Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2021, 16:22
Čas čítania 2:12
Tímea Krauszová

Matovič obhajoval Sputnik: Znovu argumentoval článkom v Lancete a starým prieskumom verejnej mienky

NEWS IGOR MATOVIČ KORONAVÍRUS SLOVENSKO SPUTNIK V
Uložiť Uložené

Predseda vlády dnes reagoval na kauzu okolo vakcíny Sputnik V.

Okolnosti, za ktorých k nám vakcína prišla, otriasli koalíciou, zo strany Za ľudí už odišiel poslanec a strana Za ľudí a SaS dnes večer budú rokovať o svojej politickej budúcnosti.

Krajčí mal právo kúpiť vakcíny bez súhlasu vlády

Podľa Matovičových slov má ministerstvo zdravotníctva možnosti na to, aby zakúpilo vakcíny, a to napriek tomu, že strana Za ľudí vetovala zazmluvnenie ruskej vakcíny. Ide o tzv. ministerskú výnimku, na ktorú mohol Krajčí slobodne Sputnik V nakúpiť bez rozhodnutia vlády.

Igor Matovič
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Matovič na tlačovej besede citoval Juraja Šeligu i Veroniku Remišovú, ktorí v minulosti počas jednotlivých rokovaní povedali, že Krajčí vakcíny nakúpiť môže, len nechceli, aby sa potom vyhováral na kolektívne rozhodnutie.

Odporúčané
Minister Korčok: Sputnik je nástrojom hybridnej vojny, žiadam o stretnutie najvyšších ústavných činiteľov Minister Korčok: Sputnik je nástrojom hybridnej vojny, žiadam o stretnutie najvyšších ústavných činiteľov 2. marca 2021, 14:30

„Zaznieva argument, čo to bol za pofidérny, tajný nákup,“ povedal premiér. „Zmluva bola podpísaná až v sobotu večer. Nemali sme v úmysle vopred oznamovať, kedy bude podpísaná,“ pokračoval. Nechcel vraj vzbudiť nevraživosť medzi ľuďmi, pretože sa podľa jeho slov bál, že by verejná diskusia mohla odradiť Rusko od toho, aby vôbec zmluvu podpísalo.

Sputnik V je rovnaká vakcína ako všetky ostatné

„Každý štát, ktorý zazmluvní vakcíny, sa to snaží uchovať v tajnosti. Bohužiaľ, práve preto, aby ho iné krajiny nepredbehli,“ argumentoval Matovič. Nesúhlasí s tým, že Sputnik V je geopolitická zbraň. „Sputnik V je liek. Je to rovnaká vakcína ako všetky ostatné.“ Podľa neho ide o zbytočnú politizáciu, nakúpil by vraj z hocakej krajiny vrátane Austrálie či Severnej Kórey. Pripomenul, že podľa vedeckého časopisu Lancet má Sputnik V účinnosť skoro 92 %.

Domov
Zdieľať
Diskusia