Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. januára 2020, 10:10
Čas čítania 0:52
Daniel Mikolášik

Vedci opäť prichádzajú s teóriou, ako naozaj vyzeral Ježiš Kristus. Vraj bol tmavý a mal krátke vlasy

NEWS
Uložiť Uložené

Myslím si, že briadku mal len preto, lebo jednoducho nechodil k holičom, tvrdí profesorka z londýnskej univerzity.

Po tisíce rokov sa podľa expertov Ježiš Kristus vyobrazuje nesprávne. Jednu z najznámejších historických postáv si ľudia často predstavujú ako vysokého belocha s atletickou postavou a s dlhými svetlo-hnedými vlasmi, modrými očami a s bradou.

Zobrazujú ho tak n biblických obrázkoch, v kresťanskej literatúre, maľbách, sochách či vo filmoch alebo karikatúrach. Dokonca aj v seriáloch ako South Park či Simpsonovci. Ako však informuje britský portál Daily Star, vedci opäť prišli s novou teóriou, ako vraj v skutočnosti Kristus vyzeral.

Historička a profesorka zaoberajúca sa kresťanstvom a judaizmom Joan Taylor z londýnskej univerzity King's College London tvrdí, že po stáročia sme sa pravdepodobne mýlili. Podľa nej mal totiž Ježiš krátke vlasy, malú briadku, hnedé oči a tmavú pokožku.

Vedci opäť prichádzajú s novou teóriou, ako naozaj vyzeral Ježiš Kristus. Vraj bol tmavý a mal krátke vlasy
Vedci opäť prichádzajú s novou teóriou, ako naozaj vyzeral Ježiš Kristus. Vraj bol tmavý a mal krátke vlasy Zdroj: Wikimedia Commons

Taktiež tvrdí, že nenosil farebné oblečenie, ako uvádzajú mnohé historické maľby a sochy. Práve naopak, údajne mal nosiť úplne obyčajné a bezfarebné veci. Vo svojej štúdii uverejnila aj snímky, ktoré sa podľa nej najviac zhodujú so skutočným vzhľadom kresťanského Mesiáša.

Väčšina mylných stvárnení Ježiša má pochádzať z byzantskej ríše (4. – 6. storočie nášho letopočtu). Tieto obrazy sa vraj zakladali na grécko-rímskych božstvách, ako napríklad na slávnej Diovej soche v Olympii. V článku profesorka opisuje aj Ježišovu briadku. „Myslím si, že ju mal len preto, lebo jednoducho nechodil k holičom,“ tvrdí Joan Taylor.

Odporúčané
Tvorcov filmu o homosexuálnom Ježišovi napadli extrémisti. Rozzúrená skupina použila molotov kokteil Tvorcov filmu o homosexuálnom Ježišovi napadli extrémisti. Rozzúrená skupina použila molotov kokteil 28. decembra 2019, 9:47

Taktiež dodáva, že vyobrazenie proroka Mojžiša na stenách synagógy Dura-Europos v dnešnej Sýrii sa Ježišovmu skutočnému zjavu podobá omnoho viac, ako štandardne zaužívaný byzantský vzhľad.

Vedci opäť prichádzajú s novou teóriou, ako naozaj vyzeral Ježiš Kristus. Vraj bol tmavý a mal krátke vlasy
Vedci opäť prichádzajú s novou teóriou, ako naozaj vyzeral Ježiš Kristus. Vraj bol tmavý a mal krátke vlasy Zdroj: Wikimedia Commons
Domov
Zdieľať
Diskusia