Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2021, 9:30
Čas čítania 8:00
Daniel Mikolášik

Jan Černý: Virgil Abloh je veľmi pokorný, ale tiež zaneprázdnený človek. Zastihneš ho väčšinou len ráno pri kávovare (Rozhovor)

Jan Černý: Virgil Abloh je veľmi pokorný, ale tiež zaneprázdnený človek. Zastihneš ho väčšinou len ráno pri kávovare (Rozhovor)
Zdroj: KARA
REFRESHER
Uložiť Uložené

Ak oblečenie visí len v skrini, je pre mňa mŕtve. Nedáva mi zmysel tvoriť veci len pre šou, tvrdí popredný český módny návrhár Jan Černý.

Jeden z najúspešnejších českých módnych návrhárov, ktorý postupne dostáva českú a slovenskú módu na mapu sveta. Jan Černý, ktorý je známy svojim ikonickým prečiarknutým logom jan či motívom Rorschachovho testu, vyskytujúcim sa v jeho kolekciách, toho stihol za svoju pomerne krátku kariéru už veľa.

Talentovaný mladý Čech sa preslávil len pred pár rokmi na pražskom fashion weeku a odvtedy pomaly, ale isto kráča na pomyselný módny Olymp. Nedávno ho nominovali na cenu Czech Grand Design v kategórii Módny dizajnér roka, píšu o ňom svetové médiá a magazín Forbes ho dokonca zaradil do rebríčka 30 pod 30. 

Jan bol aj na stáži v Louis Vuitton, kde sa mu podarilo nadchnúť aj jedného z najrenomovanejších dizajnérov súčasnosti, Virgila Abloha. Okrem toho sa stal tiež kreatívnym riaditeľom českej značky Kara. „Dizajnéri v našich končinách dokážu konkurovať aj svetovým módnym domom. Chýbajú nám len ich obrovské kapitály,“ prezrádza v Rozhovore.

V rozhovore s Janom Černým sa dozvieš:
  • Či Virgil Abloh nosí tenisky, ktoré mu Jan podaroval a aký bol ich najosobnejší rozhovor
  • Ako reaguje na to, keď o ňom píšu svetové médiá ako Hypebeast
  • Či si dáva pozor na to, aby bolo jeho oblečenie ekologické
  • Ako mu koronavírus pomohol pri tvorbe poslednej kolekcie
  • Čo Virgil Abloh kričal na dizajnérov v Louis Vuitton po tom, čo sa zamiloval do Janových tenisiek
  • Či českí a slovenskí dizajnéri dokážu konkurovať svetovým módnym domom
  • Ako hodnotí stáž v Louis Vuitton s odstupom času
Jan Černý
Zdroj: Instagram/@jancerny_

 

Aj napriek tomu, že minulý rok takmer každé odvetvie ovplyvnila pandémia, ty si sa nezastavil a v septembri si prišiel s kolekciou na jar a leto 2021. Pomohlo ti to, že celý svet sa akoby zabrzdil?

Dá sa to tak povedať. My sme celú tú pandémiu na jar prežívali omnoho viac, ako na jeseň. Aspoň ja som to tak vnímal. Na jar som chodil často do prírody, na chalupu s kamarátmi a vôbec som ani nechcel tráviť čas v meste. Bol som veľmi opatrný. To spomalenie nastalo skôr v osobnom živote. Leto som si takmer vôbec neužil, celý čas som pracoval v ateliéri až do septembrovej šou.

Odporúčané
Róba, kvôli ktorej ju označovali za mafiánsku manželku, ale aj biele conversky. Toto sú najlepšie outfity Zuzany Čaputovej Róba, kvôli ktorej ju označovali za mafiánsku manželku, ale aj biele conversky. Toto sú najlepšie outfity Zuzany Čaputovej 13. februára 2021, 14:36

Mal koronavírus vplyv aj na samotnú kolekciu?

Áno, predovšetkým po vizuálnej stránke. Práve kvôli tomu, že som trávil veľa času v prírode a zrazu ľuďom prišlo mesto nebezpečnejšie, tak aj tá kolekcia bola v štýle „back to the roots“,  vracia sa ku koreňom romantickej éry.

Mladí sa podľa tvojich slov postupne odkláňajú od technológii a tiahne ich to k prírode. Posledné sezóny však aj mnohí svetoví dizajnéri inklinujú práve k tech wearu a funkčným kúskom. Nie je to presný opak?

Jedna vec je estetickosť daných kúskov, druhá vec je funkčnosť. To sa nemusí v zásade vylučovať. Mne sa tiež páči tech wear, tiež mám niektoré kúsky z nylonu, ktoré sú funkčné a používam ich v kolekciách. Pre mňa však tá message bola skôr konceptuálna, že ľudí to opäť tiahne viac k prírode.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa JAN (@jancerny_)

Keď už hovoríme o prírode, dávaš si zálež aj na tom, aby boli tvoje kolekcie ekologické a z udržateľných materiálov?

Premýšľam nad tým dosť a často. Myslím si, že už len to, ako my, lokálni dizajnéri tu v Česku, tvoríme, že to robíme v malom množstve, z lokálnych a kvalitných materiálov, sa dá považovať za udržateľnú módu. Nemáme sklady plné tovarov a ten waste je pri výrobe našich kúskov fakt minimálny.
 
