Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. septembra 2020, 22:53
Čas čítania 5:12
Viktor Kniš

Známe osobnosti bez rúška, pripomienka Kramárovho obťažovania a trápne dokrútky. OTO 2019 bol zrkadlom stavu televízie i republiky

Známe osobnosti bez rúška, pripomienka Kramárovho obťažovania a trápne dokrútky. OTO 2019 bol zrkadlom stavu televízie i republiky
OSOBNOSTI
Uložiť Uložené

RTVS dnes odvysielala jubilejný 20. ročník odovzdávania cien Osobnosť televíznej obrazovky.

„Pozerať OTO je ako pozerať tenis, po štyroch hodinách je ti úplne jedno, kto vyhrá, hlavne nech už to skončí.“ – týmito slovami odštartoval 20. ročník odovzdávania cien Osobností televíznej obrazovky.

Opäť nás zaujímalo, čo dramaturgovia pre divákov pred televíznymi obrazovkami vymysleli, a to aj vzhľadom na aktuálne hygienické opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu. OTO 2019 sa konal bez divákov v hľadisku. Hneď na úvod si moderátor Sajfa za cieľ vtipov vybral hlavného hygienika Mikasa.

V konečnom dôsledku, celý večer sa niesol aj v znamení apelovania na dôležitosť kultúry na Slovensku. V ďakovných rečiach víťazov cien OTO opakovane odznelo, aby si verejnosť uvedomila, ako veľmi ju pandémia zasiahla a ovplyvnila. 

Protagonisti sa opakovane zabávali aj na kauze sexuálneho obťažovania Maroša Kramára, ale aj nekonečnej ďakovnej reči Juraja Jakubiska z minulého ročníka, ktorého prijali do Siene slávy. Práve kvôli nemu prijali dramaturgovia opatrenie a obmedzili dĺžku ďakovnej reči na maximálne 2 minúty. 

Odporúčané
Igor Kmeťo prekonal Covid-19: 11 dní mal horúčky, 8 dní ležal v nemocnici, predtým bol na pochybách, či koronavírus existuje Igor Kmeťo prekonal Covid-19: 11 dní mal horúčky, 8 dní ležal v nemocnici, predtým bol na pochybách, či koronavírus existuje 5. septembra 2020, 18:06

Kvôli koronavírusu si redakcia Markízy vrátane Adely Vinczeovej vytvorila improvizované štúdio v Záhorskej Bystrici. V separátnej miestnosti boli aj niektorí herci.

Už tradične sme sa pred vyhlásením víťazov v jednotlivých kategóriách dočkali dokrútok, ktorých cieľom bolo odprezentovať nominovaných v rámci odovzdávania cien OTO. Práve táto disciplína sa dlhodobo ukazuje ako najväčší problém réžie a dramaturgov a výnimkou nie je ani aktuálny ročník. Žiaľ, tentokrát do toho zatiahli aj niektorých nominovaných. Nebolo by efektívnejšie jednoducho v pár sekundách ukázať prácu tých, ktorí sa o ceny uchádzajú? Našťastie, väčšina oznámených nominácií sa zaobišla bez predpripravených dokrútok. 

Kali bez rúška, vtipný Attila Végh a trápne dokrútky. 20. ročník OTO je zrkadlom stavu televízie aj republiky
Zdroj: RTVS

V kategórii Osobnosť televíznej publicistiky získala cenu Kristína Kövešová z TV Markíza, ktorá je známa svojou prácou v teréne. Bola to práve ona, kto odhalil drogový gang v Seredi, venuje sa aj témam sexuálneho násilia a týrania zvierat. „Na Slovensku sa deje strašne veľa svinstiev,“ otvorila svoju reč Kövešová.

Cenu pre najrelevantnejšieho Redaktora spravodajstva získal Jozef Kubáni. Odovzdať mu ju prišli komici zo Silných rečí, ktorí odprezentovali aj zopár vtipov v súvislosti s popieraním existencie pandémie. „Som rád, že je stále záujem aj o reportáže, ktoré prinášajú trochu pohody, aj keď nám už príroda dáva najavo, že niečo nie je v poriadku,“ povedal reportér TV Joj vo svojej ďakovnej reči. 

