Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2020, 12:50
Čas čítania 1:00
Adel Ghannam

Vláda zvyšuje pomoc pre podnikateľov postihnutých koronakrízou. Kompenzácie by mali dostať reštaurácie, umelci aj zdravotníci

NEWS
Uložiť Uložené

O prvú pomoc budeme môcť žiadať od 1. novembra so spätnou platnosťou k 1. októbru.

Vláda sa dohodli na prvej pomoci pre podnikateľov. Vláda v rámci nej predstavila aj nové PN-ky pre zdravotníkov a pracovníkov sociálnych služieb. Tí dostanú po novom približne 100-percentnú PN-ku ak sa nakazia v práci koronavírusom. 

Odporúčané
Richard Sulík: Zatváranie prevádzok privedie k bankrotu stovky, možno až tisíce prevádzkováteľov Richard Sulík: Zatváranie prevádzok privedie k bankrotu stovky, možno až tisíce prevádzkováteľov 14. októbra 2020, 9:31

Zamestnávateľom, ktorých zasiahla pandémia bude štát po novom preplácať až 80 percent celkovej ceny práce miesto hrubej mzdy ako tomu bolo doteraz. 

Okrem toho zvyšujú kurzarbeit z 880 eur na 1100 eur. Pomoc bude trvať podľa slov ministra práce do konca budúceho roka. Od roku 2022 by chcel zaviesť permanentný kurzarbeit. Zvýšia aj maximálny príspevok na zamestnanca. Doteraz to bolo 540 eur, po novom to bude 810. Kto pracuje ako SZČO, bude mať pri poklese tržieb možnosť dostať od štátu maximálne 810 eur. 

Zmeny sa dočká aj cestovný ruch. Ako informoval minister dopravy Andrej Doležal, majitelia reštaurácií budú mať nárok na pomoc, ak im klesli tržby za mesiac oproti minulému roku o viac ako 40 percent. „Ak reštaurácia, ktorá bola zavretá v apríli tohto roku mala 100 percentný prepad tržieb oproti aprílu 2019 bude mať nárok na kompenzáciu na 10 percent tržieb z minulého roka," ozrejmil. Pomoc sa bude pohybovať podľa poklesu tržieb medzi 4 a 10 percentami.

Späť
Zdieľať
Diskusia