Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2020, 14:30
Čas čítania 9:09
Viktor Kniš

Záznam z protestov v Bratislave: Rečnili komunisti aj odsúdení extrémisti, demonštrovalo sa aj pred domom Matoviča (+ foto)

NEWS EXTRÉMISTI MARIAN KOTLEBA NEŽNÁ REVOLÚCIA PROTESTY ROBERT FICO
Uložiť Uložené

17. novembra organizujú viaceré skupiny v hlavnom meste protivládne protesty. Na Slovensku stále platí zákaz zhromažďovania sa, zasahovať bude polícia.

Pri parlamente, pred Úradom vlády SR aj pred Prezidentským palácom sa dnes konajú demonštrácie opozície, mimoparlamentných strán a pravicových extrémistov

Na Slovensku naďalej platí zákaz zhromažďovania

• Polícia nemusela proti demonštrantom zasahovať tvrdou silou

Sledovanie protestov v Bratislave naživo sme ukončili, ďakujeme za pozornosť.

18:46 – V závere protestov sa agresívni protestujúci pokúsili dostať do budovy Národnej rady, to sa im však neporadilo a jedného z demonštrantov zadržala polícia Dav sa pomaly rozprcháva, niektorí sa ešte presúvajú smerom do centra mesta, iní na Hlavnú stanicu. 

Záznam z protestov v Bratislave: Rečnili komunisti aj odsúdení extrémisti, demonštovalo sa aj pred domom Matoviča (+ foto)
Zdroj: Lukáš Čelka/REFRESHER

18:42 – Prestavitelia extrémistickej ĽSNS oficiálne ukončili protest pred budovou Národnej rady a zároveň vyzvali zúčastnených, aby sa rozišli v pokoji a nepoužívali pyrotechniku. 

18:34 – Protest postupne slabne a demonštranti sa rozchádzajú. Ešte stále sú v uliciach Bratislavy ťažkoodenci, ktorí situáciu kontrolujú.

18:26 – Kotlebovci pred parlamentom kričia, že zadržaného poslanca ĽSNS Medveckého pustili. (tasr) 

18:23 – Záchranári počas utorkových protestov v Bratislave ošetrili dve osoby, išlo o tínedžera a dospelého muža. „Obaja utrpeli úraz hlavy," priblížila hovorkyňa. Ako dodala, ich zdravotný stav si vyžiadal prevoz do nemocnice. (tasr)

18:22 – Veľa protestujúcich v dave dnes nemalo rúško, čím sa mohlo výrazne zvýšiť riziko nákazy koronavírusom. Práve na to teraz reaguje aj premiér Igor Matovič, ktorý konštatuje, že „po dnešku bude Bromhexin a vodka vypredaná“. Práve túto kombináciu odporúčal neprávoplatne odsúdený Kotleba, keď sa liečil na koronavírus on. Lekári potvrdili, že táto kombinácia nepomáha a šéf ĽSNS šíri ďalšie klamstvá. Facebook Kotlebovi videu o zázračnom lieku vymazal. 

18:16 – Situácia je momentálne vypätejšia. Medzi ťažkoodencov pred Úradom vlády niekto hodil delobuch. Ešte krátko predtým polícia vytiahla z davu niekoľko ľudí, za čo si vyslúžili pokriky „Hanba vám.“  Provokácie od demonštrantov a hádzanie pyrotechniky medzi ťažkoodencov pokračuje aj naďalej. Okrem delobuchu hodili aj dymovnicu.

18:13 – „Zhoďte prilby“ kričia demonštranti na policajtov a chcú, aby sa k nim pridali. Delobuchy hádžu pred NR SR aj Úradom vlády.

Odporúčané
„Zhoďte prilby“ kričia demonštranti na policajtov a chcú, aby sa k nim pridali. Delobuchy hádžu pred NR SR aj Úradom vlády „Zhoďte prilby“ kričia demonštranti na policajtov a chcú, aby sa k nim pridali. Delobuchy hádžu pred NR SR aj Úradom vlády 17. novembra 2020, 18:11

18:08 – Ľudí pred Národnou radou aj Úradom vlády stále ubúda, policia aktívne nezasahuje, aj keď sa pôvodne priblížilo vodné delo. Stále počuť delobuchy a skandovanie davu. 

