Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. júna 2020, 22:30
Čas čítania 1:02
Viktor Kniš

Niklová huta v Seredi na chvíľu ožila vďaka slovenskému projektu Scenery. Tvorcovia spájajú hudbu a zabudnuté slovenské „pamiatky“

HUDBA SCENERY
Uložiť Uložené

Projekt slovenských tvorcov Scenery (Scenéria) vznikol, aby podporil rozvoj súčasného hudobného umenia a rozšíril jeho pôsobnosť aj širokej verejnosti.

Projekt slovenských tvorcov Scenery vo svojom debutovom videu predstavil svoj zámer prezentovať krásy našej krajiny v kombinácii s kvalitnou hudbou.

Chmarošský viadukt si podmanil slovenský producent Blame Your Genes, ktorý sa môže pochváliť aj tým, že jeho hudba vychádza v prestížnom nemeckom labeli. Tentokrát sa o slovo hlási ďalší kvalitný domáci reprezentant elektronickej hudby – Jimmy Pé, ktorý má presah aj do zahraničia. Dnes je z neho bratislavský klubový rezident a svoju selekciu ukázal v Niklovej hute v Seredi. 

Problematická huta

Od nábehu výroby v roku 1963 produkovala Niklovka ročne 1700 až 3200 ton niklu a 60 ton elektrolytického kobaltu. Pracovalo v nej asi 1500 ľudí.

S bývalou Niklovou hutou v Seredi sa dnes spája hlavne slovo problematická. Polohou, stavom a povesťou zrejme nie je natoľko atraktívna, aby ju ochránili alebo prestavali na niečo hodnotné. A je príčinou jednej z najvážnejších enviromentálnych záťaží na Slovensku.

Na poli vedľa areálu je veľká halda lúženca, odpadu po výrobe niklu. Pozná ju väčšina Sereďanov. Hromadila sa tu od šesťdesiatych rokov minulého storočia – tak dlho, že je na vrstevniciach a reliéfoch všetkých máp.

Odporúčané
Vychutnaj si pohľad na banskoštiavnickú kalváriu zo všetkých uhlov. Scenery ju spája s modernou elektronickou hudbou Vychutnaj si pohľad na banskoštiavnickú kalváriu zo všetkých uhlov. Scenery ju spája s modernou elektronickou hudbou 27. decembra 2021, 13:30

Kopa má zrejme 6,5 milióna ton. Jej priemerná výška je 18 metrov, na niektorých miestach sa však halda dvíha až do výšky 35 – 40 metrov a nápadne tak kontrastuje s okolitým rovinatým reliéfom nivy Váhu.

Scenery spája umenie a dôležité miesta slovenskej histórie

Projekt slovenských tvorcov Scenery (Scenéria) sa snaží podporiť rozvoj súčasného hudobného umenia, vytvárať podmienky a podporné prostredie pre činnosť slovenských skladateľov, rozširovať pôsobnosť súčasného hudobného umenia širokej verejnosti a vytvárať priestor na spoluprácu v tomto prostredí na celoslovenskej a medzinárodnej úrovni.

V každom diele vystúpi kvalitný domáci reprezentant elektronickej hudby, pričom cieľom je prepojiť ju s atraktívnym miestom s bohatou históriu, ktoré však nepatrí medzi „mainstream“ pamiatky.

Odporúčané
Scenery ukáže krásy a históriu Slovenska v spojení s modernou elektronickou hudbou Scenery ukáže krásy a históriu Slovenska v spojení s modernou elektronickou hudbou 10. mája 2020, 18:00
Domov
Zdieľať
Diskusia