Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. júna 2020, 8:42
Čas čítania 1:07
Matej Krajčovič

Spálený benzín možno znova ožije. BMW investovalo do firmy, ktorá chce vyrábať palivá z CO2 vo vzduchu už tento rok

TECH BMW
Uložiť Uložené

Bez dodatočného znečistenia ovzdušia, za ceny ako pri tradičnom benzíne. Bude aj nafta a letecký benzín.

Benzínovým autám nakoniec možno ešte nemusí tak skoro odzvoniť, informuje New Atlas. Spoločnosť BMW totiž prostredníctvom svojej dcéry BMW i Ventures zainvestovala do startupu, ktorý chce z plynov CO2 v atmosfére vyrábať bežný benzín. Takáto produkcia by navyše mala byť ekologicky neutrálna, teda nevypúšťala by viac škodlivín, než z prostredia stiahne. 

Reč je o firme Prometheus Fuels, ktorá sa na trh chystá vstúpiť ešte tento rok.. Okrem benzínu vraj dokážu vyrábať dokonca aj diesel a letecký benzín. Všetko má poháňať solárna alebo veterná energia. 

Odporúčané
Autopilot v Tesle opäť fatálne zlyhal. Nereagoval na prevrátený nákladiak na diaľnici Autopilot v Tesle opäť fatálne zlyhal. Nereagoval na prevrátený nákladiak na diaľnici 4. júna 2020, 9:12

Molekuly CO2 sa zachytia prostredníctvom syntézy a separácie pretvoria na palivo, ktoré má rovnaké molekuly ako to, aké používame dnes. Nebolo by tak nutné vyrábať nové motory, čo je kameňom úrazu napríklad pri produkcii elektromobilov. 

Čerešničkou na torte má byť fakt, že cena takéhoto benzínu by sa nemala líšiť od bežných palív vyťažených zo zeme a spracovaných v rafinériách. Celý projekt tak vyzerá doslova ako rozprávka, no investícia zo strany BMW nám dáva nádej, že nejde o úplný nezmysel. 

Domov
Zdieľať
Diskusia