18:01 – Kotlebovho europoslanca Milana Uhríka pri mikrofóne vystriedal anonymný rečník v kukle, ktorý sa označil za zástupcu slovanistov. 

17:56 – Ľudia aj naďalej skandujú. Polícia už zasahuje aj slzným plynom, k bitke sa neschyľuje. Niektorí ľudia už protest opúšťajú. Naopak, prichádzajú ďalší policajti. 

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Rečnili komunisti aj odsúdení extrémisti, demonštovalo sa aj pred domom Matoviča (+ foto)
Zdroj: Lukáš Čelka/REFRESHER

17:49 Pred domom Igora Matoviča v Trnave bola po 17.tej hodine skupina demonštrantov, polícia pre Trnavské rádio potvrdila, že monitoruje situáciu. (denník N, trnavské rádio)

17:40Kotlebovci aj dav vyzývajú na prepustenie Andreja Medveckého. Toho údajne zbili a zadržali policajti ešte skôr popoludní, informáciu o bitke však nikto nepotrvdil. Nepotvrdzujú to ani zábery zo zadržania. Dôvod zadržania zatiaľ známy nie je.

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Rečnili komunisti aj odsúdení extrémisti, demonštovalo sa aj pred domom Matoviča (+ foto)
Zdroj: reprofoto/Lukáš Machala

Dvojnásobne odsúdený poslanec ĽSNS Andrej Medvecký je známy kvôli  bitke pred diskotékou Imperia v Námestove, kde spolu s bratrancom Jozefom v novembri 2014 zbili občana Dominikánskej republiky Leniho Cruza.

„Ty neger, rozkopte negra, k***t čierny!“ kričali na Cruza. Keď spadol na zem, kopali ho do hlavy, do bokov a do rúk, ktorými sa bránil. 

17:39 – Pred parlamentom počuť výbuchy pyrotechniky, polícia zatiaľ stále dav nerozohnala. Na schodoch stoja poslanci extrémistickej ĽSNS, pod nimi minimálne stovky ľudí, niektorí majú kahance v rukách. 

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Rečnili komunisti aj odsúdení extrémisti, demonštovalo sa aj pred domom Matoviča (+ foto)
Zdroj: REFRESHER

17:34 – Europoslanec za extrémistickú ĽSNS tvrdí, že prostestu sa zúčastnilo 10-tisíc ľudí, ktorí aktuálne „tiahli na parlament“.

S počtom prítomných sa pravdepodobne Milan Uhrík výrazne prepočítal. 

17:27 – Veľká časť demonštrantov sa presunula pred budovu parlamentu, menšia pred Úrad vlády. Na mieste sú pri Národnej rade aj členovia ĽSNS. Dav vedený Kotlebom reaguje na prítomných ťažkoodencov a skanduje “prilby dole” a “pridajte sa k nám”.

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Extrémista Kotleba tvrdí, že poslanca Medveckého zbila polícia. Dav skanduje „gestapo“ (+ foto)
Zdroj: REFRESHER

17:22 K aktuálnej situácii v Bratislave sa vyjadril aj podpredseda parlamentu Juraj Šeliga zo strany Za ľudí„To, čo sa práve deje pred Grasalkovičovým palácom a predtým pred parlamentom a Úradom vlády SR je výsledkom dvadsiatich rokov ničenia právneho štátu, zanedbanej práce v školstve a vzdelávaní v našej vlastnej histórii. Rovnako nám to ukazuje ako veľmi sme podcenili boj proti extrémizmu a úplne chýbajúcim nástrojom na boj proti konšpiráciám a dezinformáciám. Komunista, ktorý si podáva ruku s fašistom v deň najväčšieho sviatku demokracie v našej histórii, to pre nás musí byť mementom, aby sme živo presadzovali ideál Novembra 1989 - pravdu, spravodlivosť a lásku,“ uviedol Šeliga. 

17:19 – Spolu s davom sa pred budovu Národnej rady presúvajú aj ťažkoodenci. 

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Extrémista Kotleba tvrdí, že poslanca Andreja Medveckého zbila polícia (+ foto)
Zdroj: Lukáš Čelka/REFRESHER

17:11 – Marian Kotleba v svojom prejave kritizoval tribúnov z roku 89 Budaja, Kňažka a hercov, pýta sa, kde dnes sú. Dav sa od Prezidentského paláca presúva pred parlament. 

