Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. októbra 2020, 8:49
Čas čítania 5:14
Miriam Rumanková

Celoplošné testovanie: Košice avizujú, že nestihnú otestovať 70-tisíc ľudí. V Banskej Bystrici ešte inštalujú verejné osvetlenie

ZDRAVIE BRATISLAVA IGOR MATOVIČ ŽILINA
Uložiť Uložené

Niektoré veľké slovenské mestá nemajú dostatočný počet zdravotníkov na celoplošné testovanie.

Už počas tohto víkendu sa na Slovensku bude konať celoplošné testovanie na nový koronavírus. Testovanie sa zároveň oproti avizovaným termínom skráti o jeden deň. Uskutoční sa počas víkendov od 31. októbra do 1. novembra a od 7. do 8. novembra. Druhé kolo celoplošného testovania sa nemusí uskutočniť,  keďže minister obrany Jaroslav Naď na tlačovej konferencii skonštatoval, že budúcnosť druhého kola pretestovania je zatiaľ otázna.

Testovať sa môžeš počas soboty a nedele od 7:00 hod do 22:00 hod. Jaroslav Naď informoval, že poradie testovania bude podľa abecedy a  armáda má pripravených 4 901 odberných tímov a viac ako 5-tisíc odberných miest.
 
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej Republiky aktuálne eviduje približne 23 000 dobrovoľníkov, z nich asi 13 000 zdravotníkov, ktorí sa prihlásili na pomoc na celoplošné testovanie, uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.
 
My sme sa pýtali hovorcov najväčších slovenských miest a mestských časti, ako sú na celoplošné testovanie pripravení.

Odporúčané
Druhé kolo celoplošného testovania možno nebude. Minister Naď vyhlásil, že sám nevie, či ho vláda zorganizuje Druhé kolo celoplošného testovania možno nebude. Minister Naď vyhlásil, že sám nevie, či ho vláda zorganizuje 29. októbra 2020, 11:39

Bratislava 

Bratislava - Ružinov

 V Ružinove žije podľa slov hovorkyne Tatiany Tóthovej okolo 100-obyvateľov a z toho približne 80-tisíc sa týka testovanie. „Pripravených máme 70 odberných miest a za nás spravíme všetko preto, aby boli vytvorené čo najlepšie podmienky pre testovanie. V tejto chvíli ale asi nik nedokáže povedať s istotou nič viac,“ povedala Tóthová pre Refresher. 

Bratislava - Petržalka

„Pre všetkých 96 odberných miest, ktoré mestská časť zriadila na území Petržalky, je zabezpečený dostatočný počet dobrovoľníkov, administratívnych pracovníkov aj koordinátorov na jednotlivé odberné miesta,“  informuje Mária Halašková, hovorkyňa mestskej časti Petržalka. V každom odbernom mieste budú zabezpečené ochranné pomôcky, dezinfekčné prostriedky aj strava a pitný režim pre dobrovoľníkov.

Aktuálne v Petržalke evidujú nedostatok zdravotníckeho personálu. Na zhruba polovicu odberných miest pripadajú 4 zdravotníci, na zvyšnú polovicu len dvaja. „Momentálne umiestňujeme na odberné miesta mobilné kontajnery, rozkladacie stany a stánky,“ opisuje situáciu v Petržalke Mária Halašková.

Veľké mestá nemajú dostatočný počet zdravotníkov na celoplošné testovanie. V Banskej Bystrici ešte inštalujú osvetlenie
Zdroj: TASR - Dano Veselský

Z hľadiska organizácie aj času bude testovanie v najväčšej bratislavskej mestskej časti nepochybne náročné. V Petržalke žije cca 104-tisíc obyvateľov s trvalým pobytom plus okolo 30-tisíc ďalších ľudí bez trvalého pobytu. „Počet testovaných ľudí nevieme ovplyvniť a ťažko vopred odhadneme, koľko ich nakoniec príde. Každopádne sa pripravujeme na testovanie cca 100-tisíc ľudí. Pri tomto počte pripadá cca 400-500 ľudí na jedno odberné miesto za deň,“ dodala hovorkyňa.

Bratislava - Rača

Na celoplošné testovanie sa v Rači podľa slov referentky komunikácie Emy Ondruškovej momentálne ešte stále pripravujú. „Zo strany mestskej časti sme zabezpečili, čo sa týka materiálovo-technického vybavenia, administratívnych pracovník a dobrovoľníkov, všetko, čo bolo v našich silách za taký krátky čas zabezpečiť,“  povedala Ema Ondrušková. Momentálne v Rači čakajú na to, koľko zdravotníkov im bude pridelených. „Samozrejme, zdravotníkov zháňame aj po vlastnej línií, a tí, ktorí by nám mali záujem prísť pomôcť, sa môžu prihlásiť cez tento formulár, za čo budeme veľmi vďační,“  hovorí referentka komunikácie. 

Na záver Ema Ondrušková dodala, že v Rači veria, že ak sa im podarí personálne naplniť a otvoriť všetkých 18 plánovaných odberných miest, tak pri veľkej dávke súčinnosti, disciplinovanosti a trpezlivosti občanov zvládnu otestovať všetkých.

Veľké mestá nemajú dostatočný počet zdravotníkov na celoplošné testovanie. V Banskej Bystrici ešte inštalujú osvetlenie
Zdroj: TASR – František Iván

Bratislava - Staré Mesto 

Miestny úrad je podľa slov hovorcu Matej Števovea aktuálne plne vyťažený prípravou zajtrajšieho testovania. „Ide o organizačne náročnú akciu, preto veríme, že sa pre túto chvíľu uspokojíte so súhrnom najdôležitejších informácií týkajúcich sa bezprostredne testovania,“ povedal pre Refresher. 


Aktuálne sú v Starom Meste v poslednej fáze príprav a zajtra ráno bude všetko pripravené na spustenie celonárodného testovania. Odberových adries majú celkovo 22 a v rámci nich je 1-5 odberových miest (spolu 40 odberových miest). 80% všetkých odberových miest je exteriérových, vrátane 4 odberových miest na parkovisku, ktoré sú dostupné iba autom, avšak nejde o drive-in (pri novej budove Slovenského národného divadla pri Eurovei).

Bratislava - Nové Mesto

Podľa slov Mareka Tettingera, hovorcu mestskej časti Nové Mesto, každá zmena dohodnutých pravidiel predstavuje komplikáciu a v prípade testovania sa takéto zmeny dejú neustále. Pokyny zo strany štátu sa menili v priebehu hodín a nebolo výnimkou, aby dva štátne orgány dávali protichodné pokyny.

„Takto sme sa postupne dozvedali, že testovanie nepotrvá 3 dni, ale len dva, že denná smena potrvá o niekoľko hodín dlhšie, že ochranné pomôcky máme pre dobrovoľníkov zabezpečiť sami, že im máme zabezpečiť celodennú stravu, že stany dodá armáda a o deň neskôr, že si ich máme zohnať sami, že pre testovaných najskôr nesmie a o deň na to musí byť zabezpečené toalety a voda, že sme si zbytočne vytypovali miesta na drive-in, lebo hygiena nám ich odmietne schváliť,“  povedal Marek Tettinger pre Refresher.  

Domov
Zdieľať
Diskusia