Na pódiu nechýbal ani Attila Végh, ktorý odovzdával cenu v kategórii Moderátor športu. Na pódiu mu sekudoval aj Sajfa, ktorý si uťahoval z MMA zápasníka a jeho kostrbatej slovenčiny. „Už sa teším, keď Sajfinku chytím v šatni a vysvetlím, z koho si môže robiť srandu,“ povedal Attila s úsmevom. Po malom boji nakoniec Attila úspešne oznámil, že cenu v tejto kategórii získala Marianna Ďurianová. „Táto cena patrí celej redakcii športu,“ poďakovala Ďurianová svojim kolegom v RTVS. 

Kali bez rúška, vtipný Attila Végh a trápne dokrútky. 20. ročník OTO je zrkadlom stavu televízie aj republiky
Zdroj: RTVS

Boris Valábik a Marian Gáborík odovzdávali cenu v kategórii Komentátor športu, ktorí sa najprv zabávali na tom, že oni sami nie sú nominovaní. Už tradične túto cenu získal Marcel Merčiak. Aj ten sa poďakoval svojej redakcii v RTVS, zároveň aj organizačnému tímu hokejových majstrovstiev sveta v roku 2019, ktoré sa konali na Slovensku.

Podľa píplmetrov práve tieto zápasy zaznamenali najvyššiu sledovanosť. Marcel Merčiak na záver poprosil pandemické komisie a konzília odborníkov, aby pri písaní opatrení nezabúdali na šport a kultúru. „Slovenskému športu začína zvoniť umieračik, držím mu palce,“ povedal Marcel Merčiak. 

Víťazkou v kategórii Moderátor TV programov sa stala Adela Vinczeová, ktorá svoju ďakovnú reč predviedla z improvizovaného štúdia v Záhorskej Bystrici. „Nie som málo ani krátko na obraze, o to viac si vážim, že ešte niekoho bavím,“ povedala Adela. Moderátorka sa poďakovala  svojmu manželovi, ale aj konkurencii za to, že sa snaží.

Sošku OTO si v kategórii Moderátor/moderátorka spravodajstva odniesla Janette Štefánková z RTVS. „Bolo tu povedané, že RTVS nie je až taká pekná značka, ja si to vôbec nemyslím,“ povedala Štefánková. Janette priznala, že jej hlasy okrem divákov posielala aj rodina. „Neberiem to ako samozrejmosť, beriem to ako záväzok, lebo stále je čo zdokonaľovať,“ povedala. 

Najobľúbenejším hercom je za uplynulý rok podľa hlasovania Slovákov Tomáš Maštalír. Ten apeloval v ďakovnej reči na to, že práca herca nie je nikdy výsledkom jednotlivca. „Chcel by som poďakovať aj tým, ktorých nie je vidno. My, čo nás je vidno, je nás možno jedna desatina,“ povedal Maštalír v snahe apelovať na to, aby si mnohí uvedomili, že ľudia z kultúry chcú len to, aby sa na nich nezabudlo. 

Kali bez rúška, vtipný Attila Végh a trápne dokrútky. 20. ročník OTO je zrkadlom stavu televízie aj republiky
Zdroj: RTVS

V kategórii Herečka roka si cenu OTO odniesla divadelná a televízna herečka Dominika Kavaschová. Aj ona ďakovala svojim fanúšikom z improvizovaného štúdia. 

Najzábavnejším programom za rok 2019 sa stalo Inkognito, za ktoré prišli cenu prebrať Michal Hudák a Vlado Voštinár. Práve táto dvojica apelovala na to, že zábavné programy majú svoje miesto v televízii, pretože humor je dôležitá súčasť života. Poďakovali aj svojim kolegom vrátane Maroša Kramára, ktorý nedávno vytvoril kauzu sexuálneho obťažovania a od tohto momentu sa v Inkognite neobjavil. 

V kategórii Speváčka roka zvíťazila Sima Martausová, ktorá je hudobníčka a bývalá divadelná herečka, členka Radošinského naivného divadla. Ako jedna z mála si nechala rúško aj na pódiu a zažartovala, že je to aj kvôli tomu, že do rovnakého mikrofónu už rozprávali mnohí pred ňou. 

Kali sa stal víťazom ceny OTO pre najlepšieho Speváka roka. V rovnakej kategórii zvíťazil slovenský raper aj v minulosti. Kali poďakoval svojej rodine a skonštatoval, že je len špičkou ľadovca, ktorú je v jeho kariére vidieť. Pripomenul, že sú pre neho dôležití aj manažér a DJ Peter Pann, pri ktorom zavtipkoval, že s ním strávil množstvo nocí na hoteli. Kali poďakoval aj svojim fanúšikom a pripomenul im, že sú pre neho veľmi dôležití.