17:03 – Neprávoplatne odsúdený Marian Kotleba davu ľudí tvrdí, že policajti zbili poslanca ĽSNS Andreja Medveckého „pred jeho ženou a skončil v nemocnici“. Líder extrémistickej strany navrhol presun pred parlament. 

16:58Na Hodžovom námestí reční aj Pavol Slota, syn bývalého predsedu SNS. Dav spolu s ním skanduje „Slovensko si nedáme“. Predtým dav skandoval „Demisiu, demisiu“. Organizátori zabezpečili len veľmi slabú audiotechniku, príhovory je tak počuť zozadu len sporadicky. 

16:52 – Demonštranti už definitívne presunuli od úradu vlády k Prezidentskému palácu, kde sa pripojili k stovkám ľudí, ktorí boli na tomto mieste už skôr. Pripravení na mieste boli aj kukláči. Dopravu usmerňujú policajti, ktorí po 16. hodine uzavreli priľahlé ulice.

Zaznela hymna i rôzne pokriky, ako napríklad "Matovič je vírus" alebo "slobodu, slobodu". Na transparentoch prirovnávajú ľudia premiéra k Adolfovi Hitlerovi a vládu k fašistom, na kabátoch majú niektorí pripnutú židovskú hviezdu s nápisom netestovaný. (tasr) 

16:50 – Protestu sa zúčastnil aj predseda mimoparlamentnej strany SNS Andrej Danko. Skonštatoval, že sa mu mestom prechádza ťažko a namieril si to na Hlavné námestie. 

16:43 – A v Košiciach protestuje proti vláde Igora Matoviča niekoľko stoviek ľudí. 

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Polícia proti demonštrantom nezasahuje, aj keď vybuchuje pyrotechnika (+ foto)
Zdroj: TASR - Roman Hanc

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Polícia proti demonštrantom nezasahuje, aj keď vybuchuje pyrotechnika (+ foto)
Zdroj: TASR - Roman Hanc

16:39 Protesty proti vláde a protiepidemickým opatreniam sa v utorok popoludní konali i v Prievidzi a Žiline. Na Námestí slobody v metropole hornej Nitry sa zišlo niekoľko stoviek ľudí, v centre Žiliny desiatky obyvateľov. Polícia situáciu na oboch miestach monitorovala, informácie o prípadných ďalších protestoch v iných mestách nemá.


„Polícia situáciu v Prievidzi monitorovala a nezistila narušenie verejného poriadku,“ povedal trenčiansky krajský policajný hovorca Pavol Kudlička.


Na proteste v Žiline sa zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí, potvrdila žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová. „Zhromaždenie bolo pokojné a nedošlo k narušeniu verejného poriadku,“ dodala. (tasr)

16:33 – Po extrémistoch z Ľudovej strany naše Slovensko sa k mikrofónu dostal predseda Komunistickej strany Jozef Hrdlička. Povedal, že sa prihovára ako komunista a motivoval ľudí, aby protestovali proti Matovičovi a „systému po roku 89“.  (denník N) 

16:29 – Neprávoplatne odsúdený extrémista Marian Kotleba je taktiež na protestoch prítomný. Vedľa predstaviteľov ĽSNS stojí bývalá tvár Nežnej revolúcie Ján Čarnogurský.

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Polícia proti demonštrantom nezasahuje, aj keď vybuchuje pyrotechnika (+ foto)
Zdroj: Milan Uhrík FB

16:24 – Podľa predbežných odhadov môže byť na proteste aj niekoľko tisíc ľudí. Pred Prezidentským palácom rečnil o fašizme odsúdený extrémista Milan Mazurek z ĽSNS.

16:18 –  Pri zastávke Zochova neďaleko Prezidentského paláca v smere od Mosta SNP policajti čiastočne obmedzili dopravu a v jednom pruhu odstavujú autobusy MHD. Momentálne ich za sebou stojí už päť. Podjazdom však doprava prechádza. (aktuality)

16:14 – Pred Prezidentský palác prišla sanitka s majákmi, zatiaľ však nie je jasné, čo presne sa stalo. Množstvo demonštrujúcich je podgurážených alkoholom. Polícia stále aktívne nezasahuje. 

