Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. augusta 2019, 17:40
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Zem horí. Fontánu pred prezidentským palácom aktivisti zakryli červenou plachtou

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Chcú tak poukázať na požiare po celom svete.

Refresher pravidelne informuje o klimatických problémoch. Napísali sme už niekoľko článkov o požiaroch na Sibíri, sledujeme, čo sa deje v Amozonských pralesoch. Aktivisti v Bratislave sa rozhodli, že na problémy upozornia svojským spôsobom.

Ikonická fontána v tvare zemegule na Hodžovom námestí bola zakrytá do červenej plachty. Na nej boj nápis Zem horí a plamene. Fotografiu zverejnili aktivisti na svojom profile na sociálnej sieti. „Na Sibíri horia lesy o rozlohe 4,3 milióna hektárov, čo je rozloha väčšia ako Dánsko, pričom od začiatku roka zhorelo 13,1 miliónov hektárov. V boreálnych lesoch na Sibíri sú požiare bežné, avšak tento rok dosiahli obrovský rozsah,“ napísala organizácia Extinction Rebellion Slovakia.

Cieľom hnutia  je apelovať na vládu, aby začala jasne riešiť klimatickú krízu. „Zemeguľu, ktorá je súčasťou Fontány mieru na Hodžovom námestí sme prekryli červenou látkou, aby sme poukázali na závažnosť globálneho otepľovania a masívneho odlesňovania,“ vysvetľujú svoje konanie.

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

Červená látka je podľa nich symbolom tisíciek požiarov, ktoré sú v súčasnosti po celom svete. „Dym z boreálnych lesov na Sibíri presahuje veľkosť Európskej únie, rozsiahle požiare v dažďových pralesov Južnej Ameriky vidieť aj z vesmíru.“ Odlesnená pôda slúži na pestovanie a chov dobytka, ktorý je exportovaný aj do Európy vrátane Slovenska. „Našim cieľom bolo poukázať na to, že aj obyvatelia a obyvateľky Slovenska sú súčasťou tohto problému,“ píšu v statuse pod fotkou.

Domov
Zdieľať
Diskusia