Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
6. októbra 2020, 17:21
Čas čítania 8:20
Adel Ghannam Viktor Kniš

5 dôvodov, prečo oslobodili Kočnera a Zsuzsovú v prípade vraždy Jána Kuciaka

5 dôvodov, prečo oslobodili Kočnera a Zsuzsovú v prípade vraždy Jána Kuciaka
Zdroj: TASR - Michal Svítok
NEWS MARIAN KOČNER VRAŽDA JÁNA KUCIAKA
Uložiť Uložené

Ešte na začiatku septembra Špecializovaný trestný súd oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú v prípade vraždy Jána Kuciaka. Dnes sme získali odôvodnenie daného rozsudku, v ktorom súd detailne vysvetľuje, prečo ich zbavil viny.

„Súd dospel k presvedčeniu, že Kočner o vražde Kuciaka pred jej verejným odhalením vedomosť nemal a k takémuto konaniu ani nesmeroval,“ uvádza senát Špecializovaného trestného súdu Ruženy Sabovej v písomnom 139-stranovom odôvodnení rozsudku v prípade vraždy Jána Kuciaka.

V ňom senát argumentuje, prečo „šofér“ Tomáš Szabó dostal v prípade vraždy 25-ročný trest odňatia slobody. O treste súd rozhodol aj na základe výpovede Zoltána Andruskóa, no paradoxne, na základe výpovedí rovnakého svedka, Kočnera a Zsuzsovú neodsúdili. 

Písomné znenie rozsudku získala sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Tá ich sprístupnila skupine novinárov v rámci projektu Kočnerova knižnica, na ktorom spolupracuje aj redakcia Refresher.sk.

Senát v zložení predsedníčka Ružena Sabová a členova Ivan Matel a Rastislav Stieranka vyniesol 3. septembra ústny rozsudok. Do médií sa vzápätí dostala informácia, že senát nebol v rozhodovaní jednotný. „O nevine Kočnera a Zsuzsovej rozhodli dvaja členovia senátu Ivan Matel a Rastislav Stieranka, ktorí prehlasovali predsedníčku Ruženu Sabovú,“ informoval krátko po vynesení rozsudku Denník N. Ružena Sabová označila informácie za nepravdivé. 

Odporúčané
Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený 3. septembra 2020, 11:46

Oslobodzujúci rozsudok pre Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú je neprávoplatný, prokurátor aj právni zástupcovia poškodených rodín sa odvolali a rozhodovať bude o niekoľko mesiacov Najvyšší súd SR. Ten môže rozsudok potvrdiť, alebo prípad vrátiť Špecializovanému trestnému súdu (ŠTS) s právnym názorom, ktorým by bol ŠTS viazaný. V situácii, že by sa proces vo veci vraždy novinára opäť ocitol v Pezinku, tak by sa mohlo dopĺňať dokazovanie.

Senát Ruženy Sabovej sa pri oslobodení Kočnera a Zsuzsovej odvoláva na zásadu In dubio pro reo (pochybnosti v prospech obžalovaného).

Znamená to, že pokiaľ nie je takmer s istotou preukázané, že za úkladnou vraždou skutočne stoja obžalovaní, sú nevinní a nestačí ani veľmi silné podozrenie. „Trestné konanie vyžaduje  v tomto ohľade ten najvyšší možný stupeň istoty, aspoň na úrovni všeobecného pravidla „dokázanie bez akejkoľvek rozumnej pochybnosti“, uvádza sa v rozsudku. Dôkazné bremeno musel niesť prokurátor, úlohou obžalovaného totiž nie je dokazovať, že je nevinný, ale úlohou prokurátora je dokazovať vinu obžalovaného. 

Odporúčané
Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach 1. decembra 2023, 18:30

Obžalovaní Zsuzsová a Kočner tak nemali povinnosť vymýšlať si alternatívne scenáre iných priebehov deja ani to, kto iný by mohol za objednávkou vraždy stáť. „Stačí, ak priebeh skutku opísaný v podanej obžalobe, nebol jednoznačne preukázaný ako jediný objektívne možný,” spresnil senát. 

Pretrhnutá reťaz nepriamych dôkazov

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89549 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako súd odôvodnil tvrdenie, že Kočner nemal motív a o vražde nevedel
  • Prečo je pre súd raz Zoltán Andruskó dôveryhodný a inokedy nie je?
  • Ako sa súd postavil k šifrám, ktoré zločinci bežne používajú
  • Prečo si metafory z Threemy o zuboch, snehu alebo svrabe podľa súdu nemôžeme vysvetľovať, ako chceme
  • Čo bude nasledovať a kedy sa dá očakávať ďalší posun v prípade
Domov
Zdieľať
Diskusia