Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. júla 2020, 15:44
Čas čítania 1:06
Tímea Krauszová

Ľadové medvede by mohli vyhynúť do roku 2100. Ak sa ľadovce roztopia, nebudú mať kam ísť, varujú vedci

NEWS
Uložiť Uložené

Aj v prípade, že sa nám ako spoločnosti podarí niektoré ciele pre zníženie emisií dosiahnuť, o časť medveďov pravdepodobne navždy prídeme.

Ak ľudia nezačnú okamžite riešiť klimatické zmeny, ľadové medvede by mohli vyhynúť do konca storočia. Upozorňujú na to vedci (už zase) v novej štúdii. Topiaci sa arktický ľadovec vytlačil niektoré populácie až pokraj vyhynutia, píše BBC.

Populácie medveďov týmto tempom skolabujú v roku 2100

Mäsožravci sú na ľadovej ploche Arktického oceánu doslova závislí, pretože lovia tulene. Tým, že sa ľad roztápa, musia zvieratá migrovať. Komplikuje im to lov a len ťažko dokážu nakŕmiť mláďatá. „Ľadové medvede už aj tak sedia na vrchole sveta; ak sa ľad roztopí, nebudú mať kam ísť,“ upozorňuje doktor Peter Molnar z torontskej univerzity v Kanade.

Vedci v novej štúdii vypočítali, kedy by k tragédii mohlo dôjsť. Najväčším problémom pre medvede bude nedostatok jedla.

V prípade vysokých emisií uhlíkových plynov by sa niekoľko populácií medveďov mohlo vytratiť už do roku 2100. Aj v prípade, že sa nám ako spoločnosti podarí niektoré ciele pre zníženie emisií dosiahnuť, o časť medveďov pravdepodobne navždy prídeme.

Podľa stupňa ohrozenia Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov je medveď biely klasifikovaný ako zraniteľný. Osem z 19 populácií je už v rozpade. Práve klimatické zmeny zohrávajú kľúčovú rolu v tom, či prežijú alebo vyhynú.

Ľadové medvede by mohli vyhynúť do roku 2100. Ak sa ľadovce roztopia, nebudú mať kam ísť, varujú vedci
Zdroj: TASR/AP

Stále je čas zvrátiť katastrofu

„Naša trajektória nie je dobrá, ale ak sa spoločnosť pozviecha, ešte máme čas zachrániť ľadové medvede. Ak to urobíme, vyťaží z toho aj zvyšok života na Zemi, vrátane toho nášho,“ povedal pre BBC News Steven Amstrup, hlavný vedec organizácie Polar Bears International. 

Podľa vedca tieto čísla napovedajú, že ak chceme v budúcnosti predísť problémom, ktoré sa budú týkať nás všetkých a nielen medveďov, treba konať už teraz. Zmena klímy je hmatateľná a prináša so sebou skutočné riziká, ktorých sa možno dožijú už aj dnes žijúce generácie.

Odporúčané
Klimatická kríza: Za 70 % celosvetových emisií je zodpovedných len 15 krajín. Môže malé Slovensko pomôcť zachrániť planétu? Klimatická kríza: Za 70 % celosvetových emisií je zodpovedných len 15 krajín. Môže malé Slovensko pomôcť zachrániť planétu? 20. septembra 2019, 9:07
Domov
Zdieľať
Diskusia