Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. apríla 2020, 11:29
Čas čítania 2:36
Dominik Vetrák

Recenzia: 4. séria La Casa de Papel

FILMY A SERIÁLY MONEY HEIST
Uložiť Uložené

Dráma od Netflixu sa vracia v plnej sile so 4. sériou!

La Casa de Papel je dnes už celosvetovým fenoménom. Ľudia sa na demonštráciách obliekajú ako titulní hrdinovia a spievajú ich hymnu Bella Ciao na znak solidarity, odboja a boja za spravodlivosť. Seriál pritom oslavuje zločincov ohrozujúcich zdravie a životy ľudí. Po skvelých 2 sériách sme sa minulý rok dočkali tej tretej, ktorá už taká dobrá nebola.

Vyzeralo to tak, že Netflix dal objednať pokračovanie len preto, aby na tom profitoval. Potom prišla správa, že na 4. sériu budeme čakať len 10 mesiacov a to vo mne vzbudilo obavy o ďalší pokles kvality. S radosťou však môžem povedať, že boli zbytočné. 4. séria je vynikajúca a predstavuje vrcholný návrat do formy. 

Príbeh pokračuje presne tam, kde sa skončil naposledy. Opäť tak sledujeme úsilie niekoľkých odhodlaných zlodejov so špičkovým vybavením a plánom, ako zarobiť desiatky miliónov. Príbeh štvrtej série naberie trochu nečakaný smer a som rád, že sa tvorcovia vyhli očakávanému klišé, kedy by Profesor po udalostiach 3. série trúchlil a začal robiť chyby.

Recenzia: 4. séria La Casa de Papel
Zdroj: Netflix

Postavy si udržali svoje charakteristické črty. Nie sú nasilu hlúpe a tak nakoniec zo svojich problémov sčasti vykľučkujú. Seriál doteraz pôsobí dojmom, že to partii zlodejov vyjde, nech už musia akokoľvek improvizovať. Jediným otáznikom je tak to, čo ich to bude stáť a kto si to prípadne odskáče. 

Tento koncept funguje a je nesmierne zábavný, aj keď nelogický. Aj v 4. sérii sa udeje niekoľko vecí, ktoré veľmi nedávajú zmysel. Je však jasné, že seriál by sa potom zbavil dôležitých zdrojov konfliktu a chaosu. Pri žánri o zlodejoch a prepadoch si asi treba zvyknúť na to, že niektoré veci logicky nebudú dávať úplne zmysel. Ak seriálu odpustíš tento nedostatok, čaká ťa veľká porcia zábavy a množstvo hodín s obľúbenými postavami.

8 nových dielov som si pozrel v piatok ešte po pracovnej dobe. Seriál je nesmierne návykový a niekedy sa končí skvelými cliffhangermi. Ide o neukončené dejové linky či scény, ktoré ťa donútia okamžite pozerať ďalší diel, aby si sa dozvedel, čo sa stane. Nejde o zlé namotávky či príliš napínavé momenty. Častokrát ma len zaujímal osud postavy alebo to, ako sa celá situácia vyvrbí.

V seriáli sa vždy niečo deje, a tak som sa nikdy nenudil. Prítomné sú opäť geniálne flashbacky z minulosti, vďaka ktorým sa môžeme znova stretávať s Berlinom. Taktiež vďaka nim odhaľujeme viac zo života našich milovaných postáv a ich psychologických charakteristík. 

Recenzia: 4. séria La Casa de Papel
Zdroj: Netflix

Profesor má v rukáve stále nejaké eso a seriál poteší aj tým, že nás postupne zoznamuje s ďalšími časťami plánu. Divák sa tak stále dočká ďalších prekvapení, ktoré si tvorcovia nechávali na neskôr. Dávajú rovnaký význam, ako keby ich odhalili v minulej sérii. Namiesto toho, aby vyložili všetky karty na stôl, ich odkrývajú postupne a tak sa môže stať, že sa dočkáme množstva prekvapení aj v ďalšom pokračovaní. 

Seriál sa ani v 4. sérii nebojí dať zbohom niektorým postavám. Neustále ich pritom skúša, po fyzickej aj psychickej stránke. Postavy sú nakoniec aj tak najsilnejšou zbraňou La Casa de Papel. Tvorcovia sa s nimi pekne vyhrali, každej vytvorili rozdielnu a špecifickú osobnosť, a tak sa môžeš zamilovať do všetkých iným spôsobom. Sú uveriteľné, sympatické a vďaka tomu, že robia chyby, aj autentické. 

Recenzia: 4. séria La Casa de Papel
Zdroj: Netflix

4. séria La Casa de Papel sa kvalitou vracia na začiatok, čo nás všetkých nesmierne teší. Príbeh dokáže stále prekvapiť, zvraty ho vždy dokážu nakopnúť a ty sa nebudeš vedieť odtrhnúť od obrazovky. Musíš sa len zmieriť s nelogickými vecami a tiež faktom, že v 4. sérii nepredstavili tvorcovia ani jednu novú postavu. Snáď to v 5. sérii napravia. Tej 4. však udeľujem osem a pol bodu z desiatich. Ak by som však mal hodnotiť návykovosť a zábavnosť seriálu, ktorý dokážem pozerať nepretržite od rána do večera, dal by som 10/10 a ako prvý by som ti odporučil práve tento. 

PS: Ide asi o jediný seriál, pri ktorom nepretáčam intro (Okej, ešte si ho pozriem pri Better Call Saul, ale to trvá pár sekúnd). Tá hudba je jednoducho dokonalá. 

PS2: Poteší aj spracovanie LGBTI a najmä #MeToo tematiky. Snáď si ale násilník odnesie v piatej sérii viac ako nevraživé pohľady.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia