom, ktorý prenajal budovu ministerstvu spravodlivosti. „Nevidím žiaden dôvod na odstúpenie,“ uviedla v relácii Kolíková.

Odporúčané
Jozef Mihál: Spozornieť by mali živnostníci na voľnej nohe aj umelci, Matovičova reforma im pohorší (Rozhovor) Jozef Mihál: Spozornieť by mali živnostníci na voľnej nohe aj umelci, Matovičova reforma im pohorší (Rozhovor) 6. mája 2021, 17:23

Ďalším problémom je aj kauza okolo Kolíkovej nevlastnej sestry, ktorá bola konateľkou firmy, kde je ministerka majiteľkou. Jej nevlastná sestra bola odsúdená trestným rozkazom z decembra 2019. Podľa Kolíkovej to je pseudokauza.

„Nevlastná sestra nám o tom nepovedala, za to sme jej vyčinili. Bola spôsobená škoda 15-tisíc eur, tá bola uhradená, mrzí ma to. V takejto hodnote však niektorí politici nosia hodinky, ja nemám nič,“ povedala v relácii.

„Nechcem situáciu zľahčovať, ale Igor Matovič už nie je premiér, ale minister financií,“ reagovala na Matovičov tlak a dodala, že k stretnutiu s premiérom Eduardom Hegerom má ešte len dôjsť. Ten by mal primárne rozhodnúť o jej budúcnosti.

kolíková
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Národná rada SR má o vyslovení nedôvery ministerke na návrh opozičného Smeru-SD rokovať v pondelok (10. 5.). Šéf strany Robert Fico ozrejmil, že dôvodom sú okrem iného podozrenia okolo obchodu spoločnosti Elektronika, v ktorej predsedníctve Kolíková v minulosti figurovala.

Namieta najmä zmluvy firmy Elektronika s RTVS či s Divadlom Nová scéna. Zmluvné vzťahy medzi RTVS a spoločnosťou Elektronika má preveriť aj Rada RTVS. Poslanci koaličných strán SaS a Za ľudí deklarujú ministerke podporu.

Stojí za ňou zatiaľ aj hnutie Sme rodina. Za jej odvolanie by nemalo hlasovať ani OĽaNO. Hnutie však spíše všetky nejasnosti okolo Kolíkovej súvisiace s prenájmom budovy, v ktorej sídli jej rezort. Následne jej ich predloží na vysvetlenie. O všetkých závažných zisteniach má informovať aj premiéra Hegera.

Domov
Zdieľať
Diskusia