Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2020, 15:21
Čas čítania 0:51
Matej Krajčovič

Nový príznak koronavírusu: po škvrnách na koži sa podobné rany objavujú aj v ústach pacientov

NEWS
Uložiť Uložené

Príznak objavili špecialisti z univerzity v Madride.

Príznaky, ktoré naznačujú, že si sa mohol nakaziť obávaným koronavírusom, sú už všeobecne dobre známe. Ide najmä o horúčku, suchý kašeľ, extrémnu únavu, bolesti na hrudi a bolesti hrdla, ku ktorým sa v menšine prípadov môže pridať aj hnačka, strata čuchu aj chuti, nevoľnosť a v niektorých prípadoch tiež psychické problémy alebo zmeny na mozgu. 

Odporúčané
Covid-19 môže poškodzovať mozog. Týka sa to najmä pacientov s miernym priebehom ochorenia, varujú vedci Covid-19 môže poškodzovať mozog. Týka sa to najmä pacientov s miernym priebehom ochorenia, varujú vedci 9. júla 2020, 7:33

Nová štúdia publikovaná na webe JAMA Network zrejme objavila ďalšie príznaky. Má ísť o lézie, alebo ak chceš viditeľné škrvny a poškodenia priamo v ústnej dutine a na podnebí. 

Takéto škvrny mala približne tretina z 21 pacientov, ktorí boli nakazení koronavírusom a mali podobné fľaky aj inde na koži. 

Je tu nový príznak koronavírusu. Po škvrnách na koži sa podobné rany objavujú aj v ústak pacientov
Zdroj: TASR/AP

Práve táto informácia je pomerne dôležitá, lézie sa ti teda prevdepodobne neobjavia len výhradne v ústach. Ak tam budú, je veľmi pravdepodobné, že ich už skôr objavíš napríklad na rukách alebo nohách. 

O zápale ciev a ranách na končatinách pacientov s COVID-19 sa diskutuje už pár týždňov. 

Odporúčané
Covid-19 spôsobuje u mladých aj rany na prstoch nôh. Lekári ho tak dokážu identifikovať Covid-19 spôsobuje u mladých aj rany na prstoch nôh. Lekári ho tak dokážu identifikovať 4. mája 2020, 19:56

Lézie v ústach sa v ústnej dutine a hrtane objavili približne 12 dní po prvotnej infekcii sprevádzanej kašľom a dýchacími ťažkosťami. 

Koronavírusom sa podľa oficiálnych štatistík nakazilo už vyše 15 miliónov ľudí, zomrelo 620-tisíc z nich. 

Domov
Zdieľať
Diskusia