Známe osobnosti bez rúška, pripomienka Kramárovho obťažovania a trápne dokrútky. OTO 2019 bol zrkadlom stavu televízie i republiky
Zdroj: RTVS

Cenu pre najlepšiu Hudobnú skupinu roka si odniesli Peter Bič Projekt. Dvojica vyzdvihla aj prácu vydavateľstva Universal Music, ktoré na Slovensku pôsobí, ale aj RTVS, s ktorou pripravili hudobnú reláciu Tri pódiá. „Ďakujeme, samozrejme, aj našej kapele za to, že môžeme túto radosť zdieľať s nimi,“ dodali na záver s tým, že veria, že sa všetko čo najskôr vráti do starých koľají a budú môcť koncertovať.

Špeciálnu cenu OTO týždenníka Plus 7 dní dostala Zlatica Švajdová Puškárová. Riaditeľ portálu pripomenul moment, kedy si ako prvá moderátorka nasadila v začiatkoch pandémie rúško a stala sa tak symbolom dôležitosti nosenia rúška.

Zlaticu Puškárovú za tento moment ocenili aj v zahraničí vrátane prestížneho britského denníka Financial Times. „Ak dovolíte, túto novinársku cenu posielam pani Zlatici Kušnírovej a manželom Kuciakovým,“ povedala Puškárová. Reagovala tak na štvrtkový rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorý oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú spod obžaloby v prípade objednávky vrážd. 

Cenu pre Najlepší seriál roka získal Za Sklom, ktorého tretiu sériu natočili podľa námetu vraždy novinára v krajine. „Aj keď naša séria bola finálna a zostala otvorená, verím, že to nezostane tak, ako sme toho boli svedkami tento týždeň,“ povedal jeden z tvorcov. V rámci ďakovnej reči apelovali tvorcovia na to, aby sme si čo najskôr uvedomili, že televízia musí prinášať hodnotný obsah. 

V kategórii Zabávač zvíťazil Michal Hudák, ktorý je dlhodobo úspešný vo viacerých kategóriách ako obľúbenec publika. „Ja chápem, že po dvoch rokoch v kategórii herec sa herci vzbúrili a vyškrtli ma,“ pousmial sa Hudák a počudoval sa, prečo nie je nominovaný v kategórii spevák. Samozrejme, s nadhľadom, keďže v týchto kategóriách môžu byť nominovaní len tí, ktorí za uplynulý rok absolvovali vystúpenia v rámci svojich kategórii. 

 

Známe osobnosti bez rúška, pripomienka Kramárovho obťažovania a trápne dokrútky. OTO 2019 bol zrkadlom stavu televízie i republiky
Zdroj: RTVS

Najlepším programom roka je podľa Slovákov Tvoja tvár znie povedome, ktorého autorom je Pepe Majeský. Úlohou účinkujúcich v tomto programe je napodobňovať známe hudobné hity. Cenu za všetkých protagonistov prebrala Zuzana Šebová. 

Najnovšieho člena Siene slávy prišiel predstaviť generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Stal sa ním dnes už medzinárodne uznávaný producent Ján Mojto. „Stál napríklad pri zrode filmových klasík ako Tisícročná včela či Perinbaba, na konte má tiež svetovo obľúbené tituly Bedári, Gróf Monte Christo, Biblia, Napoleon – miniséria ocenená cenou Emmy či Životy tých druhých ocenené Oscarom,“ píše sa v jeho životopise. 

V kategórii Absolútny OTO, ktorá je určená pre nominovaného s najväčším celkovým počtom hlasov od divákov, zvíťazil Michal Hudák

Víťazi jednotlivých kategórii 20. ročníka OTO

Osobnosť televíznej publicistiky – Kristína Kövešová
Redaktor spravodajstva – Jozef Kubáni
Moderátor športu – Marianna Ďurianová
Komentátor športu – Marcel Merčiak
Moderátor TV programov – Adela Vinczeová
Moderátor/moderátorka spravodajstva – Janette Štefánková
Herec – Tomáš Maštalír
Herečka – Dominika Kavaschová
Zábavný program – Inkognito
Speváčka – Sima Martausová
Spevák – Kali
Hudobná skupina – Peter Bič Projekt
Cena Plus 7 dní – Zlatica Švajdová Puškárová
Seriál roka – Za sklom
Zabávač – Michal Hudák
Program – Tvoja tvár znie povedome
Sieň slávy – Ján Mojto
Absolútny OTO – Michal Hudák
Domov
Zdieľať
Diskusia