Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. októbra 2020, 14:30
Čas čítania 4:23
Dominik Vetrák

Recenzia: Pri sledovaní Borata 2 som od smiechu spadol zo stoličky. Ultimátna komédia zosmiešňuje USA v neuveriteľných scénach

FILMY A SERIÁLY BORAT 2 FILMY 2020
Uložiť Uložené

Sacha Baron Cohen znova dokázal, že je geniálny komik.

jagshemash?

Sacha Baron Cohen je späť. Dva roky po neuveriteľnom projekte Who is America?, vďaka ktorému prišlo o funkciu aj niekoľko amerických senátorov a iných politikov, sa vracia so svojou najkontroverznejšou postavou.

Borat: The Subsequent Movie, vychádza 14 rokov po premiére jednotky, a to na Amazon Prime Video. Cohen a spol. nám v posledných týždňoch ukazovali z filmu jednu šokujúcu scénu za druhou, čo vyvrcholilo s Rudym Guilianim.

Cohen prichytil bývalého starostu mesta New York a dlhodobého podporovateľa, právnika a poradcu Donalda Trumpa, ako sa v prítomnosti novinárky chytá za penis.

Odporúčané
Toto si o Boratovi (možno) nevedel. Polícia prišla na natáčanie 37-krát a kvôli filmu sa rozviedla aj Pamela Anderson Toto si o Boratovi (možno) nevedel. Polícia prišla na natáčanie 37-krát a kvôli filmu sa rozviedla aj Pamela Anderson 22. októbra 2020, 14:45

Je to však len vrchol ľadovca vo filme, ktorý neprestáva šokovať, udivovať a najmä neprestáva byť vtipný. Borat 2 je najlepšou komédiou roka a ďalším geniálnym dielom Sachu Barona Cohena. 

Ak si Borat 2 videl, nezabudni mu dať hodnotenie v našej databáze a pokojne zanechaj svoju recenziu v profile filmu.

O deji potrebuješ vedieť len toľko, že Borata vyslali do USA, aby pre Kazachstan získal podporu amerických republikánov na čele s Donaldom Trumpom či jeho viceprezidentom Mikeom Penceom. Všetko sa však pokazí a nasleduje vlna Cohenových výstrelkov. Robí si srandu z pravičiarov, republikánov, konšpirátorov, primitívnych ľudí, rasistov, xenofóbov a všetkých, ktorí to jednoducho v hlave nemajú celkom upratané. 

Pri sledovaní filmu nikdy nevieš, kam až Cohen a spol. zájdu. Nakoniec, v jednom momente sa dostane na zraz konšpirátorov, ktorí odmietajú uveriť serióznosti vírusu Covid-19. Spoločne s Cohenom spievajú o zarezávaní všetkých vedcov.

A aby toho nebolo málo, jeden z návštevníkov „hajluje“ na kameru počas toho, ako Cohen vyzýva ostatných, aby vedcov poslali do plynu – presne ako to robili nacisti počas druhej svetovej vojny. Ale ani to nie je vrcholom filmu. 

Recenzia: Borat 2
Zdroj: Amazon Prime Video

Cohen sa rozhodol nastaviť Američanom nepekné zrkadlo. Zvládol natočiť brilantnú komédiu, na ktorej sa pobaví každý divák a zároveň zdecimoval Trumpovych podporovateľov a blízkych ľudí. Pár dní pred voľbami tento film rozhodne narobí neplechu.

Niektorí Trumpovi podporovatelia ignorujú fakty. Cohen to teda vo svojom filme touto cestou ani neskúša. Namiesto toho ich zosmiešňuje tým, že im dá priestor prejaviť sa a hovoriť, čo si myslia. Dozvieš sa tak, že Hillary Clintonová pije krv detí a aj to, ako Trumpov poradca a právnik v rozhovore tvrdí, že Covid-19 vytvorili Číňania v laboratóriu s úmyslom rozšíriť ho po celom svete. To však zďaleka nie je všetko. 

Borat 2 je od začiatku do konca plný šokujúcich a neuveriteľných scén, či už ide o Cohenovu snahu odhaliť pravú náturu niektorých skupín obyvateľstva USA, alebo sa diváka len snaží rozosmiať skvele načasovanými vtipmi a hláškami. Humor si vo filme užiješ viac, ak sa aspoň trochu vyznáš v americkej politike a v tamojšej spoločenskej kultúre. 

Ja Cohenov humor milujem, jeho zmysel pre situačné vtipy a jeho odhodlanie. Špičkovo improvizuje a na mieste z neho vyjdú hlášky, aké by nevymysleli ani scenáristi. Obľubujem aj záchodový a politicky nekorektný humor, aký by každý od Borata očakával.

Som veľmi spokojný s tým, koľko ho vo filme bolo a ako skvelo bol podaný. Dvakrát som musel pauznúť film, postaviť na nohy a s hlasným smiechom urobiť pár krokov, aby som danú scénu vstrebal.

