Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. januára 2021, 9:26
Čas čítania 0:47
Adam Novosad

V roku 2021 môžeme zabudnúť na kolektívnu imunitu proti Covidu-19, varuje WHO. Rúška tak skoro neodložíme

NEWS SLOVENSKO WHO
Uložiť Uložené

Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie upozorňujú, že vytvorenie globálnej kolektívnej imunity chvíľu potrvá.

Vedkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie Soumya Swaminathan varuje, že sa v roku 2021 nemôžeme tešiť na rázne a rozsiahle uvoľňovanie hygienických opatrení v krajinách po celom svete.

Swaminathan upozornila, že v tomto roku nedosiahneme ani potrebnú globálnu kolektívnu imunitu, a tak sa s preventívnymi opatreniami ako zvýšená hygiena, dezinfekcia, udržiavanie odstupu či rúška tak skoro nerozlúčime, píše Deutsche Welle.

Odporúčané
Koľko ľudí už zaočkovali proti koronavírusu na Slovensku? Vakcína od Pfizeru nezačína účinkovať okamžite po vpichnutí prvej dávky Koľko ľudí už zaočkovali proti koronavírusu na Slovensku? Vakcína od Pfizeru nezačína účinkovať okamžite po vpichnutí prvej dávky 11. januára 2021, 11:32

Množstvo krajín síce začalo s očkovaním svojich obyvateľov, lenže vakcín zatiaľ nie je dostatok. Swaminathan tak skonštatovala, že najmä v rozvojových krajinách potrvá oveľa dlhšie, kým sa obyvateľstvo začne masovo očkovať do takej miery, aby populácia dosiahla kolektívnu imunitu. Na druhej strane, vedkyňu teší neuveriteľný progres, ktorý umožnil vývoj a distribúciu vakcín v priebehu necelého roka.

V roku 2021 môžeme zabudnúť na kolektívnu imunitu proti Covid-19, varuje WHO. Rúška tak skoro neodložíme
Zdroj: TASR

Ľudia musia podľa vedkyne zostať trochu trpezliví. Boj s pandémiou je podľa nej na správnej ceste, ale koronavírus ani po uvedení vakcín na trh neporazíme zo dňa na deň. „Vakcíny prídu. Prídu do všetkých krajín, ale medzitým nesmieme zabudnúť, že existujú opatrenia, ktoré fungujú,“ zamyslela sa.

Zvýšená hygiena, udržiavanie odstupov a nosenie rúšok nás podľa nej tak skoro neopustia, lebo zostanú v platnosti z preventívnych dôvodov ešte dlhé mesiace. Milovníci cestovania sa podľa WHO nemôžu predčasne tešiť z toho, že vakcína zázračne pootvára krajiny pre turistov. Kým väčšina sveta nedosiahne kolektívnu imunitu, tak kontroly na hraniciach nezmiznú.

Domov
Zdieľať
Diskusia