Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2020, 22:13
Čas čítania 1:10
Adel Ghannam

Bratislava dáva stopku herniam a kasínam. Magistrát vyhovie požiadavkám novej petície za zákaz hazardu

NEWS BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Mestský poslanci požiadali primátora hlavného mesta Matúša Valla, aby vyhovel petícii a spustil prípravu všeobecne záväzného nariadenia.

Bratislava vyhovie požiadavkám novej petície za zákaz hazardu, za ktorou stoja občianski aktivisti z iniciatívy Zastavme hazard. Pod petíciou je 104.516 podpisov Bratislavčanov, z toho 73.434 je platných. Bratislavskí mestskí poslanci požiadali primátora Bratislavy Matúša Valla, aby vyhovel petícii a spustil proces prípravy všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze umiestnenia herní v zákonom stanovených budovách, vrátane kasín. Vallo zámeru deklaroval podporu. Informuje o tom agentúra TASR.

„Je to pre nás veľká téma. Máme na to jasný názor a s našou podporou môžete rátať," povedal bratislavský primátor.  Matúš Vallo v minulosti vyhlásil, že neregulované rozšírenie hazardných hier negatívne mení tvár mesta a spôsobuje negatívne spoločenské a ľudské dôsledky. Podporu novej petícii za zákaz hazardu v Bratislave, ktorú spustili aktivisti na jeseň 2019, už vopred vyjadrili okrem primátora i viacerí bratislavskí starostovia a mestskí poslanci. Za zastavenie hazardu ich hlasovalo 28, proti nebol nikto a štyria nehlasovali.

Odporúčané
49-ročný Andrej sa v Bratislave zaháňal nožom na obsluhu fast-foodu. 49-ročný Andrej sa v Bratislave zaháňal nožom na obsluhu fast-foodu. 21. septembra 2020, 12:13

Bratislavčania sa v petícii sťažujú na to, že hazard spôsobuje narušovanie verejného poriadku. Chcú, aby nariadenie zakázalo na celom území Bratislavy umiestnenie herní či kasín. Petíciu so 104.516 podpismi odovzdali aktivisti magistrátu v júli. Potrebovali pritom vyzbierať aspoň 53.527 podpisov. „Overené záznamy predstavujú 20,58 percenta z dospelého obyvateľstva Bratislavy," skonštatovali zástupcovia magistrátu.

Oponenti petície združení v Asociácii zábavy a hier dlhodobo tvrdia, že riešením nie je zákaz, ale regulácia hazardu. 

Absolútny zákaz herní v Bratislave už platil, avšak len od mája 2017 do 28. decembra 2018. Herne vypršaní licencií už nemali otvárať v hoteloch, penziónoch, bytových domoch, pohostinstvách, v budovách na obchod, kultúru či verejnú zábavu. Návrh celoplošného zákazu herní vychádzal z petície, ktorú spustil v máji 2015 vtedajší primátor Ivo Nesrovnal a starostovia bratislavských mestských častí. Petíciu podporilo celkovo 136.139 obyvateľov, platných bolo 98.118 podpisov. Podľa Krajskej prokuratúry v Bratislave však následne prijaté nariadenie nebolo v súlade so zákonom. S jej argumentmi sa v júni 2018 stotožnil aj Krajský súd v Bratislave, ktorý nesúlad so zákonom potvrdil.

Domov
Zdieľať
Diskusia