Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júla 2020, 16:18
Čas čítania 0:40
Adam Novosad

Slovensko objedná 3 milióny vakcín proti Covid-19, ale očkovanie neplánuje zaviesť ako povinné

NEWS VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Naše ministerstvo zdravotníctva už rokuje o budúcich objednávkach očkovacej látky.

Povzbudivé správy o vývoji vakcín proti koronavírusu prinútili konať aj slovenské ministerstvo zdravotníctva. Dnes u nás zasadala Pandemická komisia vlády SR, ktorej predsedal minister zdravotníctva Marek Krajčí a po jej skončení sa postavil pred novinárov, aby informoval o aktuálnej situácii verejnosť, informuje TA3.

Krajčí oznámil, že slovenská vláda momentálne rokuje s Európskou komisiou o očkovacej látke na ochorenie Covid-19. Očkovacia látka od výskumníkov z britskej Oxfordskej univerzity úspešne zvládla dve úvodné fázy testovania, a tak ju teraz čaká tretia fáza, kedy sa bude testovať na väčšej vzorke pacientov.

Slovensko objedná 3 milióny vakcín proti Covid-19, ale očkovanie neplánujeme zaviesť ako povinné
Zdroj: MZ SR

Ministerstvo zdravotníctva preto vyhlásilo, že v prípade úspešného testovania očkovacej látky plánuje pre Slovensko objednať tri milióny vakcín. Európska komisia v súčasnosti rokuje s piatimi veľkými dodávateľmi, ktoré by boli schopné vakcínu vyrábať a zásobovať tak celý starý kontinent.

Odporúčané
Anglicko zrušilo povinnosť 14-dňovej karantény pre Slovákov Anglicko zrušilo povinnosť 14-dňovej karantény pre Slovákov 24. júla 2020, 14:25

Krajčí objasnil, že očkovanie proti koronavírusu nebude v dohľadnej dobe povinné. Po príchode očkovacej látky na náš trh však bude ministerstvo odporúčať očkovanie najmä ľuďom z rizikových skupín, čo sú seniori nad 56 rokov či chronicky chorí pacienti.

Prioritou bude aj očkovanie zdravotníckeho personálu. Nad očkovaním by podľa ministra mali rozmýšľať aj ľudia, ktorí často cestujú.

Domov
Zdieľať
Diskusia