Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2020, 19:52
Čas čítania 3:11
Viktor Kniš

5 najdôležitejších momentov z štvrtého dňa megaprocesu s Kočnerom: Bojí sa Kočner pozrieť do očí kolegom zavraždeného Kuciaka?

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Aj dnes sme naživo z Pezinka sledovali pokračovanie hlavného pojednávania v prípade zavraždeného novinára a jeho snúbenice.

Hlavné pojednávanie v prípade dvojnásobnej úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej dnes pokračovalo štvrtým dňom. Predsedkyňa senátu na pondelok 20. januára naplánovala vypočutie viacerých dôležitých svedkov.

Pojednávanie bolo špecifické hlavne tým, že svedkovia vypovedali relatívne rýchlo, Marian Kočner sa pýtal minimum otázok a taktiež sme sa dočkali náznaku, že čoskoro bude možné čítať prepisy z údajnej komunikácie z aplikácie Threema.

Okrem šéfa Penty Jaroslava Haščáka prišiel aj Norbert Bödör. Meno nitrianskeho podnikateľa zaznelo už počas prvých troch dní pojednávania v Pezinku viackrát, zakaždým v súvislosti s jeho dobrými kontaktmi na polícii a prokuratúre, čo v utorok poprel. Prokurátor aj právni zástupcovia poškodených preto otvorili otázku možného trestného stíhania za krivú prísahu. 

Odporúčané
Záznam zo 4. dňa súdu s Kočnerom: Bödör poprel lustráciu Jána Kuciaka, Haščák potvrdil Kočnerovu snahu ovplyvňovať médiá Záznam zo 4. dňa súdu s Kočnerom: Bödör poprel lustráciu Jána Kuciaka, Haščák potvrdil Kočnerovu snahu ovplyvňovať médiá 20. januára 2020, 7:34

1. Jaroslav Haščák potvrdil Threemu

Oligarcha Jaroslav Haščák pred súdom potvrdil, že sa Marian Kočner cez neho pokúšal ovplyvňovať médiá. Primárne malo ísť o tie, ktoré patria do portfólia investičnej skupiny Penta.  „Chcel využiť náš vzťah na to, aby som vplýval na konkrétnych redaktorov alebo šéfredaktorov, aby tie výstupy boli menej kritické,“ dodáva Haščák. 

Jaroslav Haščák pred súdom tvrdil, že si s Kočnerom písali cez šifrovanú aplikáciu Threema a v rovnakej aplikácii mu Marian Kočner v čase asi mesiac pred vraždou Jána Kuciaka skutočne zaslal správu „Pracujem na od**baní čuráka.“

Haščák pred súdom tvrdí, že si je na 100 % istý, že sa týka vyšetrovateľa Kyselicu. Haščák hovoril o pokuse odstaviť bývalého vyšetrovateľa Kyselicu od prípadu objednávky vraždy Silvie Volzovej Pavlom Ruskom. 

5 najdôležitejších momentov z tretieho dňa megaprocesu s Kočnerom: Bojí sa Kočner pozrieť do očí kolegom zavraždeného Kuciaka?
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

2. Norbert Bödör všetko poprel

Norbert Bödör poprel, že by ho Marian Kočner požiadal o pomoc pri sledovaní. Tvrdí, že sa finančne nepodieľal na zbieraní kompromitujúceho materiálu na novinárov, ako tvrdil svedok Peter Tóth. 

Korunný svedok Zoltán Andruskó vo výpovedi tvrdil, že po vražde Jána a Martiny mali prístup k utajovaným informáciám z vyšetrovania, ktoré mohli pochádzať aj od ľudí, na ktorých mal podľa údajnej komunikácie z Threemy dosah práve Bödör. Ten však kontakty poprel. 

Nejasne vysvetlil nitriansky podnikateľ aj to, prečo sa dostavil na výsluch polície ešte pred tým, ako bol predvolaný. Vraj mu to poradil právnik.

Podľa právneho zástupcu Kuciakovcov Daniela Lipšica by mal byť Bödör stíhaný za krivú výpoveď. „Je evidentné, že vypovedal v úplnom rozpore s jeho komunikáciou s Marianom Kočnerom. V princípe na každú jednu otázku odpovedal, že to tak nebolo alebo si na to nespomína. Komunikácia je jednoznačná, bola dlhodobá a musím povedať, že je verifikovaná ďalšími dôkazmi,“ povedal pred novinármi Lipšic s tým, že ak má ktokoľvek pocit, vrátane Bödöra, že príde na súd a bude vytrvalo klamať, musí niesť trestnú zodpovednosť za krivú prísahu.