 

Recenzia: Borat 2
Zdroj: Amazon Prime Video

Raz som doslova spadol zo stoličky a nemohol uveriť tomu, čo Cohen spravil. Niečo podobné sa mi naposledy stalo pri scénke so slonmi vo filme Grimsby, za ktorým stál tiež práve Sacha Baron Cohen. Humor je však subjektívna vec a je jasné, že to nebude každý vnímať rovnako. Dôležitá je v tomto prípade aj výstavba scén. Sám seba sa musíš opýtať, či si pochopil všetky predošlé narážky a zmysel Boratových vtipov vzhľadom na politickú a spoločenskú situáciu v USA.

Ak áno, budeš to vnímať podobne ako veľa osobností v USA, ktoré Borata 2 ospevujú. Taký Seth Rogen, komik a herec, ktorý o komédii vie svoje, prehlásil, že v Boratovi 2 sa nachádza viacero najvtipnejších scén, aké kedy vo filme videl. A má pravdu. Borat 2 je vynikajúca komédia a satira, ktorá nemohla prísť vo vhodnejší čas. Cohen sa v nej okrem politiky venuje aj ďalším (nielen) americkým stereotypom a aj koronavírusu. 

Mňa by akurát zaujímalo, ako producenti tohto dokumentu oslovujú ľudí. Ako im vysvetlia, kto Borat alebo jeho alter ego je (ľudia Borata poznajú, a tak je počas väčšiny scén zamaskovaný) a čo ich vlastne čaká. Niektorí z nich totiž reagujú na Boratove činy až príliš ležérne či neprekvapivo. Či už boli niektoré scénky zinscenované alebo nie, nič to nemení na fakte, že sú stále rovnako vtipné. 

 

Recenzia: Borat 2
Zdroj: Amazon Prime Video

Za to vďačíme najmä Cohenovi, jeho štábu, producentom, scenáristom a všetkým, ktorí sa podieľali na vymýšľaní náročných postupov, ako Borata dostať do situácií, v ktorých sa ocitol. Hlbokú poklonu musíme zložiť aj Sachovi Baronovi Cohenovi, tentokrát za jeho herecký výkon. Je až neuveriteľné, ako sa dokáže ovládať.

Nikdy neprestane hrať svoju rolu, nenechá sa prezradiť a dokáže rozmýšľať a jednať ako postava, ktorú zobrazuje. Je nesmierne odvážny a posúva hranice toho, kam až môže zájsť bez toho, aby ho niekto fyzicky napadol alebo dokonca zabil. Cohen sa vyžíva v tom, keď ľudí dostane do situácií, v ktorých sa necítia komfortne, ba až trápne. A my ho za to milujeme.

Vynikajúci výkon podala aj 24-ročná herečka Maria Bakalova v role Boratovej dcéry. V deji aj filme ako takom má významnú rolu. Boratove trampoty už nesledujeme len skrz jeho postavu, ale aj postavu jeho dcéry, ktorá čiastočne preberá opraty. Bakalova predviedla úžasný herecký výkon a zaslúži si obdiv aj za to, čo si musela vytrpieť, a to obzvlášť pri scéne s Rudym – Trumpovým právnikom. 

 

Recenzia: Borat 2
Zdroj: Amazon Prime Video

Borat 2 je skvelo natočený a podobne ako jednotka, pýši sa vynikajúcim strihom a poriadne nabitým tempom, kedy sa vôbec nestíhaš nudiť. Podobne ako jednotka, aj dvojka má aký-taký príbeh. Je však na vedľajšej koľaji, čo je aj dobre.

Častokrát len pripravuje pôdu pre zmenu lokácie či autenticitu vtipu. Netreba zabúdať, že stále ide o „dokument“ a Borat je so svojou dcérou neustále vo svojich rolách, takže ich cestovanie po USA, stretávanie sa s politikmi a inými ľuďmi musí dávať zmysel.

Ak si Borat 2 videl, nezabudni mu dať hodnotenie v našej databáze a pokojne zanechaj svoju recenziu v profile filmu.

Inak by to bola len zbierka vtipov a prankov na občanov USA bez akejkoľvek nadväznosti. Takto to však funguje oveľa lepšie. Príbeh je však nezaujímavý a to je jediný dôvod, prečo si od nás Borat 2 v recenzii neodnáša plné hodnotenie (no dobre, chýbal mi ešte Azamat Bagatov z jednotky).

Borat 2 tak dostáva deväť a pol bodu z desiatich. Ide o geniálnu komédiu od komika, ktorý nás nikdy neprestane udivovať. Sacha Baron Cohen dokáže stále prísť s niečím šokujúcim, stále dokáže odhaliť nejaké prasa v politike či vláde a stále nás dokáže kráľovsky rozosmiať. Briti by ho mali vyhlásiť za národné bohatstvo. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia