Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2021, 13:46
Čas čítania 1:21
Viktor Kniš

SaS sa opäť obúva do ministra zdravotníctva, Bittó Cigániková spísala úlohy, ktoré by mal vyriešiť

SaS sa opäť obúva do ministra zdravotníctva, Bittó Cigániková spísala úlohy, ktoré by mal vyriešiť
Zdroj: TASR - Martin Baumann
NEWS JANA BITTÓ CIGÁNIKOVÁ SLOBODA A SOLIDARITA
Uložiť Uložené

Šéfka zdravotníckeho výboru a poslankyňa SaS vidí niekoľko ďalších problémov, ktoré Marek Krajčí nerieši, aj keď podľa nej mali byť predmetom rokovania vlády.

Jana Bittó Cigániková na sociálnej sieti kritizuje ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý podľa nej spravil chybu, keď nezaradil na rokovanie vlády body programu týkajúce sa zlepšenia pandemickej situácie na Slovensku.

Podľa šéfky zdravotníckeho výboru Cigánikovej by mal Krajčí myslieť na zabezpečenie lieku Ivermectin, zmeniť spôsob odmeňovania zdravotníkov a urobiť poriadok s dátami.

Odporúčané
Sulík obvinil z obetí Igora Matoviča a Mareka Krajčího, opatrenia označil za absurdné Sulík obvinil z obetí Igora Matoviča a Mareka Krajčího, opatrenia označil za absurdné 24. februára 2021, 13:11

Úlohy, ktoré by mal podľa Bittó Cigánikovej riešiť Marek Krajčí: 

  • zahrnúť záchranárov voziacich pacientov do červených zón do systému odmeňovania pre zdravotníkov prvej línie
  •  umožniť vykonanie antigénového testu aj zaškoleným nezdravotníkom
  • urobiť poriadok vo vykazovaní dát (oddeliť PCR, AG na vstupe aj výstupe zo štatistík, vykazovať hospitalizácie podľa miesta obvyklého pobytu, nie trvalého bydliska)
  • zmierniť šírenie COVID 19 v nemocniciach vykonávaním PCR testov prijatým pacientom
  • dať povinnosť laboratóriá vykazovať nalož vírusu - tzv. CT
  • určiť nálož vírusu CT30 a viac ako neinfekčnú, ľudia s takto slabou náložou vírus ďalej nešíria (čím vyššie CT, tým nižšia nalož vírusu)
  • rozšíriť domácu post-covidovú kyslíkovú liečbu
  •  vymenovať predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou
  •  cez SMS informovať pozitívnych o povinnosti dať vedieť blízkym kontaktom z posledných 5 dní o svojej pozitivite
  • v spolupráci s Ministerstvom kultúry zabezpečiť osvetu v oblasti prevencie šírenia COVID 19

Zároveň Bittó Cigániková zverejnila uznesenie, ktoré pripravili strany SaS a Za ľudí s tým, že ho predseda Sloboda a Solidarita Richard Sulík podal riadne a včas do podateľne, aby mohlo byť zaradené na rokovanie vlády.

Odporúčané
VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov 30. septembra 2023, 7:00

„Predtým sme ho, samozrejme, prerokovali na Koaličnej rade a klub SaS aj s ministrom Krajčim a štátnym tajomníkom Stachurom, ktorí s drvivou väčšinou bodov súhlasili a prisľúbili, že ich budú realizovať. S niektorými už aj začali. O to menej rozumiem tomu, prečo ho pán Jakab (Oľano) ani nezaradil na rokovanie. Je najvyšší čas tieto opatrenia realizovať,“ dodáva Cigániková na Facebooku.

Ešte včera po rokovaní vlády predseda SaS vyhlásil, že je ochotný stať sa ministrom zdravotníctva.

„Marek nemá na to, aby viedol to ministerstvo, nehrajme sa na slepú babu,“ dodal Sulík s tým, že Krajčí preberá zodpovednosť za veľkú časť obetí. Za zvyšok podľa Sulíka môže Matovič.

Premiér neskôr reagoval, že tieto slová Richarda Sulíka považoval za vtip. 

Domov
Zdieľať
Diskusia