Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. februára 2020, 13:46
Čas čítania 1:31
Viktor Kniš

Opoziční poslanci blokovali rečnícky pult. Držali tortu, ktorá symbolizuje svadbu medzi Smerom a ĽSNS, schôdzu presunuli na zajtra

NEWS
Uložiť Uložené

V Národnej rade vznikol veľký chaos počas začiatku mimoriadnej schôdze o 13. dôchodkoch a zrušení diaľničných známok.

Aktualizované 13:55

Andrej Danko oznámil, že kvôli blokovaniu rečníckeho pultu posúva mimoriadnu schôdzu na stredu ráno o 9:00.

Šesť opozičných poslancov z PS/Spolu na začiatku mimoriadnej schôdze k 13. dôchodkom a zvýšeniu rodinných prídavkov blokovalo rečnícky pult. Žiadali, aby o zákonnosti schôdze rozhodol Ústavný súd. Zákony, ktoré majú byť schválené, totiž označuje opozícia za predvolebnú korupciu.

Opoziční poslanci blokujú rečnícky pult počas mimoriadnej schôdze. Držia tortu, ktorá symbolizuje svadbu medzi Smerom a ĽSNS
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

V rukách zároveň držali svadobnú tortu, ktorá má symbolizovať manželský vzťah medzi stranou Smer Roberta Fica a extrémistickou ĽSNS Mariana Kotlebu. Protestujúci poslanci chceli poukázať na to, že tieto dve strany potichu spolupracujú, aj keď je Smer v koalícii a Kotlebovci sú v opozícii. Naznačujú, že by mohli nadviazať aj povolebnú spoluprácu, aj keď to v diskusiách vylučujú. 

Predseda NR SR Andrej Danko, ktorý schôdzu viedol, viackrát vyzval šesticu poslancov, aby miesto pri rečníckom pulte opustili, oni odmietli. Najprv im dal čas do od 13:15 do 13:25, potom ich upozornil ešte raz a dal im ďalších 5 minút s tým, že ak neodídu, nechá ich vykázať a následne zvolal poslanecké grémium.

Schôdzu mohli otvoriť vďaka hlasom členov Demokratickej strany

Utorková mimoriadna schôdza parlamentu mohla byť otvorená len vďaka tomu, že sa prezentovali bývalí členovia SaS, ktorí pôsobia v Demokratickej strane – Ľubomír Galko, Natália Blahová, Vladimír Sloboda, Renáta Kaščáková a Jozef Rajtár. „Sme v robote a sme pripravení pracovať a vysvetliť v rozprave, čo si o jednotlivých návrhoch smerákov myslíme,“ napísal Galko na Facebooku. Ak by sa neprezentovali, schôdza by nebola vôbec. 

Situáciu už prostredníctvom oficiálnej facebookovej stránky Demokratickej strany okomentoval jej predseda Michal Kravčík, ktorý kandiduje z druhého miesta. Päticu svojich kolegov kandidujúcich z 1., 3.,4., 11. a 15. miesta vyzval na odchod. „Členovia DEMOKRATICKEJ STRANY, poslanci NRSR na čele s Galkom sa rozhodli podieľať na volebnej korupcii. Moju dôveru definitívne stratili a žiadam ich o odchod z volebnej kandidátky Demokratickej strany,“ napísal Kravčík.

Beblavý nevylúčil, že budú pokračovať v protestoch zajtra

Krátko po prerušení schôdze mal Miroslav Beblavý krátky tlačový brífing, na ktorom skonštatoval, že tichý protest mal zmysel. Dodal, že mal podporu aj od zvyšku demokratických opozičných strán, ktorí mu sľúbili, že ak by sa niekto pokúsil fyzicky napadnúť šesticu protestujúcich, prídu ich brániť vlastným telom. Andrej Danko totiž poslancom blokujúcim rečnícky pult povedal, že ich nechá vyviesť z priestorov Národnej rady. 

„Môžem vás len uistiť, že náš protest nekončí, budeme pokračovať v ochrane ústavnosti a zákonnosti,“ odpovedal Beblavý na otázku, či budú v protestoch podobným alebo rovnakým spôsobom pokračovať aj zajtra.

Domov
Zdieľať
Diskusia