Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2021, 14:30
Čas čítania 5:10
Tímea Krauszová

Niektorí nezvládli stereotyp a rozišli sa, iní sexujú aj počas online výučby. Ako pandémia ovplyvňuje sexuálny život Slovákov

ZAUJÍMAVOSTI ANKETY RANDENIE V 21. STOROČÍ SEXUALITA
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Mladí Slováci nám prezradili, ako pandémia ovplyvňuje ich sexuálny život.

Ľudia sa schádzali a rozchádzali aj pred pandémiou. No rok izolácie, chaosu, stresu a pre mnohých aj nútené odlúčenie (či nútené spolubývanie) zintenzívnil prežívanie aj takých nádherných vecí, ako je sexuálny život. A to v dobrom aj v zlom.

Mladí ľudia nám tentoraz pootvorili dvere do svojich spální a prezradili nám, ako im pandémia ovplyvnila sexuálny život. Viacerí nám písali o tom, že ich pre dlhodobé odlúčenie partneri podviedli, iní sa síce držia vo vzťahu na diaľku, no nevideli sa celé mesiace. Sú totiž v iných okresoch, a tak sa pre nich aj pár desiatok kilometrov stalo neprekonateľnou vzdialenosťou. 

Najväčším problémom sa zdá stereotyp, ak sú ľudia spolu, a izolácia, ak sa nemôžu stretávať. Našli sa však aj takí, ktorí počas online výučby sexujú. Do ktorej skupiny patríš ty?

Niektorí respondenti nechceli zverejniť svoju fotografiu pre obavy z reakcie svojho okolia.

Nekonečné medové týždne: Niektorým párom sa darí nestrácať chuť ani nádej

Miška zo Sexuálnej výchovy si medzi dvoma pandemickými vlnami našla priateľa. Hoci spolu nebývajú, toto obdobie si pochvaľuje. „Sme vo fáze objavovania, čo máme radi, takže je to rozhodne zaujímavé.“

Odporúčané
Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike Ako dosiahnuť orgazmus stláčaním stehien? Prečítaj si o syntribácii, netradičnej masturbačnej technike 24. apríla 2024, 18:30

Nemá pocit, že priamo pandémia nejako ovplyvňuje chuť na sex. Skôr to pripisuje únave či množstvu práce. Naopak, vníma aj pozitívnu stránku lockdownu. „Podľa mňa práve tou izoláciou spolu trávime viac času a viac kvalitného času. Máme priestor sa rozprávať, spoznávať a nie sme rozlietaní kade-tade, ako by sme normálne boli.“

Stotožňuje sa s ňou aj jej spolupodcasterka Vala, ktorá má tiež čerstvý vzťah. So smiechom hovorí, že ak má situáciu zhodnotiť objektívne, „všetko je viac ako nula, s ktorou som fungovala vyše roka“. Hovorí, že sa jej v sexuálnej oblasti darí a rovnako nemá dojem, že pandémia ju ovplyvňuje. „Stres a chaos nepociťujem. Skôr má na môj sexuálny život vplyv nový vzťah. Mám pocit, že chuť je stále rovnaká a nezmenili sa ani preferencie,“ povedala nám. Podľa nej to skôr závisí od atmosféry.

Miška, Vala
Zdroj: Instagram/@sexualnavychova

Aj Natália má pozitívnu skúsenosť. Lockdown strávila s priateľom v malej garsónke a bála sa, že obaja chytia ponorkovú chorobu. Ale stal sa pravý opak. „Veľa sme sa smiali, rozprávali a zblížili sme sa ešte viac,“ prezradila nám.

S pozitívnou skúsenosťou nám napísala aj Kristína, ktorá si práve počas pandémie našla po dvoch rokoch partnera. Sú spolu 5 mesiacov a vraví, že síce im korona tie prvé, najkrajšie mesiace sťažuje, no snažia sa hľadať spôsoby, ako byť spolu. Navštevujú sa striedavo každý týždeň, rovnako sa pravidelne aj testujú. Vzťah jej veľmi pomohol na „stres a stále sa zosilňujúce úzkosti z lockdownu“. 

Kristína si počas pandémie našla nového priateľa. Napriek ťažkému štartu si vzťah pochvaľuje.
Kristína si počas pandémie našla nového priateľa. Napriek ťažkému štartu si vzťah pochvaľuje. Zdroj: archív respondentky

Pochvaľuje si, že partner je pre ňu emocionálnou oporou, pomáha jej aj svojou prítomnosťou a prejavuje sa to aj v sexuálnom živote. „Ja osobne to vnímam ako najlepšiu vec, aká sa mi mohla v tomto lockdowne prihodiť.“ Hnevá ju však, že sa dostali do stereotypu. Nemôžu (tak ako zvyšok krajiny) robiť nič iné, len pozerať filmy, hrať počítačové hry... vníma, že prichádza o všetky obohacujúce zážitky, ktoré ku vzťahom patria.

Zároveň si uvedomujú, že to nie je ich chyba, zažívajú to všetci. „Hľadáme nejaké nové aktivity, ktoré by to mohli spestriť. Obaja sa snažíme myslieť pozitívne a dúfať v to najlepšie. Zatiaľ si len v hlave robíme plány, kam všade sa chceme po lockdowne pozrieť,“ uzavrela s nádejou.

Odporúčané
Na Pride chodíme aj s deťmi, naša rodina je možno iná, ale riešime rovnaké problémy ako bežné páry (Rozhovor) Na Pride chodíme aj s deťmi, naša rodina je možno iná, ale riešime rovnaké problémy ako bežné páry (Rozhovor) 7. februára 2021, 12:36

Stereotyp, z ktorého niet cesty von

„Počas pandémie mám s partnerom menej sexu. Po prvé, pretože sa vídame menej často, a po druhé, obaja sme veľmi vystresovaní a z online života takí psychicky vyčerpaní, že večer často iba padneme do postele a zaspíme,“ prezradila pre Refresher Terézia. S priateľom nebývajú spolu, no sú od seba vzdialení len štvrťhodinku pešo. O zníženej chuti sa rozprávali a dospeli k tomu, že to je spôsobené viacerými dôvodmi, predovšetkým pandémiou.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95787 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako súvisí duševné zdravie s chuťou na sex
  • Prečo pociťujú niektoré páry otupenosť a zo vzťahu sa im vytratila vášeň
  • Ako aj niekoľkomesačná odluka dokázala posilniť vzťah
  • Ako prežíva pandémiu single mladá žena a ako sa jej darí naďalej mať uspokojivý sexuálny život
Domov
Zdieľať
Diskusia