Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah organizácie Slovenský olympijský a športový výbor.
8. mája 2024, 10:00
Čas čítania 1:45
Sponzorovaný obsah

OH 2024 zažiješ aj v Bratislave. SOŠV predstavil Olympijský festival a ukázal, ako bude vyzerať náš národný dom v Paríži

ŠPORT OLYMPIJSKÉ HRY SLOVENSKO ŠPORT
Uložiť Uložené

Za olympijskými hrami nemusíš cestovať do Francúzska.

Prípravy olympijských hier 2024 v Paríži (26. 7. 2024 – 11. 8. 2024) vstupujú do svojej záverečnej fázy. Olympijský oheň už horí a postupne sa odrátavajú dni do otváracieho ceremoniálu, ktorý bude netradične mimo štadióna na rieke Seina. Počas tohto čakania Slovenský olympijský a športový výbor predstavil veľké novinky pre fanúšikov olympijských hier.

Olympijská atmosféra v Bratislave

Za olympijskými hrami nemusíš cestovať do Paríža, zažiješ ich aj v hlavnom meste Slovenska. Jazero Kuchajda sa počas parížskych hier totižto premení na športový areál, kde bude od 25. júla do 11. augusta Olympijský festival.

Môžeš sa tešiť na bohatý program ako súťaže, preteky, koncerty slovenských interpretov a disciplíny s viac ako 20 športmi. Na festivale sa budeš môcť odfotiť s úspešnými športovcami z minulosti, ale aj so súčasnými olympionikmi, ktorí na festival zavítajú po návrate z Paríža. Okrem iného si budeš môcť na veľkoplošnej obrazovke pozrieť priamy prenos z olympijských hier. Vstup na festival je zadarmo.

Mapa areálu Olympijského festivalu.
Mapa areálu Olympijského festivalu. Zdroj: SOŠV

„Vďaka licencii od MOV môžeme aj na Slovensko priniesť olympijskú atmosféru, ktorú mnohí Slováci ešte naživo nezažili. Ponúkame celým rodinám možnosť stráviť príjemné dni, vyskúšať si rôzne športové disciplíny v prítomnosti známych športových mien a ešte popritom podporovať našich olympionikov v ich parížskom snažení,“ povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Slovenský dom v Paríži aj pre verejnosť

V La Villette, jednom zo skrytých klenotov Paríža, vznikne Park národov, kde bude 13 národných domov, ktorých priestory budú slúžiť aj ako zázemie pre členov výprav. Jednotlivé štáty v nich odprezentujú svoju kultúru aj gastronómiu. Slovenský dom sa bude volať Domov tímu Slovensko a vyrastie v reštaurácii Ventrus.

„Po pandemických rokoch bude mať aj Slovensko na olympijských hrách svoj národný dom. Som hrdý, že sa nám podarilo nájsť priestory v Parku národov. Verím, že Slovenský dom sa stane miestom nezabudnuteľných zážitkov,“ informuje prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Takto bude vyzerať Slovenský dom.
Takto bude vyzerať Slovenský dom. Zdroj: sošv

Areál bude otvorený aj pre verejnosť. „Prepojenie športovcov, fanúšikov a podporovateľov olympijského tímu vytvorí v dome unikátnu atmosféru,“ povedal generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

Vďaka Slovenskému domu budú návštevníci olympijských hier vnímať Slovensko ako krásnu krajinu hodnú objavovania. V stánkoch zažijú spev, tanec, chute našich ikonických jedál a budú môcť vyskúšať slovenské výrobky.

Takto bude vyzerať Slovenský dom.Takto bude vyzerať Slovenský dom.Takto bude vyzerať Slovenský dom.Takto bude vyzerať Slovenský dom.
Zobraziť galériu
(6)

Slovensko má istých zatiaľ 16 miesteniek v 4 športoch: v atletike, cestnej cyklistike, streľbe a vo vodnom slalome. Vo viacerých športoch vyvrcholia kvalifikácie až koncom júna. Dnes je stopercentne isté len to, že Slovensko nebude mať zastúpenie v žiadnom z kolektívnych športov.

„Vzhľadom na vývoj kvalifikačných procesov očakávame, že do Paríža vyšleme výpravu s 30 až 35 športovcami. Verím, že sa do Paríža podarí prebojovať aj ďalším atlétom, plavcom, rýchlostným kanoistom, triatlonistom, lukostrelcom, zápasníkom a boxerom,“ objasnil riaditeľ športového oddelenia SOŠV Roman Buček.

Domov
Zdieľať
Diskusia