V kolekcii ROMANTIC ERA 2021+ dominujú farebné modely, hravé strihy či batikované kúsky. Považuješ ju za svoju najvydarenejšiu?

Vždy tú najnovšiu kolekciu považujem za najvydarenejšiu (smiech). Keď tvorím kolekciu, nedávam si záležať len na jednotlivých kúskoch, ale premýšľam nad celkovou emóciou a zážitku, aké kolekcia a šou v ľuďoch spôsobia. Mám obrovskú radosť z tejto poslednej šou, akú dokázala vytvoriť atmosféru, či už aj tou lokalitou pri Vltave na Veslařskom ostrove. Hoci to bolo v Prahe, no zrazu si bol v prírode, kde je ticho, pri vode, cítiš tú blízkosť tej prírody, zapadalo Slnko a do toho hrala hudba. Bolo to až dojemné.
 
Písali o nej rôzne významné svetové médiá, za zmienku stojí napríklad Hypebeast. Ako to vnímaš?

Ja to beriem ako veľmi príjemné zadosťučinenie za to, že keď na niečom intenzívne pracuješ a vkladáš do toho srdce, tak skôr či neskôr sa objavia výsledky, ktoré by mi pred niekoľkými rokmi prišli nereálne.

Odporúčané
Koľko stoja outfity z videoklipov slovenských raperov? Separ, Ego či Dalyb sa ukazujú s kúskami za tisícky eur Koľko stoja outfity z videoklipov slovenských raperov? Separ, Ego či Dalyb sa ukazujú s kúskami za tisícky eur 1. decembra 2020, 9:30

 
Myslíš si, že svet sa čoraz viac začína zaujímať o česko-slovenskú módu?

Ťažko povedať, pretože tých módnych kolekcií vzniká po celom svete veľmi veľa. Tá pozornosť sa pomaly rozptyľuje a každý si hľadá to, čo mu je najbližšie. Ja verím tomu, že oni o tom chcú písať, pretože majú čitateľov, ktorých to zaujíma, ale negeneralizoval by som, že sa svetové médiá zaujímajú o česko-slovenskú módu. Je to veľmi subjektívne. Väčšinou napíšu o tom, čo sa tým konkrétnym redaktorom páči.

Na stáži v Louis Vuitton som pochopil, že keď tú kreativitu máš, musíš ju vedieť uchopiť a učiť sa sám od seba. Tvoj rukopis ťa nik iný nenaučí.


Dokážu českí a slovenskí dizajnéri konkurovať svetovým módnym domom?

Myslím si, že dizajnom a spracovaním určite. Aj na stáži v Louis Vuitton som pochopil, že keď tú kreativitu máš, musíš ju vedieť uchopiť a učiť sa sám od seba. Tvoj rukopis ťa nik iný nenaučí, sám sa musíš zdokonaľovať a posúvať dopredu. Buď to v tebe je, alebo nie je.

Rozdiel je však v tom, že českí dizajnéri nedokážu konkurovať svetovým módnym domom v tom obrovskom biznise. Oni majú obrovské kapitály, vďaka ktorým sú schopní vrážať neskutočné peniaze do vývoja a výroby nových vecí a taktiež aj do reklám a masívnych kampaní. Ale dizajnom a produktom ako takým rozhodne môžeme konkurovať svetovým dizajnérom. Pokiaľ je dobre a kvalitne technologicky ušitý a spracovaný.

Jan Černý
Zdroj: Instagram/@jancerny_


Spomenul si stáž v Louis Vuitton, na ktorej si bol ešte počas roku 2019. Ako s odstupom času vnímaš túto skúsenosť?

Stále je to pre mňa neuveriteľné. Jediné, čoho som sa bál, keď som tam šiel, bolo, že ten kolektív bude zlý, povýšenecký a že ma medzi seba neprijmú, ako to býva často vykresľované v rôznych módnych filmoch. Bolo to však presne naopak, ten tím bol veľmi profesionálny a behom pár dní sme si našli spoločnú reč. Oni pochopili, že tiež niečo viem a dokážem im pomôcť, takže som si s nimi pomerne rýchlo dokázal nadviazať skvelé vzťahy. Bola to skvelá skúsenosť.

Odporúčané
Personal shopper slovenských celebrít: Najlepšie sa oblieka Separ, je to aj dobrý zákazník a kúsky si vyberá precízne (Rozhovor) Personal shopper slovenských celebrít: Najlepšie sa oblieka Separ, je to aj dobrý zákazník a kúsky si vyberá precízne (Rozhovor) 11. novembra 2020, 14:30

V tom čase si mi spomínal, že keď Virgil Abloh zbadal tvoje tenisky z kolekcie PRESTIGE X JAN, okamžite si ich chcel obuť. Jeden pár si mu podaroval. Nosí ich?

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95033 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký je Virgil Abloh v skutočnosti
  • Aké to bolo vytvoriť dres pre vrcholovú českú tenistku a čo na tom bolo najnáročnejšie
  • Aké oblečenie považuje za mŕtve a prečo
  • Prečo miluje Noru Mojsejovú
  • Či sa považuje za najúspešnejšieho českého módneho návrhára
Domov
Zdieľať
Diskusia