Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2021, 9:30
Čas čítania 7:24
Lukáš Čelka

Boli sme sa pozrieť, či Slováci cestujú na exotické dovolenky z viedenského letiska. Stretli sme aj Majka Spirita (Reportáž)

REFRESHER CESTOVANIE LETISKO MAJK SPIRIT VIEDEŇ
Uložiť Uložené

Už takmer dva týždne platí zákaz cestovať na dovolenky. Dodržujú ho ľudia a nesnažia sa ho obísť pomerne jednoduchou cestou? Boli sme sa pozrieť na viedenskom letisku.

Za posledné týždne sa téma cestovania na exotické dovolenky stala jednou z najdiskutovanejších na Slovensku. Ľudí rozdelila na dva tábory. Niektorí na dovolenkách nevidia nič zlé, ďalší turistov kritizujú.

Mnohým prekáža najmä fakt, že ešte donedávna sa obyvateľ Slovenska mohol vybrať na Zanzibar či Maldivy, no cesta z okresu do okresu – či už s cieľom navštíviť rodinu, alebo ísť na výlet na chatu či do prírody – je zakázaná. V posledných mesiacoch sa do exotiky vybrali desaťtisíce turistov zo Slovenska. Aktuálne už platí zákaz dovoleniek.

Názory na túto tému si vymenili aj komička Simona Salátová s Dominikou Cibulkovou, ktorá práve takéto dovolenky často promovala na svojom Instagrame, a to aj napriek jej nedávnej kauze s prednostným očkovaním. K slovnej prestrelke, ktorá sa medzi ženami odohrala počas relácie Silná zostava, odvysielanej na RTVS, sa neskôr cez sociálne siete začali vyjadrovať aj iné známe osobnosti. Cestovanie do zahraničia obhajoval napríklad Rytmus, Separ či Majk Spirit.

Možno aj spomínaný mediálny tlak prispel k tomu, že slovenská vláda zmenila pandemické opatrenia tak, aby ľudia od 20. marca už nemohli vycestovať z krajiny na účely rekreácie. My sme boli zistiť, či sa dá tento zákaz obísť tak, že by sme odlietali z inej krajiny, prípadne či to tak Slováci robia. Vybrali sme sa preto na viedenské letisko, kde sme okrem viacerých Slovákov stretli aj samotného Majka Spirita s rodinou, práve sa vracajúceho z exotickej dovolenky.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo všetko sme potrebovali na to, aby sme mohli prejsť cez rakúske hranice a dostať sa na viedenské letisko.
  • Ako prebiehala kontrola na hraniciach.
  • Koľko Slovákov sa nám podarilo na letisku stretnúť.
  • Ako sme stretli Majka Spirita.
  • Prečo nás cestou naspäť na Slovensko nechceli policajti na hraniciach pustiť.
Odporúčané
V centre Bratislavy akoby pandémia neexistovala. Ľudia si užívajú teplé počasie na preplnených námestiach, mnohí bez rúšok V centre Bratislavy akoby pandémia neexistovala. Ľudia si užívajú teplé počasie na preplnených námestiach, mnohí bez rúšok 27. marca 2021, 18:49

Karanténa na letisku? Nie je problém

Pred cestou na Schwechat sme sa ubezpečili, že v deň našej reportáže budú na letisko prilietať, ale zároveň z neho aj odlietať lietadlá smerujúce do exotických destinácií, akými sú napríklad Zanzibar alebo Maldivy.

Vybavili sme si potrebné doklady na prechod cez rakúske hranice – potvrdenie o negatívnom teste v nemeckom (alebo anglickom) jazyku, potvrdenie o výkone práce v zahraničí – a vyplnili sme požadovaný online formulár na vstup do krajiny, kde existuje viacero výnimiek z povinnej karantény, okrem iného aj pre ľudí dochádzajúcich za prácou.

Boli sme sa pozrieť, či Slováci cestujú na exotické dovolenky z Viedenského letiska. Na prekvapenie sme tam zbadali Majk Spirita
Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher

Práve pri vypisovaní tohto formulára sme narazili na prvý problém, keďže bolo potrebné uviesť aj rakúsku adresu, na ktorej strávime prípadnú karanténu, a to aj napriek tomu, že patríme medzi výnimky. S malou dušičkou a nádejou, že pri hraničnej kontrole prejdeme, sme vyplnili len adresu letiska a riskli sme to. Úspešne. 

Ak by sme však chceli reálne odletieť na exotickú dovolenku, treba mať iné dokumenty, pričom Rakúšania zvyknú kontrolovať aj letenky.

Celý autobus len náš? Takmer

Aby sme už cestou stretli turistov zo Slovenska, rozhodli sme sa, že sa na letisko dopravíme linkou autobusu, ktorú ľudia využívajú prevažne na cestu na dovolenku. Pri pokuse o rezerváciu lístkov sme zistili, že na letisko v dôsledku pandémie nepremáva FlixBus ani RegioJet, a tak sme zvolili jedinú možnú a zároveň najdrahšiu alternatívu – Slovak Lines. Cesta na letisko a späť stála na hlavu bezmála dvadsať eur, čo sa nám v porovnaní s konkurenciou zdalo ako prestrelená cena.

Počas rezervovania miesteniek cez portál dopravcu sme zistili, že sme si na daný spoj zakúpili lístok len my. Keď sme dorazili na bratislavskú autobusovú stanicu, odkiaľ sme mali už o pol hodiny vyrážať, no nikto okrem nás tam nestál, domnievali sme sa, že celý autobus budeme mať len pre seba.

Jediní v autobuse bez leteniek

Po chvíľke sa však objavilo zopár ďalších ľudí, ktorí mali tiež namierené na letisko. Nikto z nich však nerozprával po slovensky a očividne, podľa konverzácie, ktorú sme medzi nimi zachytili, tadiaľto iba prechádzali. O naplnenej kapacite autobusu sa nedalo ani hovoriť, keďže do Rakúska sa nás viezlo menej ako desať.

Pri kontrole lístkov nás zamestnankyňa Slovak Lines upozornila, že na hraniciach s Rakúskom bude kontrola a musíme mať všetky potvrdenia vrátane leteniek. Keď sme jej povedali, že sme novinári a máme iné potvrdenia, viac sa už nepýtala. „Veď vy teda viete, čo máte mať so sebou.“ Dúfali sme, že áno.

Boli sme sa pozrieť, či Slováci cestujú na exotické dovolenky z Viedenského letiska. Na prekvapenie sme tam zbadali Majk Spirita
Zdroj: Lukáš Čelka / Refresher
Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96578 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako prebiehala kontrola na hraniciach s Rakúskom.
  • Koľko Slovákov sa nám podarilo stretnúť na rakúskom letisku.
  • Ako sme stretli Majk Spirita.
  • Prečo nás cestou naspäť na Slovensko nechceli policajti na hraniciach pustiť domov bez karantény.
Domov
Zdieľať
Diskusia