Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. júla 2020, 18:50
Čas čítania 1:12
Tímea Krauszová

Polícia spustila pilotnú verziu aplikácie Pomáham chrániť. Môžeš cez ňu nahlásiť domáce násilie

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Nateraz je dostupná v Trenčianskom kraji.

Začiatkom tohto týždňa sme ťa informovali o spustení policajnej aplikácie Pomáham chrániť, ktorú si medzičasom stihla vyskúšať aj prezidentka Zuzana Čaputová. Princípom aplikácie je moderný spôsob privolania pomoci. Stačí stlačiť jediné tlačidlo a policajná hliadka príde na miesto, kde sa nachádzaš.

„Zatiaľ funguje v rámci Trenčianskeho kraja a pre prípady domáceho násilia. Do konca roka bude dostupná pre celé Slovensko a pre ďalšie rizikové situácie,“ informuje polícia na sociálnej sieti. Aplikácia je dostupná pre Android aj iPhone.

Polícia spustila pilotnú verziu aplikácie Pomáham chrániť, cez ktorú môžeš nahlásiť domáce násilie
Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa
Odporúčané
Prezidentka testovala policajnú aplikáciu Pomáham chrániť. Ako môže pomôcť aj tebe? Prezidentka testovala policajnú aplikáciu Pomáham chrániť. Ako môže pomôcť aj tebe? 30. júna 2020, 7:04

Keď nahlásiš domáce násilie, hliadka to príde overiť, aj keď oznámenie stiahneš

Podľa viceprezidentky Policajného zboru Jany Maškarovej si Trenčiansky kraj polícia vybrala preto, lebo má vhodné testovacie prostredie. „Je to malý kraj s rýchlou dostupnosťou policajných hliadok a s druhou najvyššou početnosťou prípadov domáceho násilia. Aplikáciu v Trenčianskom kraji testujeme už viac ako mesiac v rôznych testovacích prostrediach, či už sú to husto obývané oblasti, osamotené miesta, pivnice, les, ale napríklad aj výťah či mestská hromadná doprava,“ doplnila Maškarová.

Nasledovať bude Nitriansky kraj, do konca roka ukončia jej spustenie aj v Prešovskom a Košickom kraji. Aplikáciu si počas mesačného testovania stiahlo asi 600 ľudí, ale „naostro“ ju zatiaľ nikto nepoužil.

„Spustením aplikácie privolá obeť domáceho násilia prostredníctvom policajného dispečingu policajnú pomoc, dispečerovi ukáže súradnice. Užívateľ v ďalších krokoch môže špecifikovať udalosť, napríklad či má útočník zbraň a podobne,“ vysvetlil David Puchovský oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru.

Upozornil, že aplikácia nie je náhradou tiesňovej policajnej linky. Mal by si ju využívať len v prípade, že by ťa telefonát na políciu priamo ohrozil. 

Odporúčané
10 mafiánskych vrážd v Bratislave: Takto vyzerajú v súčasnosti popraviská podsvetia 10 mafiánskych vrážd v Bratislave: Takto vyzerajú v súčasnosti popraviská podsvetia 2. júla 2020, 9:23

Ako appka funguje? Hneď po prijatí signálu vyšle operačný dôstojník na miesto hliadku. Pri nahlasovaní sa tiež dajú konkretizovať okolnosti domáceho násilia (napríklad, či útočník má pri sebe zbraň), čo hliadke môže pomôcť lepšie vyhodnotiť situáciu. Ale nie je to povinné.

Notifikáciu môžeš aj odvolať, ale polícia si oznámenie aj tak preverí. Môže sa totiž stať, že násilník svoju obeť donúti, aby oznámenie stiahla.

Domov
Zdieľať
Diskusia