Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. decembra 2020, 14:33
Čas čítania 4:48
Dominik Vetrák

Godzilla vs Kong, Matrix 4, Duna a všetky filmy od Warneru uvidíme na HBO Max. Aké dôsledky to bude mať na kinopriemysel?

FILMY A SERIÁLY DUNA HBO MAX
Uložiť Uložené

Schyľuje sa k vojnám právnikov?

Minulý týždeň všetkých zaskočila správa o plánoch štúdia Warner Bros., ktoré plánuje všetky svoje filmy pre rok 2021 vydávať v rovnaký deň ako v kinách, tak na svojej streamovacej službe HBO Max. Tá pritom na Slovensku stále nie je dostupná. 

Toto rozhodnutie znamenalo mnohé. V prvom rade sa zatriasli prevádzkovatelia kín, ktorí tak pravdepodobne prídu o obrovské množstvo tržieb. Aj Warner Bros. si kvôli tomu finančne pohorší, pričom nepriamo podporí nelegálne sťahovanie filmov. Zároveň tým však získa množstvo predplatiteľov pre streamovaciu službu HBO Max, čo sa v posledných mesiacoch a rokoch javí ako úplne kľúčové. 

Odporúčané
10 najočakávanejších filmov a seriálov na Netflixe, HBO a iných streamovacích platformách 10 najočakávanejších filmov a seriálov na Netflixe, HBO a iných streamovacích platformách 4. decembra 2020, 12:30

Aj kiná dostanú facku, z ktorej sa už nemusia nikdy spamätať. Riaditeľ siete kín AMC Theaters Adam Aron povedal toto: 

Doba s koronavírusom je pre nás všetkých znakom žitia v neznámych vodách. Aj preto AMC podpísalo s HBO Max dohodu o jednom filme. Warner mohli nasadiť Wonder Woman 1984 do kín a na streamovaciu službu v rovnaký deň počas Vianoc, keďže sa javí, že vtedy bude pandémia na vrchole nebezpečenstva.

Avšak, Warner plánuje urobiť to isté pre celý ich kalendárny rok 2021, a to aj napriek plánovanému očkovaniu, vďaka ktorému sa kinopriemysel môže začať znova stavať na nohy. Je jasné, že Warner Media plánuje obetovať rentabilitu svojej filmovej produkcie, a teda aj rentabilitu svojich produkčných partnerov (Warner filmy distribuuje, natáča a platí ich, no pri niektorých snímkach si náklady a právomoci delí s inými štúdiami), aby tak podporili štart HBO Max.

AMC urobí všetko vo svojich silách, aby zabezpečilo, že tak Warner neurobí na úkor našich výdavkov a zárobkov. Agresívne budeme robiť všetko pre to, aby sme z ekonomického hľadiska zachovali naše fungovanie.“

Odporúčané
Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy Čo pozerať cez víkend? Príbeh chlapíka s 23 osobnosťami, neslušný návrh miliardára aj bizarné skutočné príbehy 13. apríla 2024, 8:00

AMC už rokuje s hlavnými predstaviteľmi Warner Bros. no zďaleka nie sú jediní nespokojní partneri. Hneď po veľkom ohlásení Warneru sa prepadli akcie kinosietí AMC o 14%, Cinemark-uu o 17% a IMAX-u o 7%. Nepomohol ani fakt, že sa o tom prevádzkovatelia kín dozvedeli rovnako ako my, cez internet.

Warner Bros. plánuje v roku 2021 vydať 17 filmov.
Medzi nich patrí aj Dune od režiséra Denisa Villeneuva

The Hollywood Reporter tvrdí, že Warner Bros. so svojimi produkčnými partnermi a kinami vôbec nerokovalo a toto rozhodnutie urobilo na vlastnú päsť. Dozvedieť sa niečo takéto v momente, kedy si o tom číta Janko z Maškovej, určite v dotyčných partnerov vytvorilo množstvo hnevu. 

Podľa Deadline je z toho všetkého nervózne aj štúdio Lionsgate. To zaplatilo 75% produkčných nákladov ako za Dune, tak Godzilla vs Kong. Práve druhý menovaný, obrovský sci-fi film mohol skončiť na Netflixe. Netflix údajne Lionsgate a Warneru ponúkal 250 miliónov dolárov, čo je viac než slušná čiastka. Vo Warner však obchod odmietli a dnes už vieme, prečo tak spravili. Tento obrovský film chcú mať na svojej streamovacej platforme HBO Max. 

Štúdio Legendary sa obáva, aký vplyv bude mať tento hybridný distribučný plán pre životnosť a atraktívnosť oboch značiek. Godzilla vs Kong je už štvrtým filmom v rámci príbehov Legendary’s MonsterVerse, pričom Dune má naštartovať televíznu sériu a ďalšie filmové pokračovania.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 92148 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa štúdio Legendary a sieť kín AMC pokúsi zabrániť Warneru vydávať kinofilmy na HBO Max
  • Ako situáciu vidí režisér Christopher Nolan a aké extrémne názory vyslovil v súvislosti s HBO Max a jeho kvalitou
  • Prečo je kinoexkluzivita pre novinky taká dôležitá a čo jej zrušenie môže znamenať pre kiná
  • Ako sa delia tržby pre veľké blockbustery medzi kinami a štúdiami a ako sa to zmenilo v prípade Wonder Woman 2
Domov
Zdieľať
Diskusia