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Polícia proti demonštrantom nezasahuje, aj keď vybuchuje pyrotechnika (+ foto)
Zdroj: Lukáš Čelka/REFRESHER

16:10 – Hlavná časť protestu sa bude konať pravdpodeobne pred Prezidentským palácom. Dav zatiaľ pôsobí neorganizovane, len z času na čas pokrikuje slogany o slobode, resp. vulgarizmy na adresu Igora Matoviča. Dav sa postupne rozrastá, v porovnaní s minulomesačným protestom ide o násobne väčšiu akciu.

16:05 – Demonštrujúci verbálne útočia aj novinárov, ktorí sa medzi nimi pohybujú s mikrofónmi.

16:02V dave reční s magnetofónom elektromontér a expolicajt Peter Sihelský, ktorý nedávno zverejnil video, v ktorom tvrdí, že vie vyrobiť bombu. Zároveň tvrdil, že má mimoriadne zabezpečený dom a v rámci praktickej ukážky vylieva na zem tekutinu z fľaše s etiketou technického benzínu. Video končí v momente, keď sa chystá podpáliť ho. 

16:00Premiér Igor Matovič pridal na Facebook status, v ktorom sa k aktuálnym protestom vyjadruje len nepriamo. „Nie, nebojme sa o November. Dnešný deň nie je jeho pohrebom, je len budíčkom. Budíčkom, aby sme si o to viac uvedomili, že jeho hodnoty musíme neustále chrániť a deťom vysvetľovať. Aby pochopili, že sloboda bez zodpovednosti je len ilúzia slobody. Aby pochopili, že sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii, ktorú dnes budeme vidieť v uliciach v bagandžách mašírovať,“ uvádza premiér.  

15:55 – Dav demonštrantov zablokoval dopravu na jednom z hlavných ťahov v Bratislave, keď sa presúval k Prezidentskému palácu. Protestujúci skandujú hlavne vulgarizmy smerom k premiérovi Matovičovi, okrem toho pokrikujú „my sme tu doma“ a mávajú slovenskými aj vlajkami bývalého Sovietského zväzu. 

15:53 – O pár minút by mal pred Prezidentský palác prísť Marian Kotleba aj so svojimi priaznivcami. 

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Polícia proti demonštrantom nezasahuje, aj keď vybuchuje pyrotechnika (+ foto)
Zdroj: REFRESHER

15:50 – V Košiciach sa na protivládnom zhromaždení zišlo zhruba tisíc ľudí. (denník N)

15:44Odsúdený extrémista Milan Mazurek tvrdí, že kukláči do krvi zmlátili jeho straníckeho kolegu Andreja Medveckého„Fašista Matovič začal otvorený krvavý boj proti vlastnému národu!,“ uvádza Mauzrek, ktorého vlani Najvyšší súd odsúdil za rasistické výroky. 

15:41 – Približne päťsto ľudí sa zišlo na Námestí SNP v Banskej Bystrici a protestovali proti vláde Igora Matoviča, povinnému noseniu rúšok, núdzovému stavu a zákazu zhromažďovania. (denník N)

15:38 – Zatiaľ najkritickejšia situácia je pred Úradom vlády, kde sa zhromaždila už viac ako tisícka ľudí. Sporadicky počuť výbuchy, ľudia sa zrgrupujú bez rúšok a občas chaoticky utekajú. Strhlo sa už aj niekoľko osobných potyčiek. 

15:31 – Situácia je naďalej relatívne pokojná, iba občas pospevujú demonštrujúci urážlivé texty o premiérovi Igorovi Matovičovi. Polícia zatiaľ stále nezasiahla, niektorí však oznamovali demonštrujúcim, že sa dopúšťajú protiprávneho konania. 

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Fico aj extrémisti od Kotlebu demonštrujú proti opatreniam a vláde Igora Matoviča (+ foto)
Zdroj: REFRESHER

15:30 – Keď skončil prejav Roberta Fica pred Národnou radou, stovky demonštrantov sa začali presúvať, zrejme sa pripojia k obrovskej skupine pred Úradom vlády. 

15:24 – Polícia ešte stále proti demonštrantom na viacerých miestach Bratislavy nezasiahla aktívne, aj keď už bolo počuť pyrotechniku. Pred Národou radou je zatiaľ protest pokojný, Robert Fico rečnil a opakoval argumenty, kvôli ktorým sa rozhodla strana Smer zúčastniť protestov. 

V meste sa stretli stovky protestujúcich s políciou, ktorá postavila zábrany pred úrad vlády, aby nemohli postupovať ďalej. Pripravení sú ťažkoodenci aj policajti na koňoch. 

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Fico aj extrémisti od Kotlebu demonštrujú proti opatreniam a vláde Igora Matoviča (+ foto)
Zdroj: Lukáš Čelka/REFRESHER

15:20 – Stovky futbalových ultras pochodujú z Hlavnej stanice do mesta. 

15:15 – Čoraz viac jednotiek polície prichádza k davu, ktorý aktuálne smeruje pred Prezidentský palác. 

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Fico aj extrémisti od Kotlebu demonštrujú proti opatreniam a vláde Igora Matoviča (+ foto)
Zdroj: Lukáš Čelka/REFREHSER

15:12 – Robert Fico symbolicky položil veniec pred sochu Alexandra Dubčeka, následne si opäť zložil rúško a spoločne s davom spieval slovenskú hymnu. Rúško nemá nasadené ani množstvo Ficovych fanúšikov či Ľuboš Blaha. 

15:11 – Na protest pred Národnou radou už prišiel aj Robert Fico, zúčastnení ho privítali s veľkým potleskom. Expremiér mal pri príchode rúško pod nosom. 

15:09 – Aj keď polícia avizovala, že protest rozpustí v začiatkoch, nakoniec sa tak nestalo. Stovky ľudí, ktorí sa zišli pred Hlavnou stanicou, sa teraz spoločne presúvajú do centra mesta. Mali by sa pripojiť k protestujúcim pred prezidentským palácom.

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Fico aj extrémisti od Kotlebu demonštrujú proti opatreniam a vláde Igora Matoviča (+ foto)
Zdroj: Lukáš Čelka/REFRESHER

15:06 – Na proteste proti opatreniam a núdzovému stavu pred Národnou radou je aj podpredseda Smeru Ľuboš Blaha, ktorý sa fotí s fanúšikmi. Keď sa dostal až k médiám, skonštatoval: „Tu asi nie sú moji fanúšikovia“ a posunul sa ďalej. 

15:00 – Pred prezidentským palácom protestujúci vykrikujú, že v rúškach nemôžu dýchať. „Je to mučenie, keď chodíme v rúškach,“ kričí žena do megafónu. Ide o hoax, je dokázané, že bežné rúška neznižujú podiel kyslíka v krvi. 

14:57 – Aj pred Národnou radou už stoja desiatky ľudí. Práve túto časť protestu zorganizoval Smer na čele s Robertom Ficom. Demonštranti pokrikujú na médiá, vadí im, že si napríklad zatiaľ schovávajú mikrofóny. Prítomný je aj Rudolf Vasky, ktorý nemá rúško podobne, ako mnohí ďalší. 

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Fico aj extrémisti od Kotlebu demonštrujú proti opatreniam a vláde Igora Matoviča (+ foto)
Zdroj: Šimié/REFRESHER

14:55Na Hlavnej stanici sú už stovky ľudí, mnohí popíjajú alkohol a pokrikujú. Má ísť primárne o priaznivcov a prívržencov Ultras Slovana. 

14:51 – Pred prezidentským palácom sú už teraz minimálne desiatky ľudí, ku ktorým by sa postupne mali pridať prívrženci extrémistickej ĽSNS a Ultras Slovana. Marian Kotleba oznámil, že pred prezidentský palác dorazí o 16:00.

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Fico aj extrémisti od Kotlebu demonštrujú proti opatreniam a vláde Igora Matoviča (+ foto)
Zdroj: Nový čas reprofoto

14:47 17. november podľa šéfa diplomacie Ivana Korčoka pripomína aj význam právneho štátu a slobodu pri vyjadrovaní názoru: Vidíme, že naozaj nikto nikomu nebráni myslieť si čokoľvek. Dokonca až tak nie, že sa k tomuto dňu odrazu hlásia aj tí, čo si 17. november nikdy nevšimli a doteraz ho vnímali ako prevrat. Čistý cynizmus a bizarná podoba slobody. Toto je ten najlepší dôkaz, že sloboda znesie ozaj veľa a má rada aj tých, čo ju vedome spochybňujú.“

14:42 – Veronika Remišová vyzýva ľudí, aby si nenechali ukradnúť 17. november tými, ktorí vychádzajú z komunistickej alebo nacistickej ideológie: „Je neprijateľné, že práve v tento deň vyzývajú bývalí komunisti, fašisti a chuligáni na porušovanie zákona, niektorí dokonca na násilie a vandalizmus. Snažia sa ukradnúť a prekrútiť odkaz novembra, odkaz pokojnej, ale nástojčivej sily, ktorý v sebe nesie tisíce príbehov osobnej statočnosti a odvahy.“

14:38 – Minister vnútra v politickej relácii Na Telo oznámil, že policajný zbor má v pláne rozpustiť protesty, ktoré plánujú extrémisti, ale aj politické strany 17. novembra.

Roman Mikulec vyhlásil, že polícia použije všetky zákonné prostriedky, aby bol zásah adekvátny, zároveň nevylúčil zapojenie Vojenskej polície, ktorá je lepšie vybavená na prítomnosť chuligánov, ktorí sa prídu len pobiť. 

Na Hlavnú stanicu v Bratislave prichádza čoraz viac ľudí s transparentmi, protestu sa zúčastnia aj mladí ľudia. 

PROTESTY V BRATISLAVE NAŽIVO: Fico aj extrémisti od Kotlebu demonštrujú proti opatreniam a vláde Igora Matoviča (+ foto)
Zdroj: Lukáš Čelka/REFRESHER

14:34 – Iniciatíva Za slušné Slovensko na námestia v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach a na rôznych miestach po Slovensku umiestnila tisíce kvetov. Majú nám pripomínať, že v roku 1989 vyšla do ulíc pokojná sila, ktorej slušnosť zvíťazila nad lživou mocou neslobody. 

„Práve kvetmi odpovedali študenti v prvej línii protestujúcich na policajné obušky. Kvety nám zároveň pripomínajú krehkosť slobody a demokracie, ktorú je potrebné dennodenne chrániť,“ uvádza ZSS.

14:30 – Demonštrácie sa dnes budú konať na viacerých miestach v rovnaký moment, a to aj za prítomnosti lídrov opozičných strán: Robert Fico avizoval začiatok o 15:00 na Námestí Alexandra Dubčeka pri Národnej rade SR. „Prihovoríme sa k ľudom a nebudeme nikomu brániť, aby sa následne na individuálnej báze pridal k protestom. Odmietame však akékoľvek prejavy násilia a výtržnosti,“ uviedla strana Smer na Facebooku. 

Marian Kotleba aj ďalšie skupiny extrémistov, ultras a priaznivcov radikálnej pravice budú protestovať od 16:00 pred Prezidentským palácom. 

Odporúčané
KVÍZ: Vieš všetko o páde komunizmu a 17. novembri? Týchto 15 otázok preverí tvoje znalosti KVÍZ: Vieš všetko o páde komunizmu a 17. novembri? Týchto 15 otázok preverí tvoje znalosti 17. novembra 2020, 9:43

14:25 –  Do Bratislavy sa od poludnia zbiehajú na protesty aj ľudia z okolitých krajov. Kým sa na Hlavnej stanici zbiehajú skupinky z okolia Bratislavy, pred prezidentským palácom je už niekoľko desiatok ľudí. Na Hlavnej stanici čaká aj niekoľko policajtov, ktorí zatiaľ len z diaľky sledujú situáciu. 

PROTESTY NAŽIVO: Fico aj extrémisti od Kotlebu demonštrujú v Bratislave proti vláde Igora Matoviča
Zdroj: REFRESHER/Lukáš Čelka

14:20Avizované protesty sa konajú počas výročia Nežnej revolúcie, keď si pripomíname deň boja za slobodu a demokraciu. Vláda a koaliční poslanci v posledných dňoch vyzvali na dodržiavanie opatrení a uctenie si pamiatky bez násilia či porušovania protipandemických nariadení. 

Minister obrany Jaroslav Naď v dnešnom statuse vyhlásil, že 17. november bude navždy patriť slušným ľuďom, nie fašistom, extrémistom, komunistom a už vôbec nie mafii. „Zneužívanie hodnôt slobody a demokracie na šírenie extrémizmu, na ohrozovanie majetku či dokonca zdravia občanov, alebo na násilnú snahu o zmenu režimu, to nie je demokracia a sloboda. To je porušovanie ústavy a zákonov,“ upozorňuje Naď na situáciu, v ktorej sa Slovensko momentálne nachádza.

Domov
Zdieľať
Diskusia