Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2021, 14:36
Čas čítania 8:54
Daniel Mikolášik

Róba, kvôli ktorej ju označovali za mafiánsku manželku, ale aj biele conversky. Toto sú najlepšie outfity Zuzany Čaputovej

Róba, kvôli ktorej ju označovali za mafiánsku manželku, ale aj biele conversky. Toto sú najlepšie outfity Zuzany Čaputovej
Zdroj: TASR
MÓDA MÓDA OUTFITY ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Vybrali sme 8 najlepších outfitov v podaní pani prezidentky počas jej pôsobenia v úrade. Zhodnotili sme ich aj s jej dvorným módnym návrhárom Borisom Hanečkom.

Odkedy 15. júna 2019 slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oficiálne nastúpila do úradu, dostala sa pod prísny drobnohľad kritikov, protokolistov či svetových médií. Keďže jej funkcia je predovšetkým reprezentatívna, dáva si záležať na tom, ako sa na verejnosti, a najmä na oficiálnych udalostiach, prezentuje.

Vybrali sme preto 8 najlepších outfitov, ktoré sme na hlave štátu, počínajúc dňom inaugurácie, mohli vidieť. Jej najzaujímavejšie róby sa, pochopiteľne, viažu predovšetkým s veľkými udalosťami či oficiálnymi návštevami, ktoré počas jej pôsobenia v úrade absolvovala.

Šaty Zuzany Čaputovej, ktoré neraz pochválili nielen domáce, ale aj prestížne zahraničné médiá, vznikajú v ateliéri jej dvorného módneho návrhára Borisa Hanečku. Ten pre Refresher prezradil, ktoré šaty boli preňho najväčšou výzvou, ako dlho trvá navrhnúť a ušiť róbu pre prezidentku, aké máva prezidentka nároky, alebo čo je jeho inšpiráciou pri tvorbe garderób.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké šaty prezidentky symbolizovali Dunaj
  • Ktoré z jej šiat boli pre dizajnéra Borisa Hanečku najväčšou výzvou
  • Pri akej príležitosti si obula biele nízke conversky
  • Prečo si na audienciu u pápeža mohla obliecť iba čierny outfit
  • Ako vyzerala mapa Slovenska v prezidentkinom závoji na návšteve Vatikánu
  • Aké máva prezidentka nároky čo sa týka šiat a či sa niekedy stalo, že by nebola spokojná
  • Ktoré jej šaty ocenil aj web spravodajskej televízie BBC
  • Aký outfit Čaputovej sa objavil aj na Reddite, pretože vraj vyzeral ako z hry Mortal Combat
Odporúčané
Zuzana Čaputová exkluzívne pre Refresher: Z nárastu extrémizmu som rozčarovaná a smutná, pozerá sa mi na to ťažko (Videorozhovor) Zuzana Čaputová exkluzívne pre Refresher: Z nárastu extrémizmu som rozčarovaná a smutná, pozerá sa mi na to ťažko (Videorozhovor) 16. februára 2020, 17:00

Inaugurácia

Zuzana Čaputová svojím outfitom oslnila verejnosť už počas prvého oficiálneho dňa v úrade. V deň svojej inaugurácie sa totiž predviedla v nezabudnuteľnom modeli šiat z bledomodrého krepu v trojštvrťovej dĺžke do polovice lýtok zdobený stuhou. Nechýbali ani lodičky v rovnakej farbe, brošňa a béžová kabelka.

Okrem belasých lodičiek ju však verejnosť mohla v deň inaugurácie vidieť aj v béžovom páre. Tie mala pri inaugurácii v Redute. Obuv vo farbe šiat však zvolila na presun do Katedrály svätého Martina. Tie mali hrubšie podpätky. O prezidentkin prvý outfit v úrade sa postaral návrhár Boris Hanečka

„Odev má príbeh. Stuha, ktorá ide po lodičkovom výstrihu a vlieva sa do rukáva, symbolizuje Dunaj. Rozhodli sme sa tak, pretože Dunaj je rieka, je to voda, ktorá je symbolom intuície. Prináša veci nové, ale aj odnáša staré. Vložili sme teda do šiat aj túto šifru, ale je to veľmi podprahové,“ povedal Hanečka pre Pravdu.

