Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2020, 17:22
Čas čítania 2:48
Viktor Kniš

Súd s Kočnerom v prípade vraždy má raketové tempo. Čo sa bude diať v nasledujúcich dňoch a kto môže usvedčiť vrahov?

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Čakajú nás výpovede znalcov, môže sa čítať Threema a ak má ešte Kočner snahu brániť sa, mal by sa aktivizovať.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová, ktorá už odúsdila mafinánov aj ministrov, vedie hlavné pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vo veľmi svižnom tempe, zároveň si dáva pozor na detaily a každý procesný úkon.

Odporúčané
8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 13. novembra 2019, 13:48

Rekapitulácia prvých šiestich dní procesu

Najsledovanejší súdny proces v histórii Slovenska má za sebou prvých šesť pojednávacích dní, počas ktorých vypovedali dvaja korunní svedkovia – šéf sledovacieho komanda a bývalý príslušník SIS Peter Tóth a sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó. 

Vypovedali aj obžalovaní – strelec Miroslav Marček sa k vražde priznal. Popísal ako ju vykonal a všetky okolnosti a skutok oľutoval. Sudkyňa preto navrhla, aby bol vyčlenený na samostatné konanie. Jeho bratranec Tomáš Szabó, ktorý mal byť šoférom sa nepriznal, namiesto toho predniesol svoju verziu o tom, ako chodil do Veľkej Mače pre to, že chcel od miestneho obyvateľa kúpiť babetu. Tvrdí, že keď 21. februára 2018 prišli do obce s Marčekom, aby Kuciaka zbili, už boli so snúbenicou mŕtvi. 

Prokurátor predvolal aj ďalších svedkov, ktorí postupne dokresľovali situáciu, niektorí väčšími, iní menšími kúskami skladačky. Vypovedali kolegovia Kuciaka, ktorí skonštatovali, že Marian Kočner skutočne mal motív dať zavraždiť ich kolegu, pretože svojimi zisteniami v článkoch priamo ohrozoval viac ako 100-miliónový majetok podnikateľa z tzv. mafiánskych zoznamov. Veľmi emotívne boli výpovede rodičov, šéf Penty Haščák vysvetľoval správu „od**banie č**áka“ a obžaloba má veľké pochybnosti o pravosti výpovede nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra, ktorý poprel všetky skutočnosti známe z komunikácie z Threemy. 

Súd s Kočnerom v prípade vraždy má raketové tempo. Čo sa bude diať v nasledujúcich dňoch a kto môže usvedčiť vrahov?
Zdroj: TASR

Nič už nebráni v čítaní Threemy

Pravosť Threemy po malých segmentoch dokazovali vo výpovediach aj samotní svedkovia, napríklad Peter Tóth, ale aj Jaroslav Haščák, ktorí potvrdzovali, že si skutočne s Kočnerom správy písali. Niektorí svedkovia potvrdili jej pravosť aj nevedomky, keď odpovedali na otázky Romana Kvasnicu, pri ktorých sa na prvý pohľad mohlo zdať, že s prípadom nesúvisia.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová  vyhlásila, že senát po porade nemá pochybnosti o zákonnosti získania správ z Threemy. Skonštatovala, že zatiaľ súd komunikáciu z Kočnerovho telefónu nevykoná ako dôkaz. Môžu to však spraviť kedykoľvek, otázkou je už len to, akým spôsobom k tomu pristúpia. Či budú napríklad správy premietať v pojednávacej miestnosti.

Odporúčané
10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 25. októbra 2019, 12:15

22. januára prokurátor povedal, že už nechce predvolávať žiadnych ďalších svedkov. Obžalobe ešte zostáva vykonanie listinných a vecných dôkazov. Práve medzi nimi je aj komunikácia z Threemy, ktorú získal z Kočnerovho iPhone X (model Bentley). 

Právni zástupcovia oboch strán sa zhodli, že ďalších svedkov nemusia predvolať a bude stačiť, keď ich výpovede prečítajú. Rovnako by mali prečítať aj niektoré znalecké posudky. Marek Para navrhol, aby znalca IT Jaroslava Ostera vypočli osobne.

Súd s Kočnerom v prípade vraždy má raketové tempo. Čo sa bude diať v nasledujúcich dňoch a kto môže usvedčiť vrahov?
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Kto bude vypovedať? 

V pondelok 3. februára budú vypovedať dve znalkyne z odboru antropológie, ktoré mali počas vyšetrovania skúmať kamerové záznamy z Veľkej Mače z dňa vraždy a z predchádzajúcich dní, počas ktorých mali ísť páchatelia obhliadnuť miesto činu. Vo obci, kde žili Ján Kuciak a Martina Kušnírová je 30 kamier, ďalšie záznamy mohla polícia získať od vodičov motorových vozidiel, ktorí využívajú záznamové zariadenia inštalované tak, aby zaznamenávali, čo sa deje na ceste. 

Znalkyňa Oľga Petrusová vyrobila antropologický posudok, v rámci ktorého skúmala pohyb Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa. Pred súdom bude prezentovať svoje závery týkajúce sa toho, či je pohyb osoby zachytenej bezpečnostnými kamerami pri futbalovom štadióne vo Veľkej Mači zhodný s pohybom niektorého z obžalovaných. 

Ďalšia odborníčka, Michaela Rendeková bude vypovedať v súvislosti so svojim znaleckým posudkom, kde kontrolovala slová Miroslava Marčeka, ktorými opísal vraždu podnikateľa Molnára. Marček vypovedal, ako sa dostal na pozemok, ako vykonal vraždu a ako použil zbraň. Jeho výpoveď Rendeková analyzovala z technického hľadiska.

Odporúčané
Takto vyzerá Marian Kočner v plavkách na miliónovej jachte, ktorú mu štát so zvyškom majetku nezaistil Takto vyzerá Marian Kočner v plavkách na miliónovej jachte, ktorú mu štát so zvyškom majetku nezaistil 26. januára 2020, 17:29

Bude vypovedať Alena Zsuzsová? 

Alena Zsuzsová zatiaľ vypovedať nebude. Najprv síce povedala, že je ochotná postaviť sa pred súd potom, čo svoju verziu prednesie Zoltán Andruskó. Potom však požiadala, aby sa pojednávanie v januári a vo februári konalo v jej neprítomnosti s výnimkou 22. januára. Vtedy prišla a aj keď dostala možnosť vypovedať, opäť ju odmietla.  

„Moju celú úplnú výpoveď aj kde sa chcem vyjadriť k pánovi Andruskóovi, k pánovi Kočnerovi a k ostatným okolnostiam okolo toho, ktoré viedli k tomu, že sme vlastne obžalovaní, sa chcem vyjadriť na tom ďalšom vytýčenom pojednávaní, ktoré bude,“ povedala senátu Zsuzsová s tým, že Andruskó klame a presnejšie to uvedie vo svojej výpovedi.  „Potom aj na tisíc otázok, každému, veľmi rada,“ dodala. 

Zsuzsová počas najbližších troch dní nebude na pojednávaní prítomná a zatiaľ nie je jasné, kedy bude hlavné pojednávanie pokračovať. Predsedníčka senátu Sabová to oznámi pravdepodobne vo štvrtok. 

Súd s Kočnerom v prípade vraždy má raketové tempo. Čo sa bude diať v nasledujúcich dňoch a kto môže usvedčiť vrahov?
Zdroj: TASR - Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia