Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
26. januára 2020, 17:29
Čas čítania 1:52
Viktor Kniš

Takto vyzerá Marian Kočner v plavkách na miliónovej jachte, ktorú mu štát so zvyškom majetku nezaistil

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Aj táto nahrávka naznačuje, že Kočnerovi záležalo na materiálnych veciach, ktoré mu Ján Kuciak priamo ohrozoval svojimi článkami.

Marianovi Kočnerovi veľmi záležalo na jeho hmotnom majetku, čo dokazuje aj 20-minútová nahrávka, ktorú zverejnil Denník N. Podnikateľ obžalovaný z dvojnásobnej úkladnej vraždy na nej rozpráva o svojej jachte – ide o monológ, v ktorom opisuje, ako sa k nej dostal, aké sú jej technické parametre a akým spôsobom ju využíva. Opisuje, že na nej trávi približne 75 až 85 dní do roka, ak by to bolo menej, neoplatilo by sa mu ju kupovať. 

Luxusná loď má 22 metrov a Kočner ju nazval Pegas. Ide o značku Ellegance a z nahrávky vyplýva, že si ju podnikateľ zapletený aj do mnohých káuz ekonomického charakteru, zadovážil na medzinárodnom veľtrhu, pretože si ju následne mohol dať upraviť podľa svojich predstáv. „Mám loď presne takú, akú som chcel, a môžem povedať, že mi na nej naozaj nič nechýba,“ hovorí na nahrávke. 

Denník N zverejnil aj celú – skoro 20 minút dlhú nahrávku Kočnerovho monológu o jachte. 

Dôvodov, prečo je táto nahrávka zaujímavým kúskom do skladačky o Kočnerovi, je hneď niekoľko. Keď v závere stredajšieho hlavného pojednávania v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej právni zástupcovia poškodených zisťovali, aké sú prípadné možnosti Kočnera uhradiť škodu 1 milión eur Zlatici Kušnúrovej a ďalší 1 milión Kuciakovcom, okrem zmeniek spomenuli aj jachtu. 

Práve luxusná jachta Pegas v odhadovanej hodnote asi 4 milióny eur nie je súčasťou majetku, ktorý prokurátor Marianovi Kočnerovi v auguste 2018 zaistil. 

Podľa dostupných informácií je dôvodom skutočnosť, že ju nemal registrovanú na Slovensku, ale na Malte. Denník N preveroval, prečo prokuratúra nevyužila trestný poriadok a na základe medzinárodnej zmluvy túto časť majetku nezaistila, zatiaľ sa však odpovede nedočkal. 

Kočner a jeho jachta Pegas.
Kočner a jeho jachta Pegas. Zdroj: Foto – archív N

Keď sa Daniel Lipšic na jachtu pýtal, v skutočnosti to nebolo prvýkrát, čo ju niekto v pojednávacej miestnosti spomenul. Jeden z korunných svedkov Peter Tóth vo svojej výpovedi pred senátom označil za dôležitý moment, keď ho Marian Kočner zobral na dovolenku do Chorvátska práve na túto jachtu. 

Peter Tóth tvrdí, že vďaka návšteve luxusnej lode pochopil, ako si Marian Kočner zakladá na svojom majetku a aký má k nemu vzťah. Bývalý príslušník SIS skonštatoval, že takú jachtu nemajú ani miliardári a uvedomil si, že sa mohol Kočner báť, ako mu Ján Kuciak svojimi článkami priamo ohrozuje luxus, ktorý tak miloval. 

Odporúčané
Záznam z 3. dňa zo súdu s Kočnerom: Ak sa novinári nezľaknú po vražde Kuciaka, zabijú ďalšieho, povedal vraj Kočner Tóthovi Záznam z 3. dňa zo súdu s Kočnerom: Ak sa novinári nezľaknú po vražde Kuciaka, zabijú ďalšieho, povedal vraj Kočner Tóthovi 15. januára 2020, 7:44

„Keď som si spätne prečítal články Jána Kuciaka, tak som pochopil, že keď sa týmito vecami začnú zaoberať orgány činné v trestnom konaní a keď bude odsúdený na prepadnutie majetku, tak príde o celý tento luxusný život,“ povedal pred súdom Tóth. Ďalej svedok tvrdil, že mu Marian Kočner mal na tejto jachte povedať, že ak sa nezľaknú novinári po jednej vražde, zabijú ďalšieho. Ak ani potom, zabili by politika. 

Tóth nepovedal vo svojej výpovedi celú pravdu. Kočner využil možnosť pýtať sa ho otázky a zaujímalo ho, kto ešte bol na tejto jachte. Tóth síce povedal, že len pes Brenda, neskôr novinári zverejnili informáciu, že tam bola aj riaditeľka Čistého dňa Zuzana Tománková.

Odporúčané
Kto bol s Marianom Kočnerom na jachte v Chorvátsku? Okrem Petra Tótha aj Tománková z Čistého dňa, dokazuje video Kto bol s Marianom Kočnerom na jachte v Chorvátsku? Okrem Petra Tótha aj Tománková z Čistého dňa, dokazuje video 19. januára 2020, 18:18
Domov
Zdieľať
Diskusia