Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. marca 2021, 14:30
Čas čítania 6:40
Daniel Mikolášik

Ako byť fit aj počas karantény? Známych fitnes trénerov sme sa pýtali, ako cvičiť doma a či sú online tréningy budúcnosť

Ako byť fit aj počas karantény? Známych fitnes trénerov sme sa pýtali, ako cvičiť doma a či sú online tréningy budúcnosť
Zdroj: Archív fitness trénerov
ZDRAVIE FITNES LOCKDOWN
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Títo fitnes tréneri ťa dostanú do formy aj počas lockdownu. Prezradili nám, ako plnohodnotne cvičiť aj doma.

Fitnescentrá a posilňovne sú vzhľadom na koronavírus už niekoľko mesiacov zatvorené, ľudia často pracujú na home officee, hýbu sa menej a v dôsledku toho priberajú.

Hoci cvičenie vonku, v parkoch či na workoutových ihriskách zakázané nie je, nie každému vyhovuje trénovať pred očami svojich susedov a ešte k tomu v chladnom počasí. Mnohým navyše chýbajú potrebné športové pomôcky, a preto pohyb vonku vzdajú ešte skôr, ako ho vôbec skúsia.

Odporúčané
Koronavírus zrazil niektoré fitká na kolená. Budeme mať kde cvičiť alebo pre pandémiu skrachujú? Koronavírus zrazil niektoré fitká na kolená. Budeme mať kde cvičiť alebo pre pandémiu skrachujú? 17. mája 2020, 11:40

Cvičenie doma – bez akéhokoľvek náčinia, len s vlastnou váhou – však môže byť neraz efektívnejšie ako ťažké strojové tréningy vo fitnescentre. Ako byť fit aj počas karantény radia aj mnohí osobní tréneri, ktorí vzhľadom na pandemickú situáciu museli svoje aktivity presunúť do online priestoru.

Ako vyzerajú online tréningy, čo všetko zahŕňajú a majú rovnaký efekt ako klasické tréningy vo fitnescentre? Odpovede na tieto otázky sme zisťovali u piatich známych slovenských fitnes trénerov, ako sú Jany LandlSára Adamčíková či Nikol Klimová, ktorí majú na Instagrame desiatky tisíc sledovateľov.

Osobní tréneri nám odpovedali na tieto otázky:
  • Ako vyzerajú tvoje tréningy a čo všetko zahŕňajú?
  • Je o online tréningy záujem?
  • Majú online tréningy rovnaký efekt ako klasické tréningy vo fitnescentre?
  • Dá sa plnohodnotne cvičiť aj doma, teda bez strojov?
  • Je online trénovanie klientov budúcnosť?
  • Ako na online tréningy reagujú klienti?

Sára Adamčíková

Sára sa preslávila predovšetkým ako účinkujúca minuloročnej série reality šou Farma, už predtým sa však aktívne venovala fitnesu a trénovaniu. Pred pandémiou pravidelne organizovala spoločné tréningy na nábreží Oravskej priehrady v Námestove. Situácia sa však zmenila, posilňovne sa zatvorili a lockdown jej do veľkej miery obmedzil osobné tréningy. 

Odporúčané
Víťazka Farmy Xénia: Z výhry 75 000 € mi zostane menej ako polovica. Dohodli sme sa, že sa rozdelím s finalistami (Rozhovor) Víťazka Farmy Xénia: Z výhry 75 000 € mi zostane menej ako polovica. Dohodli sme sa, že sa rozdelím s finalistami (Rozhovor) 20. decembra 2020, 12:30

Trénerstvu sa venuje už päť rokov, ale ako prezradila pre Refresher, s trénovaním online nemá veľké skúsenosti. Spoločne so svojím dobrým kamarátom a kameramanom sa však rozhodla začať cvičiť online a spustili aj vlastný web s možnosťou trénovať naživo 3-krát do týždňa.

„Vyzerá to asi tak, že s kamarátom navštívime fitko, ktoré mám na hodinu a pol prenajaté. Rozložíme techniku, pripojíme sa na dobré wifi a začnem cvičiť. Predcvičujem program StrongNation, ktorý nikde na internete nenájdete v zázname. Hodinku nechám archivovanú 24 hodín, takže ak klientky nestihli naživo, môžu si to odcvičiť počas nasledujúceho dňa,“ vysvetľuje.

Sára Adamčíkovafitnesstréner
Zdroj: Sára Adamčíkova archív

O online tréningy je podľa jej slov veľký záujem a vníma aj konkurenciu, široký výber rôznych trénerov a cvičení. Podľa nej sa to však nedá porovnať s normálnymi osobnými tréningmi. „Tie mali svoju dokonalú atmosféru medzi trénerom a klientom. Hlavne som klienta mohla viac kontrolovať, či cvičí správne. No vzniknutá situácia mi zasa umožňuje vysielať tréningy pre ľudí z celého Slovenska,“ hovorí Sára.


Dodáva však, že aj doma a bez strojov sa dá cvičiť plnohodnotne. Ona sama preferuje cvičenie s vlastnou váhou. „Keď sa raz skončí táto situácia, v prvom rade naplánujem ďalšie skupinové cvičenia v meste, kde žijem, ale určite mienim pokračovať aj v online tréningoch. Pre mňa ako trénerku sa to veľmi oplatí z biznisového hľadiska. Určite nebudem vysielať naživo tak často, ale jeden- až dvakrát do týždňa by som zvládla,“ dodáva.

Influencerka Sára Adamčíková.
Influencerka Sára Adamčíková. Zdroj: Sára Adamčíková archív

Jany Landl

Aj jeden z najznámejších slovenských osobných trénerov sa počas pandemickej situácie prispôsobil a začal sa sústreďovať predovšetkým na online koučing. Zmenu si však pochvaľuje. Pociťuje vraj enormný záujem o svoje online tréningy, pre Refresher prezradil, že si ho predplácajú tisícky používateľov z celého sveta.

„Už to nie sú stovky, ale tisícky odberateľov z celého sveta, ktorým mesačne ponúkame viac ako 50 tréningov. Je o to záujem, ľudia totiž dokážu doma dosiahnuť rovnaké výsledky ako vo fitku. Toto obdobie ma o tom presvedčilo,“ hovorí.

Odporúčané
Striptér Henrik: Keď tancujem na rozlúčke so slobodou, je bežné, že mi opitá nevesta po vystúpení navrhne sex (Rozhovor) Striptér Henrik: Keď tancujem na rozlúčke so slobodou, je bežné, že mi opitá nevesta po vystúpení navrhne sex (Rozhovor) 29. novembra 2020, 12:30

„Pracujem v tejto sfére už 20 rokov a musím povedať, že teraz moji klienti dosahujú neuveriteľné výsledky, pretože sú odkázaní sami na seba. Vo fitku vedia trénera oklamať. Doma však sami seba neoklamú. Ako sa hovorí, zakázané ovocie chutí najlepšie a zo psychologického hľadiska to naozaj tak funguje,“ dodáva.

Jany Landlfitnesstréner
Zdroj: Jany Landl archív

Na svojom webe streamuje naživo každé ráno o 8.30 h. Ľudia sa tam môžu pripojiť, jeho predplatné stojí 6,90 € na mesiac. Tréningy naživo sú každé ráno a ďalší je večer, no ten je už predtočený. Každú sobotu robí aj jogu. Nájdeš tam aj tréningy pre deti či tehotné ženy. Navyše sa na jeho webe nachádza aj archív videí s tréningmi.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95298 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia