Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. novembra 2020, 17:31
Čas čítania 1:11
Viktor Kniš

Popredný slovenský vedec, ktorý radil Matovičovi: Takto by sme mali ďalej bojovať s pandémiou

NEWS IGOR MATOVIČ PAVOL ČEKAN
Uložiť Uložené

Vedec Pavol Čekan radí, ako by sme mohli zvládnuť náročnú zimu, ktorá sa nezadržateľne blíži. Kde testovať antigénovými testami a kde sú zas zbytočné?

Spoločnosť MultiplexDX International, ktorej zakladateľom je vedec Pavol Čekan, darovala Slovensku už 200-tisíc PCR testov – prvýkrát v máji a druhýkrát v októbri tohto roka. Ďalších 50-tisíc rozdali po regiónoch, inak by už nemali, ako testovať.

Aj napriek tomu si Čekan vyslúžil od premiéra Matoviča tvrdú vlnu kritiky, keď s ním vedec nesúhlasil pri antigénových testoch. „On je výrobca PCR testov, treba to aj takto brať,“ povedal Matovič v TV Joj a naznačil tak, že Pavol Čekan chce zarobiť. 

Aj udalosti z posledných dní nasvedčujú, že premiér sa čoraz menej opiera o skúsenosti odborníkov, dôkazom sú napríklad chaotické zmeny z posledných dní, z ktorých vyplynulo otvorenie divadiel či kín. Premiér sám skonštatoval, že to bol práve jeho návrh. 

Odporúčané
Na chrípku zomrelo na Slovensku počas minulej chrípkovej sezóny 40 ľudí. Na koronavírus už 491 pacientov Na chrípku zomrelo na Slovensku počas minulej chrípkovej sezóny 40 ľudí. Na koronavírus už 491 pacientov 14. novembra 2020, 8:22

Pavol Čekan rozhodnutia predsedu vlády na Facebooku nekomentuje, namiesto toho ponúka svoje riešenia, ktoré vyplývajú z jeho skúseností. Antigénové testy sú podľa neho použiteľné v ohniskách, inde by sa však malo dbať na zodpovedné trasovanie a následné pretestovanie PCR testami. „Je veľmi dôležité personálne posilniť Úrad verejného zdravotníctva a regionálne úrady, lepšie zabezpečiť nemocnice, a cielene zavádzať regionálne lockdowny a karanténne opatrenia,“ uvádza vedec Čekan. 

Odborník sa dovoláva aj na skúsenosti zo zahraničia. „Vo svete zatiaľ najlepšie fungujú štáty, kde trasovanie a testovanie funguje na jednotku. Trasovanie aj e-aplikáciami či testovanie, ktoré je zadarmo, lebo tak dostanete na testovanie ľudí, ktorí majú menej výrazné symptómy,“ upozorňuje Čekan. Slovensko však momentálne nemá žiadnu aplikáciu, ktorá by sa takto dala použiť. Česko má efektívnu aplikáciu eRouška. 

Matovičom skritizovaný vedec Pavol Čekan pred pár dňami predstavil svoj prvý test, ktorý rozozná koronavírus od chrípky. Slovenský diferenciálny test podľa neho dosahuje 100-percentnú špecificitu a detekčný limit 2 kópie virálnej RNA na reakciu. Aj vďaka týmto inováciám vedec odhaduje, že o test bude veľký záujem, ale predávať sa zrejme bude najmä v zahraničí. Zároveň ho však ponúknu aj záujemcom na Slovensku.

Domov
Zdieľať
Diskusia