Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2020 o 6:41
Čas čítania 0:46
Tímea Krauszová

Tento zvláštny druh sliepky kladie zelené vajíčka a má domodra sfarbené mäso. Vraj chutí rovnako ako bežné plemená

NEWS ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Tak, a teraz sme už videli všetko.

Schijndelaar. Tak sa nazýva vyšľachtený druh holandských sliepok, ktoré kladú zvláštne sfarbené vajíčka. Jeden z ich „vynálezcov“, veterinár Ruud Kaasenbrood pre miestne médiá prehlásil, že plemeno vymysleli s priateľmi jeden večer pri pive.

„Názvy plemien, ktoré sme potrebovali skombinovať k tomu, aby sme vytvorili bielu sliepku so zelenými vajciami, sme si napísali na podpivník,“ priznal s úsmevom.

80. výročie od prvých zelených vajíčok

Plemeno Schijndelaar (podľa holandského mestečka Schijndel) v decembri oslávi už 80 rokov. Okrem zvláštnych vajíčok je však iné aj mäso týchto zvierat: má totiž modrú farbu. Podľa Kaasenbrooda to však nie je škodlivé a mäso aj vajcia chutia rovnako ako tie klasické.

Špecifickú farbu spôsobuje genetická mutácia, pre ktorú je v tele sliepky viac čierneho pigmentu. Ten sfarbí vajíčka a aj niekoľko vnútorných orgánov. Experti plemeno vytvorili skrížením druhu Araucanas, ktorý má modré vajíčka, a Sumatras s predĺženým telom. Medzičasom už vymysleli aj nasledovníka, ktorý má perie čierne ako uhlie, podobne aj vnútornosti. 

Odporúčané
Slúchadlá, televízory, ale aj zubné kefky či vysávač. Našli sme 16 najlepších a reálnych Black Friday zliav  Slúchadlá, televízory, ale aj zubné kefky či vysávač. Našli sme 16 najlepších a reálnych Black Friday zliav 25. novembra 2020 o 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia