Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2021, 9:34
Čas čítania 11:15
Katarína Danková

Tvár z reklamy si podmanila Slovákov: modelka Bibi Baltovič hovorí, ako sociálne siete zmenili modeling a či sa ním dá u nás živiť

Tvár z reklamy si podmanila Slovákov: modelka Bibi Baltovič hovorí, ako sociálne siete zmenili modeling a či sa ním dá u nás živiť
Zdroj: archív Bibiany Baltovičovej
MÓDA MODELING
Uložiť Uložené

Modelka Bibi Baltovič nám prezradila, ako modeling fungoval, keď začínala ona, a ako funguje teraz. S priateľom Adamom Bardym tvoria jeden z najkrajších párov slovenského šoubiznisu. Užívajú si spoločné fotenia?

Poznáš ju z fotiek aj z obrazoviek a možno ani nevieš, že ide o úspešnú Slovenku. Bibi Baltovič je modelka, ktorá žila viac ako päť rokov v Taliansku a hneď ako prvú prácu dostala fotenie pre značku Pinko. „Veľmi som sa tešila, no nemala som žiadne skúsenosti. Fotograf mal so mnou trpezlivosť a vďaka tejto skúsenosti som získala sebavedomie.“  

„V Paríži som vydržala iba desať dní,“ čo Bibi vysvetľuje tým, že to nebol trh pre ňu, no viac ju sklamal príchod sociálnych sietí, ktoré modeling úplne zmenili. „Sklamalo ma, keď sa klient opýtal, koľko mám sledovateľov, a na základe toho si vyberal konkrétnu osobu na džob. Človek sa predsa snaží a maká na sebe. Prečo by mali sledovatelia na Instagrame hovoriť o výkone jeho práce a hodnotení? S týmto som sa dlho nevedela stotožniť.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa dorozumela v zahraničí a naučila sa po anglicky.
  • Prečo Paríž Bibi Baltovičovej nesadol.
  • S akými problémami sa modelka stretla počas kariéry.
  • Prečo sa napokon vrátila na Slovensko.
  • Kedy nastal v modelingu zlom a ovládli ho sociálne siete.
  • Či sa modelingom na Slovensku dá uživiť.
  • Ako sa spoznala s priateľom a aké je pre nich párové fotenie.
Odporúčané
Kúpila som nádherný investičný byt s výhľadom v Sky Parku, nad výškou nájomného som ešte nerozmýšľala, hovorí Michaela Kocianová Kúpila som nádherný investičný byt s výhľadom v Sky Parku, nad výškou nájomného som ešte nerozmýšľala, hovorí Michaela Kocianová 2. februára 2021, 10:00

Ako vyzerali tvoje modelingové začiatky?

Od malička som sledovala módne prehliadky. Veľmi ma fascinovala možnosť nahliadnuť do backstageu. Vtedy sa to tak v telke neukazovalo. Ako 15-ročná som vyskúšala kasting Elite Model Look. Pamätám si Mišku Kocianovú, ktorá ku mne hneď prišla, odfotila si ma a povedala, že určite postúpim. A tak sa aj stalo. Domov prišiel list, že postupujem.

Krásna slovenská modelka Bibi Baltovič.
Krásna slovenská modelka Bibi Baltovič. Zdroj: archív Bibiany Baltovičovej

Avšak moji rodičia mali starý favorit a ten by cestu z východu do Bratislavy a späť nedal. Môj ujo to však zachránil a vzal ma do Bratislavy. V druhom kole som však už nepostúpila. Zhodou náhod som na strednej stretla Líviu Kaminskú, ktorá sa kedysi tiež venovala modelingu. Dala mi vizitku so slovami, nech sa jej ozvem. Ozvala som sa jej, dali sme nejaké fotenie a pýtala sa ma, či chcem ísť do Milána a či viem po anglicky. Samozrejme, odpovedala som: Áno, chcem a viem. (smiech)

A vedela si?

Nie, nevedela som ani ceknúť po anglicky. Na strednej škole som sa učila nemčinu. Spravili sme rýchle fotenie a book, Lívia spísala zoznam agentúr, kúpili sme letenku, vybavila som si individuálny plán a šli sme. Po ubytovaní sme sa vybrali do prvej agentúry – Fashion Model Management –, kde ma aj vzali. O tri dni neskôr Lívia odišla a ja som do sveta modelingu doslova naskočila. 

