Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2024, 19:38
Čas čítania 0:40
Samuel Barienčík

V Afrike objavili extrémne vzácneho žraloka s ústami cez pol hlavy. Miestni ho zabili a predali za 20 eur na trhu

ZAUJÍMAVOSTI AFRIKA ŽRALOK ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Miestni rybári netušili, aký vzácny objav sa im podaril. Ide o prvý nález tohto druhu vo vodách východnej Afriky.

Žraloka veľkoústeho (lat. Megachasma pelagios) doposiaľ spozorovali v Afrike len šesťkrát v histórii. Extrémne vzácny druh žraloka má meter širokú tlamu a môže byť dlhý až 7 metrov. Africkým rybárom sa ho teraz podarilo uloviť, hoci to, aký je vzácny, zrejme ani netušili. Zviera totiž zabili a predali na trhu v Zanzibare, píše The Conversation.

„Žraloka chytilo remeselné rybárske plavidlo vo vodách Zanzibaru, ktoré potom prišlo na pláž na ostrove Pemba. Predali ho za približne 43 000 tanzánskych šilingov (necelých 20 eur), pravdepodobne na spotrebu v miestnych komunitách,“ priblížil  morský biológ Rhett H. Bennet nedávny nález tohto žraloka na východe Afriky.

„Žralok veľkoústy je menší obor bez veľkých ostrých zubov. Plaví sa potichu, podobne ako žralok veľrybí,“ vysvetľuje ďalej vedec. Ide o prvý nález tohto druhu žraloka vo vodách východnej Afriky.

Žralok sa údajne vyskytuje hlavne na miestach, kam ľudia bežne nechodia. Ich počet tak môže byť vyšší, ako si mohli vedci doteraz myslieť. Je to aj jeden z dôvodov, prečo taký vzácny a ojedinelý druh ešte stále nevyhynul.

Žralok veľkoústy (lat. Megachasma pelagios).
Žralok veľkoústy (lat. Megachasma pelagios). Zdroj: Wikimedia/Sergei Boka
Domov
Zdieľať
Diskusia