Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2020, 18:23
Čas čítania 0:32
Tina Hamarova

„Marsotrasenie“, teda otrasy pod povrchom Marsu, existujú. Potvrdila to americká sonda

„Marsotrasenie“, teda otrasy pod povrchom Marsu, existujú. Potvrdila to americká sonda
Zdroj: Twitter/wtfiscrackin
ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR ZEMETRASENIE
Uložiť Uložené

Sonda InSight od NASA skúma povrch Marsu už od novembra 2018.

Americká planetárna sonda InSight, ktorá pristála na Marse v novembri 2018, potvrdila už približne 450 „zatrasení“ červenej planéty. Seizmická aktivita na Marse je podľa týchto zistení väčšia ako na Mesiaci, ale menšia ako na Zemi. Sila „marostrasenia“ väčšinou nepresiahne 3 až 4 stupne magnitúdy. 

„Tým, ako sa Mars postupne ochladzuje, sa zároveň akoby sťahuje dovnútra, čo spôsobuje lámanie vonkajších krehkých vrstiev, ktoré sa chcú udržať na povrchu. To je podľa nás dlhodobá príčina otrasov,“ povedal pre agentúru Reuters planetárny geofyzik a vedúci misie sondy InSight Bruce Banerdt z NASA.

Nové dáta pomôžu vedcom pochopiť zloženie červenej planéty. Podľa predošlých výskumov sa totiž neskladá z tektonických dosiek ako Zem. 

Odporúčané
Takto znie Mars. NASA vyslala na červenú planétu sondu, ktorá skúma jej aktivity Takto znie Mars. NASA vyslala na červenú planétu sondu, ktorá skúma jej aktivity 4. októbra 2019, 7:30

Sonda InSight tiež potvrdila, že na Marse sa nachádzajú lokálne magnetické polia, ktoré sú až desaťkrát silnejšie, ako predpokladali. Prináša tiež nové informácie o marťanskej atmosfére.

Domov
Zdieľať
Diskusia