Zuzana Čaputová
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Inšpiráciu vraj hľadal v období prvej republiky, ale aj v časoch Márie Terézie. Inšpiroval sa tiež predstaviteľkami z politického sveta či kráľovských rodín. Róba podľa neho reprezentovala kultúru Slovenska. „Zvolili sme svetlomodrú, až baby blue. Ale je to veľmi zaujímavý odtieň, v danom materiáli vyznie. Modrá je farba, ktorá jej naozaj pristane, ale má aj tú symbolickú hodnotu.“

Odporúčané
11 najlepších outfitov Margot Robbie. Nie je len Barbie, ale aj sexi kráľovnou vintage modelov na červenom koberci 11 najlepších outfitov Margot Robbie. Nie je len Barbie, ale aj sexi kráľovnou vintage modelov na červenom koberci 27. marca 2024, 11:00

V prípade zlého počasia ušili prezidentke aj kabátik podšitý tmavomodrým hodvábom. Najvýraznejším módnym doplnkom bola v tomto prípade béžová kabelka, ktorá rovnako pochádza od dizajnérov domácej scény, konkrétne od značky Verbua.

Uznávaný protokolista Ladislav Špaček však Čaputovej inauguračný outfit neohodnotil najpozitívnejšie. Puzdrové šaty jej podľa neho nesedeli, návrhár jej mal vraj vybrať voľnejší strih. Šaty podľa jeho slov neboli lichotivé k jej postave. V jej prípade by niektoré partie možno zakryl, uviedol pre Čas.sk.

Zuzana Čaputová
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Ktoré zo šiat pre prezidentku boli pre vás najväčšou výzvou?Prvou výzvou boli, ako inak, šaty na inauguráciu pani prezidentky. Tou veľkou módnou výzvou bolo pre mňa stretnutie Zuzany Čaputovej s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Predsa len, oficiálna návšteva, okrem iného, aj mekky módy. Čiže sledované pozornejšie, ako na fashion weeku.

Tie sa podarili tak, že sama pani prezidentka ich miluje asi najviac. Jej návšteva Vatikánu na konci roka 2020 stelesňovala moju najväčšiu výzvu z kreatívneho hľadiska. Podliehala totiž v tomto prípade naozaj prísnemu protokolu.

(Boris Hanečka pre Refresher)
Odporúčané
Frešove červené Nike či Kotlebove XXL sako. Aké sú najväčšie módne faux pas slovenských politikov? Frešove červené Nike či Kotlebove XXL sako. Aké sú najväčšie módne faux pas slovenských politikov? 16. júla 2020, 14:45

Audiencia u pápeža

Prezidentkin outfit vo Vatikáne doslova rozpútal vášne na sociálnych sieťach. Zatiaľ čo mnohí ľudia zostali fascinovaní jej veľmi elegantným a decentným zjavom, ozývali sa aj hlasy tých, ktorí kritizovali čisto čiernu a údajne až „temnú“ róbu. Na sociálnych sieťach ju označovali aj ako čiernu vdovu či mafiánsku manželku.

Títo ľudia však úplne opomenuli fakt, že to Zuzane Čaputovej prikazoval striktný vatikánsky protokol. Podľa neho totiž ženy musia mať na audiencii u pápeža zakryté ramená a dlhé rukávy, formálne čierne oblečenie a závoj, ktorým si zakryjú hlavu. Ide o prejav cnosti, zbožnosti a pokory.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 93732 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo bolo inšpiráciou pri tvorbe šiat na audienciu u pápeža
  • Čo symbolizovali farby na outfite Zuzany Čaputovej počas oficiálnej návštevy Nemecka
  • Aké nároky máva prezidentka na šaty od svojho dvorného dizajnéra
  • Ako dlho trvá navrhnúť a ušiť róbu pre prezidentku
  • Prečo jej róbu používatelia na Reddite prirovnávali k postave z hry Mortal Combat
  • Ako sa „omylom“ zladila s nemeckým prezidentom
Domov
Zdieľať
Diskusia