Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2021, 9:35
Čas čítania 6:19
Katarína Danková

Dnešný digitálny nomád by mal ovládať všetko, od grafiky cez fotografiu až po video, hovorí slovenský módny fotograf Tomáš Thurzo

OSOBNOSTI
Uložiť Uložené

Čím je človek pre fotografa zaujímavý? Aký je aktuálny trend ženskej krásy? Dá sa upraviť aj analógová fotografia? Prečo sú instagramové filtre pre fotografa čisté zlo a prečo používa presety? Odpovedá jeden z najpovolanejších, fotograf Tomáš Thurzo.

Za všetkými krásnymi fotografiami vynímajúcimi sa na rôznych webových stránkach, ale i na stránkach módnych časopisov či na reklamných plochách, s určitosťou stojí šikovný fotograf. Na Slovensku ich máme niekoľko a my sme vyspovedali jedného z nich.

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo sa naučil vďaka klamstvu na pohovore
  • Aký typ ľudí fotí najradšej 
  • Ako sa spoznal so svojou priateľkou Natáliou Pažickou
  • Prečo sa z Holandska presťahoval späť na Slovensko
  • Aký je aktuálny ideál krásy
  • Prečo mu učarovala analógová fotografia
  • Čo podľa Tomáša musí ovládať dnešný digitálny nomád

Tomáš Thurzo. Módny fotograf pôsobiaci prevažne na Slovensku a Holandsku, no inokrajnej spolupráci sa nebráni. Fotil známe módne kampane doma i v zahraničí. Audi, Miss Slovensko, Alizé... Rovnako fotil známe tváre slovenského šoubiznisu ako Pil C, Dara Rolins, Majk Spirit, Karolína Chomisteková, Táňa Pauhofová alebo aj ďalšie mená: Dominika Cibulková, Sajfa, Fero Joke a tak ďalej. Tých mien je naozaj dosť.

Odporúčané
Novodobý viking zachytáva dychberúce fotografie severskej prírody. Espenovi robí na cestách spoločnosť krásny aljašský malamut Novodobý viking zachytáva dychberúce fotografie severskej prírody. Espenovi robí na cestách spoločnosť krásny aljašský malamut 20. decembra 2018, 12:24

My sme sa ho pýtali, čím ho fotografia uchvátila, že sa jej doteraz vášnivo venuje, v čom vidí pokrok vo svete fotografie, aký je aktuálny vyhľadávaný trend ženskej krásy a či má radšej prirodzenosť alebo mu neprekáža postprodukčná úprava fotky vo photoshope.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @tomasthurzo

Prečo práve fotografia? Čím ťa táto profesia uchvátila?V sedemnástich sa mi podarilo nájsť letnú brigádu v bulvárnom týždenníku. Z brigády sa nakoniec vykľula „vysoká škola života". Primárne som sa uchádzal o pozíciu paparazziho, no nakoľko som nemal 18 rokov a ani vodičský preukaz, nemohol som túto profesiu vykonávať. Ale keďže som sa im pozdával ako týpek, tak sa ma spýtali, či ovládam program na grafické práce (samozrejme, že som neovládal) a tak som vyskúšal moje prvé pohovorové klamstvo a vyšlo to!

Za týždeň som sa v ňom naučil pracovať a nakoniec som 10 rokov odpracoval v médiách. Dodnes si však spomínam ako som aj po 3 rokoch kamošom a známym hovoril, že pracujem ako fotograf a nie ako grafický dizajnér. No nakoniec som si to celé nejako zhmotnil a stal sa zo mňa full-time fotograf.

Na tvojom IG účte sme narazili na tvoje fotozačiatky. Pobavilo nás, ako si dokážeš urobiť srandu sám so seba. Výrazne si sa posunul za pomerne krátky čas dopredu. Si dnes spokojný so svojou tvorbou?Začiatky sú etapa, ktorou si musí prejsť každý. Dnes to majú mladí ľudia omnoho ľahšie. Keď som začínal ja, nebolo tak veľa inšpirácií a ani Instagram. Za 10 rokov som sa predsa len niekam posunul, ale dodnes ostávam nespokojný so svojou prácou a snažím sa stále zlepšovať. 

Osobne ma bavia viac ľudia s nejakou osobnosťou, než len pekne vyzerajúce telesné schránky.

Čo najradšej fotíš?Nerád to škatulkujem, ale fotím rád všetko, čo ma baví a nadchne.

A koho najradšej fotíš? Muži/ženy, modelky/celebrity...Mám to tak 50:50. U žien mi vyhovuje, ako sa vedia hýbať, pracovať s telom atď. A u mužov mám rád, že ich nemusím toľko retušovať. Čiže ideál si viete predstaviť. (smiech)

S akou známou tvárou sa ti zatiaľ najlepšie fotilo?Fotil som už skoro všetkých zo slovenského šoubiznisu. Ale za posledné obdobie rád spomínam na spoluprácu s éterickou Táňou Pauhofovou.

Majú na teba celebrity nejaké špeciálne požiadavky? 

Vo väčšine prípadov mi ľudia dôverujú a spoliehajú na moje postprodukčné schopnosti. Ale riadim sa heslom „less is more“ aj pri retušovaní.

Určujú si pri fotení ako ich máš fotiť? Nahnevá ťa to, keď si preto nemôžeš robiť svoju prácu ako chceš?

S mojou flegmatickou povahou ma málo čo nahnevá. Samozrejme nemám problém si vypočuť názor a pohľad druhých ľudí ako by sa im to páčilo.

Venuješ sa prevažne portrétom. Čo ťa ako prvé na človeku zaujme, keď sa na neho pozrieš?

Osobne ma bavia viac ľudia s nejakou osobnosťou, než len pekne vyzerajúce telesné schránky. Ale v Holandsku som si obľúbil pehatých ľudí. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @tomasthurzo

Je známe, že s tvojou priateľkou Natáliou Pažickou ste už dlhšie spolu. Spoznal si ju vďaka svojej profesii prostredníctvom objektívu? Správne, spoznali sme sa pri práci, ale nebol som za objektívom a ani ona pred ním. Bola to láska na prvý pohľad, i keď prvý deň ma oslovovala menom Matúš a myslela si, že som homosexuál. No ani meno a orientáciu neodhadla správne. (smiech)

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94441 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či je za prirodzenosť v každom smere
  • Akú úpravu fotiek musí predýchať
  • Čo si myslí o presetoch
  • Čo všetko by podľa Tomáša mal ovládať dnešný digitálny nomád
  • Vďaka čomu získava najviac skúseností
Domov
Zdieľať
Diskusia