Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2021, 7:40
Čas čítania 1:17
Martin Mičuda

Najvýkonnejší Cadillac v histórii ma výhradne zadný pohon a manuálnu prevodovku

Najvýkonnejší Cadillac v histórii ma výhradne zadný pohon a manuálnu prevodovku
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://media.cadillac.com/media/us/en/cadillac/home.detail.html/content/Pages/news/us/en/2021/feb/0201-design-blackwing.html" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">cadillac.com</a>
TECH
Uložiť Uložené

Takmer 700 koní v sedane vyššej strednej triedy sa veruže často nevidí.

Len minulý týždeň nám BMW predstavilo svoj najvýkonnejší a najrýchlejší sériový počin v histórii a v uplynulých hodinách prichádza odpoveď spoza veľkej mláky. Americký Cadillac totiž svetu ukázal vrcholný variant luxusného sedanu CT5.

Reč je o naozaj brutálnom modele CT5-V Blackwing, ktorý sa zároveň stáva historicky najsilnejším modelom značky. V porovnaní s novým M5 CS pritom dokáže fascinovať nielen výkonom ako takým.

Srdcom novinky je nepochybne dobre známa 6,2-litrová V8-čka preplňovaná kompresorom. Výkon však po novom narástol až na úroveň 498 kW / 677 koní a 893 Nm. Za úpravami stojí nová riadiaca jednotka, hliníkové hlavy valcov, titánové sacie ventily, väčší kompresor či nové výfukové potrubie. Maximálna rýchlosť je na úrovni vyše 200 míľ za hodinu, teda viac ako 320 km/h, akcelerácia na stovku trvá 3,7 sekundy. To nie je v porovnaní s tromi sekundami v prípade M5 CS nič dychvyrážajúce, ale...

Cadillac, CT5-V,
Zdroj: https://media.cadillac.com/media/us/en/cadillac/home.detail.html/content/Pages/news/us/en/2021/feb/0201-design-blackwing.html

CT5-V Blackwing je aj napriek enormnému výkonu naďalej verný výhradne pohonu zadných kolies, ba čo viac, Cadillac tento pekelne výkonný sedan štandardne ponúka so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou! To je niečo, čo sa v kontexte daného výkonu v dnešnej dobe už jednoducho nevidí. V prípade záujmu ale Cadillac ponúka aj 10-stupňovú automatickú prevodovku, ktorú automobilka označuje za značne rýchlejšiu ako dvojspojkové skrine od konkurencie. 

Odporúčané
M5 CS s cenovkou 180-tisíc € je najvýkonnejším a najrýchlejším BMW histórie M5 CS s cenovkou 180-tisíc € je najvýkonnejším a najrýchlejším BMW histórie 27. januára 2021, 10:27

Novinka stojí na špecifických 19" diskoch zabalených do pneumatík Michelin Pilot Sport 4S, na prianie môže disponovať karbón-keramickými brzdami, no a chýbať, samozrejme, nemôže ani ospevovaný adaptívny podvozok Magnetic Ride Control. V porovnaní s civilnými verziami nie je Blackwing o poznanie odlišný, známy exteriér okoreňuje len hŕstka karbónových doplnkov (splitter, difúzor, spojler), na čierno lakované detaily karosérie či 4 rozmerné koncovky výfuku.

Karbón nechýba ani v kokpite, kde sú nové športové sedadlá, výrazné červené bezpečnostné pásy alebo prémiový audio-systém AKG s plejádou 15 reproduktorov. Športovú grafiku digitálnych budíkov s centrálnym otáčkomerom dopĺňa až 12" displej infotainmentu, kde môžu byť zobrazené informácie o motore, preťažení či tlaku preplňovania. Nový Cadillac CT5-V Blackwing na americkom trhu štartuje s cenovkou od 85-tisíc dolárov, čo je v porovnaní so spomínaným M5 CS podstatne menej.

Cadillac, CT5-V,Cadillac, CT5-V,Cadillac, CT5-V,Cadillac, CT5-V,
Zobraziť galériu
(12)
Domov
Zdieľať
Diskusia