Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. apríla 2020, 14:24
Čas čítania 1:58
Peter Puterka

Fertucha je v Bratislave pojem. Rodinná pekáreň pečie koláče ako málokto

GASTRO
Uložiť Uložené

Začali podnikať bez skúseností z biznisu, získali podnikateľské ocenenie a ukazujú, ako majú vyzerať kvalitné koláče.

Tento článok vznikol v rámci kampane #VDAKATEBE. Refresher rozdá 100 000 eur v podobe inzercie zadarmo malým podnikateľom a iným subjektom, ktorí to najviac potrebujú.

Kampaň #VDAKATEBE môžeme realizovať vďaka predplatiteľom REFRESHER+, ak ju chceš podporiť, predplatné si môžeš zakúpiť tu. Návod, ako poslať tip na prevádzku nájdeš tu

Sestry Barbora a Petra Bilčíkové a Lucia Čierna sa hneď po materskej rozhodli zmeniť svoj život a založiť si vlastný biznis. Tak vznikla rodinná pekáreň Fertucha. Ak patríš medzi Bratislavčanov, ktorí si potrpia na klasické koláče, Fertuchu už asi poznáš. Táto štýlová prevádzka ťa ľahko zláka svojou sladkou vôňou v rušnom Freshmarkete, alebo na Košickej ulici či v petržalských Slnečniciach. Za to, ako svoj biznis manažujú už dostali aj ocenenie pre začínajúceho podnikateľa roka 2017. V prvom rade sú to však milovníčky pečenia.

Dôraz na kvalitu majú aj vo svojom manifeste. „Sme malá rodinná pekáreň zameraná na koláče z kvalitných surovín, pripravovaných ručne, tak ako doma,“. Tým, že koláče vo Fertuche pečú aj predávajú na jednom mieste, je zaručená ich čerstvosť. „Používame len pravé maslo (žiaden margarín), poctivý plnotučný tvaroh, vajíčka z podstieľkového chovu, smotanu bez stabilizátorov, sezónne ovocie z nášho regiónu. Pri dodávkach surovín dávame prednosť lokálnym výrobcom a pestovateľom,“ dodávajú na svojej stránke.

(zľava) Lucia Čierna, Barbora Bilčíková a Petra Bilčíková
(zľava) Lucia Čierna, Barbora Bilčíková a Petra Bilčíková Zdroj: Fertucha

Keď zavreli Freshmarket, predávali v Starej tržnici

Svoju prvú prevádzku otvorili ešte v pôvodnom Freshmarkete, v poslednom voľnom stánku. Zariadenie nakúpili z rodinných úspor a bez väčších kalkulácií jednoducho dúfali, že keď budú ponúkať kvalitu, investícia sa im vráti. Získali prvých stálych zákazníkov, lenže Freshmarket čakala veľká prestavba a sťahovanie na nové miesto. Aby ostali na očiach, koláče predávali aspoň na sobotnom trhu v Starej tržnici. Aj vďaka tomu ustáli prvé ťažké obdobia. Nikdy pritom neinvestovali veľa do reklamy. Svoju prevádzku obnovili hneď po otvorení nového Freshmarketu a po čase k nej pridali aj ďalšie na Košickej ulici a v petržalských Slnečniciach.  

V ponuke fertuchy nájdeš klasické domáce kysnuté koláče s makom, džemom alebo tvarohom a ovocím, cheescaky, torty, brownies, bábovky, ale aj slané quiche.

Ak nepoznáš Fertuchu, je najvyšší čas to napraviť. Rodinná prevádzka v Bratislave posunula level koláčov na novú úroveň
Zdroj: Fertucha

Sortiment sa počas roka mení, podľa toho, čo sezóna ponúka. Jahodový koláč  len z čerstvo nazbieraných jahôd z regiónu, rovnako aj marhulový, slivkový, ríbezlový. Nenájdeš v nich žiadne umelé náhrady, dochucovadlá, stabilizátory alebo farbivá.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Fertucha tvoja koláčovňa (@fertucha.pekaren),

Pečú aj v čase pandémie

Situácia, ktorá nastala počas pandémie je pre Fertuchu ďalšia výzva. Časť jej zákazníkov už bola zvyknutá objednávať si ich obľúbené koláče a torty online, preto nemuseli e-shop budovať nanovo. Ako hovorí jedna zo zakladateliek Fertuchy, „ešte predtým ,ako vláda vyhlásila povinnosť zatvoriť kaviarne a reštaurácie, sme všetky naše prevádzky zatvorili, aby sme minimalizovali riziko, šírenia vírusu a vypracovali postupy, ako našu výrobu upraviť, aby sme mohli v relatívne bezpečnom móde fungovať ďalej,“. 

Ak nepoznáš Fertuchu, je najvyšší čas to napraviť. Rodinna prevádzka v Bratislave posunula level koláčov na novú úroveň
Zdroj: Fertucha

Dnes funguje iba jediná z troch prevádzok, konkrétne vo Freshmarkete, ktorá teraz slúži ako predajňa, kde si môžeš tiež objednať, alebo vyzdvihnúť koláče. Ak sa rozhodneš nakúpiť cez e-shop Fertuchy, donášku v Bratislave budeš mať zadarmo. Podporíš tak lokálnu výrobu a zároveň si aj dobre pochutíš. Nemusíš pritom nikam chodiť. Spravili sme ti chuť?

 

Ak nepoznáš Fertuchu, je najvyšší čas to napraviť. Rodinná prevádzka v Bratislave posunula level koláčov na novú úroveň
Zdroj: Fertucha
Domov
Zdieľať
Diskusia