Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2020, 14:25
Čas čítania 0:35
Vl Mi

Aktivisti sa zamkli o bránu Úradu vlády. Chcú tak upozorniť na klimatické zmeny

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Prvým nevyhnutným krokom je vyhlásenie stavu klimatickej núdze, tvrdia.

Pred Úradom vlády sa zišli aktivisti a zamkli sa o bránu. Ich cieľom je, aby štát vyhlásil stav klimatickej núdze. 

„Politika štátu, prijímaná legislatíva a výdavky by mali byť primárne prehodnotené z hľadiska prebiehajúcej klimatickej zmeny. Ďalšou požiadavkou je dosiahnutie stavu uhlíkovej neutrality už v roku 2025. Požadujeme tiež zriadenie Zhromaždenia občanov (citizens' assembly), ktoré by dohliadalo na nevyhnutné zmeny, aby tak bol v súčasnej núdzovej situácii vytvorený účelný demokratický nástroj,“ napísali na Facebooku.

Podľa nich sú tieto parlamentné voľby dôležité a rozhodnú o osude krajiny. „Ak tieto štyri dôležité roky premrháme, len tým predĺžime agóniu a uskutočnenie potrebných krokov bude neskôr o to viac bolestivé.“

Cieľom hnutia Extinction Rebellion Slovakia  je apelovať na vládu, aby začala jasne riešiť klimatickú krízu. Hnitie bolo založené v Anglicku, upozornili na seba už v minulosti.

Ikonickú fontánu v tvare zemegule na Hodžovom námestí zakryli koncom augusta do červenej plachty. Na nej bol nápis Zem horí.  

Odporúčané
Zem horí. Fontánu pred prezidentským palácom aktivisti zakryli červenou plachtou Zem horí. Fontánu pred prezidentským palácom aktivisti zakryli červenou plachtou 30. augusta 2019, 17:40
Domov
Zdieľať
Diskusia