Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. júla 2020, 16:49
Čas čítania 1:19
Matej Krajčovič

Matovič: 53 nie je príliš pozitívne číslo, o sprísňovaní opatrení sa však rozhodne najskôr v pondelok

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Hlavný hygienik vyzval Slovákov, aby zvážili organizovanie rodinných osláv.

Na Slovensku dnes pribudlo ďalších 53 ľudí nakazených novým koronavírusom, čo je vôbec najviac od 22. apríla, kedy ich bolo 81. 

Hoci je 7-dňový kĺzavý medián na hodnote 20, na jednotke intenzívnej starostlivosti sú traja pacienti a umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje len jeden pacient, premiér Igor Matovič už ráno prostredníctvom Facebooku oznámil, že opäť príde k sprísneniu opatrení v krajine.

Odporúčané
Matovič: 53 nových prípadov je príliš veľa, skončila sa osobná zodpovednosť. Čaká nás nová vlna obmedzení aj karanténa? Matovič: 53 nových prípadov je príliš veľa, skončila sa osobná zodpovednosť. Čaká nás nová vlna obmedzení aj karanténa? 9. júla 2020, 9:09

 

„Dnešný počet 53 nových nakazených, nie je príliš pozitívne číslo“, vyhlásil Matovič. Aké opatrenia budú prijaté, však bude jasné až v pondelok okolo 13.00 hod., kedy zasadne konzílium odborníkov a reálne rozhodne o tom, či všetko zostane tak ako doteraz, alebo štát pristúpi napríklad k opätovnej povinnej 14-dňovej karanténe pre ľudí vracajúcich sa zo zahraničia. 

S Matovičom súhlasí aj hlavný hygienik Ján Mikas. Nárast prípadov tiež vidí pri ľuďoch prichádzajúcich zo zahraničia, no hlavné ohniská sú podľa neho v blízkych rodinných kontaktoch. Občanov teda vyzval, aby zvážili organizovanie väčších rodinných osláv a poukázal na prípad, kedy sa z podobnej akcie na východe Slovenska koronavírus rozniesol po viacerých častiach krajiny.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí vyhlásil, že nemocnice by mal dôsledne testovať všetkých pacientov, ktorí sa chystajú na operácie a podobné zákroky. Štát testy uhradí z eurofondov. 

Ministerstvo vnútra tiež chce počas víkendu skúsiť spočítať počet ľudí, ktorí sa vracajú zo zahraničia. Matovič chce, aby bol v priebehu budúceho týždňa schválený zákon, ktorý umožní automatické rozposielanie výstražných SMS a výzvu na domácu karanténu pre ľudí, ktorí sa vracajú z „červených“, teda menej bezpečných krajín. V prípade nedodržania a neabsolvovania testu na piaty deň im bude hroziť pokuta, operátori by totiž mali informácie o návštevách nebezpečných krajín posúvať úradom. 

Nie je však jasné, či zákon prejde, niektorí poslanci budú pravdepodobne namietať, že ide o nedovolený zásah do súkromia občanov. Z podobných dôvodov zatiaľ nemôže byť obnovená ani smart karanténa, štát totiž dnes nemá ako rozlíšiť, kto sa vracia z bezpečných krajín, a kto prichádza z tých, ktoré sú aktuálne hodnotené ako nebezpečné.   

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Regionálne úrady verejného zdravotníctva budú môcť sprísniť pravidlá pre návštevy v domovoch sociálnych služieb už dnes, rozhodnutie pre jednotlivé mestá a okresy SR je v ich právomoci. 

Správu budeme aktualizovať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia