Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2021, 18:13
Čas čítania 1:51
Adam Novosad

Musíme sa správať ako počas biologickej vojny, vyhlásil lekár z Bojníc. Rozhodovať už musí o tom, koho pripoja na ventiláciu

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Situácia na Slovensku je katastrofálna, konštatuje pneumológ Jozef Kubík z Bojníc v dlhom statuse.

Situácia na Slovensku v boji proti pandémii je katastrofálna. Inak to nevedel napísať pneumológ z Bojníc Jozef Kubík, ktorý pred pár dňami na svoj Facebook pridal dlhý status o tom, ako Slovensko na plnej čiare zlyháva, aj keby nemuselo.

Aktualizácia 11.2. 20:00: Časť tvrdení v statuse lekára Jozefa Kubíka vyvrátil matematik Pavol Koprda„A keďže ide o tak rozšírený text, príde mi dôležité nepravdivé informácie opraviť. Vyberiem tri najvážnejšie z nich:
1. Ľudia bez príznakov neprenášajú ochorenie Covid-19.
2. Očkovanie súčasne dostupnými vakcínami počas pandémie nemá zmysel.
3. 30% ľudí, ktorí dostanú výsledok AG testu negatívny, sú v skutočnosti pozitívni.“

„Realita je už naozaj taká, že čo sa týka prevzatia pacienta na UPV (umelá pľúcna ventilácia, pozn. redaktora), už musíme naozaj zvažovať, kto je a kto nie je perspektívny. Aj tak je úmrtnosť na UPV okolo 90%!!!,“ píše v úvode. Lekári v nemocniciach tak naozaj musia rozhodovať, akú šancu na prežitie majú pacienti, a na základe tohto zhodnotenia musia vyberať, koho na ventiláciu pripoja a komu sa už prístroj neujde.

Katastrofa menom Slovensko. Zase som dlho váhal, či napísať tento príspevok. Jednak som pracovne zaneprázdnený, času...

Posted by Jozef Kubík on Tuesday, February 9, 2021

Kubík kritizuje vládu za prístup, aký zvolila po doznení prvej vlny z minulej jari. Keď vtedy prišlo leto, vláda zvoľnila, ministri odišli na dovolenky a nemocnice namiesto dodatočnej podpory nedostali podľa neho takmer nič.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Pneumológa rozčuľuje aj plošné testovanie, ktoré podľa neho neprinieslo žiadne zlepšenie situácie, ale práve naopak, v mnohých regiónoch v nasledujúcich týždňoch po ukončení testovania skôr vývoj pandémie ešte zhoršilo. 

Domov
Zdieľať
Diskusia