Krásna slovenská modelka Bibi Baltovič.
Krásna slovenská modelka Bibi Baltovič. Zdroj: archív Bibiany Baltovičovej

Ako si fungovala v cudzej krajine bez znalosti reči?

Nevedela som odpovedať ani na otázku „How are you?“. (smiech) Mala som šťastie na super spolubývajúcu, ktorá mi ukazovala každú jednu vec a vysvetľovala mi „This is glass, this is fridge“ a brávala ma so sebou von. Vďaka nej som sa naučila anglický jazyk a aj vďaka tomu, že som sa „hodila do vody“. Vždy budem vravieť, že je to pre človeka najlepšia škola, keď niečo musí a je odkázaný na reč rúk. 


Taliančinu neovládam, ale rozumiem. Prestala som sa jej venovať, keď som z Talianska odišla, no určite si ju plánujem oprášiť po získaní certifikátu z ruského jazyka.

V Paríži som vydržala iba desať dní. To nebol trh pre mňa. Pochopila som, že kým sa modelka v Paríži uchytí, tak to bude trvať.

Tvoj úplne prvý džob v Taliansku, pamätáš si ešte na to?

Išlo o fotenie pre Pinko. S Líviou sme sa veľmi tešili, no nemala som žiadne skúsenosti. Našťastie, fotograf mal so mnou trpezlivosť. Povedal mi, ako sa mám postaviť a čo robiť. Keď sa nad tým teraz zamýšľam, fotografi to musia mať fakt ťažké pri nových babách, ale keď nám to oni neukážu, odkiaľ to máme vedieť? (smiech) Aj vďaka nemu a tejto skúsenosti som teda nabrala na sebavedomí.

Odporúčané
Modelka Denisa Ryndová o vzťahu s Tomášom Le Sym: Dlho som sa tomu bránila. Nevedela som, či je to úplne chalan pre mňa (Rozhovor) Modelka Denisa Ryndová o vzťahu s Tomášom Le Sym: Dlho som sa tomu bránila. Nevedela som, či je to úplne chalan pre mňa (Rozhovor) 13. januára 2024, 9:30

Ono to znie jednoducho: vezmú ťa do modelingovej agentúry a hneď fotíš. Samozrejme, tak to nie je. Každý si musí odchodiť niekoľko kastingov, kým získa zákazku. Ja som ešte k tomu dostala „super“ radu. Vraj nech si vezmem podpätky, aby som sa v nich naučila chodiť. Vzala som si ich a moje skrvavené nohy ani nemusím opisovať... (smiech)

Krásna slovenská modelka Bibi Baltovič.
Krásna slovenská modelka Bibi Baltovič. Zdroj: archív Bibiany Baltovičovej

Aké krajiny si počas modelingu navštívila?

V Taliansku som strávila s prestávkami tak päť a pol roka. Hovorím s prestávkami, lebo som si odskočila aj do Paríža, New Yorku, Barcelony a Nemecka. V New Yorku som žila tri mesiace, no v Paríži som vydržala iba desať dní. (smiech) To nebol trh pre mňa.

Oproti Milánu, kde som mala 14 kastingov denne, som na parížskom Fashion Weeku dostala iba dva. Zostala som prekvapená. Postupne som si však uvedomila, že ak si agentúra berie 75 percent z každého zárobku modelky, bude to trvať, kým sa v Paríži uchytí.

V modelingu má veľa dievčat problémy s váhou a tráviacimi ťažkosťami. Zažila si to aj ty?

V období, keď som bola v Paríži, som mala problémy s pleťou. Šlo o čudnejšie obdobie môjho života. Všetko vyzeralo v poriadku, ale potom zrazu nabehol stres. Uvedomila som si, že už to nie je iba skúšanie modelingu, ale je to reálna práca, ktorú chcem naozaj robiť. K tomu sa pridala životospráva plus človek je ďaleko od rodiny a musí stíhať aj školu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97310 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • S akými problémami sa modelka stretla počas kariéry.
  • Prečo sa napokon vrátila na Slovensko.
  • Kedy nastal v modelingu zlom a ovládli ho sociálne siete.
  • Či sa dá modelingom na Slovensku uživiť.
  • Ako sa spoznala s priateľom a aké je pre nich párové fotenie.
  • Ako a kde vidí Bibi svoju budúcnosť.
Domov
Zdieľať
Diskusia