5 najdôležitejších momentov z tretieho dňa megaprocesu s Kočnerom: Bojí sa Kočner pozrieť do očí kolegom zavraždeného Kuciaka?
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

3. Čítanie Threemy nateraz sudkyňa nepovolila

Výpovede svedkov sa dnes týkali aj toho, čo je napísané v prepisoch údajnej komunikácie zo šifrovacej aplikácie Threema. Prepisy pochádzajú z čierno-zlatého iPhone X s monogramom MK, ktorý odozvdal Peter Tóth spolu s ďalšími osobnými vecami Mariana Kočnera vyšetrovateľom. 

Právny zástupca poškodenej rodiny Kuciakovcov dnes navrhol čítanie niektorých časti prepisov, ktoré sú súčasťou spisu a boli pripustené ako dôkaz. Sudkyňa Ružena Sabová nateraz zatiaľ nedovolila čítať Threemu. Dodala, že správy musia byť prepísané a taktiež je potrebné pridať listinu o tom, ako boli dôkazy získané. 

V závere štvrtého pojednávacieho dňa si ešte zobral slovo Daniel Lipšic a sudkyni navrhol, akým spôsobom by mohol byť vykonaný dôkaz – prepisy z údajnej komunikácie z aplikácie Threema. Chce, aby boli správy prezentované na premietačke a vyjadriť sa k nim budú môcť obe strany. Najdôležitejšia je podľa Lipšica komunikácia Kočner-Zsuzsová, ktorú je možné vyfiltrovať, keďže prepis komunikácie má podobu excelovskej tabuľky.

4. Kľúčový svedok, ktorý vyrobil tlmič

Veľmi dôležitá bola výpoveď Mariana Sehnala, ktorý podrobne opísal, ako vyrobil hlaveň a tlmič pre Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka. „Bez úpravy nábojov ten tlmič takmer žiadnu účinnosť nemal,“ povedal Sehnal. Aj Marček tvrdil vo svojej výpovedi, že upravoval váhu nábojov. 

„Tento svedok podľa našej mienky vyvracia tvrdenie Tomáša Szabóa o tom, že dôvodom ich návštevy vo Veľkej Mači bolo zbitie Jána Kuciaka,“ skonštatoval právny zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic. Poznamenal, že za účelom zbitia novinára by si neobstarávali pištoľ s tlmičom.

Sehnal vypovedal, že mu Szabó tvrdil, že zbraň má byť pre „vplyvného nebezpečného človeka z podsvetia a treba sa ho báť.“ Marián Sehnal je za tento trestný čin odsúdený súdom v Komárne, trestný rozkaz dostal minulý týždeň: „Dostal som tri roky podmienečne so skúšobnou dobou,“ povedal sudkyni Ružene Sabovej. 

5 najdôležitejších momentov z tretieho dňa megaprocesu s Kočnerom: Bojí sa Kočner pozrieť do očí kolegom zavraždeného Kuciaka?
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

5. Kočner zajtra nepríde

V utorok budú vypovedať kolegovia Jána Kuciaka. Okrem šéfredaktora portálu Aktuality príde aj šéf investigatívneho tímu, v ktorom novinár pracoval a ďalší zamestnanci, ktorí boli svedkami osobnej aj telefonickej konfrontácie medzi Kočnerom a Kuciakom. Pravdepodobne z tohto dôvodu v závere štvrtého pojednávacieho dňa požiadal právny zástupca obžalovaného Mariana Kočnera o možnosť konania hlavného pojednávania bez prítomnosti Mariana Kočnera. 

Predsedkyňa senátu vyhovela žiadosti a v utorok sa pre to bude pojednávať len za prítomnosti obžalovaného Tomáša Szabóa. V stredu bude Marian Kočner v Justičnej akadémii v Pezinku opäť prítomný. Vypovedať by mala Alena Zsuzsová a dvojica svedkov, ktorí mali byť členmi sledovacieho komanda Petra Tótha. 

Domov
Zdieľať
Diskusia