Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. marca 2021, 16:13
Čas čítania 0:34
Tímea Krauszová

Vakcíny od Johnson & Johnson prídu do Európskej únie v apríli

Vakcíny od Johnson & Johnson prídu do Európskej únie v apríli
Zdroj: TASR - Jakub Kotian
NEWS
Uložiť Uložené

Oznámil to eurokomisár Thierry Breton.

Vakcíny od firmy Johnson & Johnson budú v EÚ dostupné od apríla, oznámil eurokomisár Thierry Breton. Na jar Európska únia očakáva 55 miliónov dávok, od júla do septembra ďalších 120 miliónov. Informuje portál ABCnews.

Johnson & Johnson vyrábajú jednodávkovú vakcínu proti koronavírusu s názvom Janssen. Na jej výrobe pracuje 52 tovární a podľa Bretona by EÚ mohla do konca tohto roka produkovať dve až tri miliardy dávok. Únia by sa tak stala svetovou jednotkou vo výrobe očkovacích dávok.

Európska lieková agentúra schválila podmienečne Janssen už začiatkom marca. „Bezpečnosť a účinnosť vakcíny boli preukázané v klinických skúšaniach, do ktorých bolo zapojených približne 44 000 dobrovoľníkov. Polovica dostala vakcínu a polovica placebo, pričom skúšanie bolo zaslepené, t. j. účastníci neboli informovaní, do ktorej skupiny patria,“ uviedol vtedy Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Jej využitie odporučila aj Svetová zdravotnícka organizácia, podľa nich je vhodné Janssen využívať v krajinách, kde sa šíria nové varianty koronavírusu.

Odporúčané
Ďalšia schválená vakcína v EÚ. Európska lieková agentúra odobrila očkovaciu látku od Johnson & Johnson Ďalšia schválená vakcína v EÚ. Európska lieková agentúra odobrila očkovaciu látku od Johnson & Johnson 11. marca 2021, 14:28
Domov
Zdieľať
Diskusia