Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. marca 2021, 14:54
Čas čítania 0:56
Adam Novosad

Zelený pas na cestovanie je realitou, so Sputnikom V ťa všade pustiť nemusia

NEWS OČKOVANIE VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Európska komisia predstavila návrh digitálneho pasu, ktorý bude slúžiť na bezproblémové cestovanie naprieč Európskou úniou.

Tzv. zelené pasy sa v najbližších mesiacoch stanú realitou. Svoj návrh na vytvorenie digitálnych certifikátov dnes predstavila Európska komisia po rozsiahlej diskusii s členskými štátmi, ale finálna podoba zatiaľ nie je jasná. Európska komisia okrem iného oznámila, aké kritériá sa budú pri certifikátoch brať do úvahy a takisto aj to, aké vakcíny budú krajiny v certifikáte uznávať, uvádza Euronews.

Európska komisia
Zdroj: Európska komisia

Základným stavebným kameňom sú tri kritériá, z ktorých majú všetky rovnakú váhu. Buď sa budeš môcť preukázať očkovaním, negatívnym PCR alebo antigénovým testom, alebo prítomnosťou protilátok v krvi, čo znamená prekonanie ochorenia covid-19 v predchádzajúcich troch mesiacoch. Samotestovanie nebudú certifikáty uznávať.

Certifikát bude obsahovať detailné údaje o tom, akou vakcínou bol človek zaočkovaný, kedy očkovanie prebehlo a koľko dávok už dostal. 

Domov
Zdieľať
Diskusia