Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti PARTNERS INVESTMENTS
13. apríla 2021, 13:15
Čas čítania 2:30
Sponzorovaný obsah

Udržateľná nie je len móda a jedlo, ale aj investovanie. Stačí ti na to aj 50 eur mesačne

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE INVESTOVANIE KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

S ESG fondmi investuješ do takzvaných zelených firiem a prispievaš tak k rozvoju trvalej udržateľnosti.

Nie je ti jedno, odkiaľ pochádza tvoje oblečenie, či mali ľudia, ktorí ho vyrobili, adekvátne pracovné podmienky a ako sa k životnému prostrediu stavia firma, v ktorej pracuješ? Ak je udržateľnosť prítomná v každom tvojom rozhodnutí, investovanie nemusí byť výnimkou. 

Viac informácií

Jedným zo spôsobov, ako investovaním podporiť udržateľnosť a zodpovedné firmy, akými sú napríklad Tesla, Google, Microsoft, Nvidia či Apple, môžu byť tzv. ESG fondy.

S ESG fondmi môžeš svoje peniaze vložiť do firiem, ktorým na trvalej udržateľnosti záleží rovnako ako tebe. V spolupráci s PARTNERS INVESTMENTS ti vysvetlíme, ako prekonať obavy z investovania a zároveň pomôcť našej planéte.

peniaze
Zdroj: Unsplash/Micheile Henderson

Čo sú ESG fondy?

Skratka ESG pozostáva zo slov environment, social a governance, čo predstavuje životné prostredie, sociálne aspekty a riadenie podnikov. Pod tieto tri hlavné kategórie spadajú rôzne oblasti, v rámci ktorých sú firmy hodnotené. Na základe hodnotenia získavajú spoločnosti takzvané ESG skóre.

Prečo je ESG skóre dôležitým faktorom pri investovaní? Nie je len ukazovateľom toho, aký má podnik prístup k svojmu podnikaniu z hľadiska udržateľnosti. „Spoločnosti, ktoré zaujmú vo svojom podnikaní zodpovedné stanovisko, napríklad k životnému prostrediu, majú zároveň lepší prístup k dotáciám v rámci EÚ, USA aj Ázie,“ vysvetľuje Maroš Ovčarik, generálny riaditeľ PARTNERS INVESTMENTS.

Elon Musk.
Elon Musk. Zdroj: TASR

Ako motivácia sú týmto podnikom často poskytnuté rôzne zvýhodnenia a úľavy, či už vo forme daňového zvýhodnenia, alebo aj prostredníctvom väčšieho priestoru na podnikanie. Naopak, firmy, ktoré majú menej zodpovedný prístup, bývajú často sankcionované a obmedzované – či už z pohľadu cla, alebo daňových odvodov. 

Získaš viac s menším rizikom

Plusom ESG fondov je aj nižšia kolísavosť. Znamená to, že investor môže dosiahnuť zaujímavé zhodnotenie s nižším rizikom ako pri bežných investičných nástrojoch. Dôkazom bol aj uplynulý pandemický rok. Ukázalo sa, že spoločnosti s vysokým ESG skóre dokázali trhovým turbulenciám odolať lepšie ako ostatné. „Podľa správy americkej spoločnosti Fidelity International, do ktorej bolo zahrnutých viac ako 2 600 spoločností, preukázali akcie firiem s najvyšším ESG skóre lepšiu odolnosť na trhoch počas prvých deviatich mesiacov minulého roka,“ tvrdí Maroš Ovčarik.

Ilustračné fotografia.
Ilustračné fotografia. Zdroj: Unsplash/Roman Synkevych


Ak ti je teda blízka téma udržateľnosti a záleží ti na lepšej budúcnosti, práve ESG fondy môžu byť pre teba ideálne. Už s pár eurami mesačne sa nielenže pripravíš na svoju budúcnosť, ale svoje peniaze navyše vložíš do zodpovedných firiem. „Je zrejmé, že pôjde o dlhodobý trend, ktorý by mal byť viditeľný najbližších 5 až 15 rokov,“ dodáva Maroš Ovčarik.

Ak si myslíš, že na investovanie potrebuješ veľkú sumu peňazí, nie je to úplne pravda. Stačí ti každý mesiac ukrojiť z výplaty len 50 eur, aby si sa o niekoľko rokov mohol tešiť zo znásobených peňazí. Čo môže byť aj raz taká suma ako celkový vklad – a to na sporiacom účte nedosiahneš.

Ukážme si to na skvelom príklade. Ak ako 25-ročný človek pravidelne investuješ 50 eur mesačne počas 15 rokov napríklad do dynamického akciového portfólia so zameraním na spoločnosti s vysokým faktorom ESG, pri očakávanom výnose 6,5 % p. a. môže byť hodnota tvojej investície na konci obdobia až 15 015,24 eura. To je o vyše 6 000 eur viac, ako bol tvoj celkový vklad 9 000 eur.

„Ale ja o investovaní nič neviem...“

Ak sa v investovaní nevyznáš, môže to byť pre teba desivé, keďže v hre sú tvoje zarobené peniaze. Určite si hovoríš: Ale ja o investovaní nič neviem, netuším, čo sú akcie, čo výnosy... A čo ak o svoje peniaze prídem? Nemusíš si ísť nakúpiť všetky knihy o investovaní a študovať dlhočizné články.

„Dobrou správou je, že investičné portfólio si klient nemusí vyberať sám. Dôležité je, aby si zvolil portfólio podľa svojho veku a obdobia, v ktorom bude investované peniaze potrebovať. Následne si môže vybrať z predvolených stratégií, ako sú konzervatívna, vyvážená, dynamická alebo aj ESG – dynamická,“ vysvetľuje Peter Gurecka, odborník na osobné financie z PARTNERS GROUP SK.

investovanie, mobil, peniaze, ekonomika
Zdroj: Unsplash/Firmbee.com


Ako vidíš, pri investovaní sa môžeš jednoducho spoľahnúť na odborníkov. Potom stačí už len podpísať zmluvu, nastaviť trvalý príkaz na každý mesiac a v aplikácii sledovať vývoj svojich investícií.

Chcem sa o investovaní poradiť
Domov
Zdieľať
Diskusia